Predlažemo

Sirmium
Sirmium

Sirmium je bio antički grad i jedan od četiri prestonice kasnijeg Rimskog carstva. Grad je bio prestonica perfekture Ilirik u periodu od 318-379. godine. Podignut je na ušću reke Bosut u Savu, na južnim obroncima Fruške gore, u I veku. Pretpostavlja se da su ga osnovali Iliri. Za...

Felix Romuliana
Felix Romuliana

Felix Romuliana je arheološko nalazište u blizini Zaječara i predstavlja antičku rimsku carsku palatu, koju je UNESKO 29. juna 2007. godine stavio na listu svetske baštine. Ovaj grad latinski nazvan Felix Romuliana predstavljao je rezidenciju rimskog cara Gaja Valerija Maksimijan...

Mediana
Mediana

Mediana je bila carsko imanje u predgrađu Naisusa (antičkog Niša), pokraj puta za Nišku Banju sa raskošnom carevom rezidencijom i nizom pratećih objekata koji svojm veličinom i značajem govore o visoko organizovanoj ekonomiji. Tokom III i IV veka u vreme tetrarhije - četvorovlašć...

Newsletter

Lokacija godine 2010Felix Romuliana

Gajeva palata u Felix Romuliani...............photo:boriss

Felix Romuliana

Felix Romuliana

Komentara: 0 | Autor: ajmonegde |

Ajmo Negde
  • 5/

(5)

Oceni lokaciju

(4.4)

Detaljan opis

Felix Romuliana je arheološko nalazište u blizini Zaječara i predstavlja antičku rimsku carsku palatu, koju je UNESKO 29. juna 2007. godine stavio na listu svetske baštine. Ovaj grad latinski nazvan Felix Romuliana predstavljao je rezidenciju rimskog cara Gaja Valerija Maksimijana Galerija (Gaius Valerius Maximianus Galerius; 293-311. g.), a po rođačkim vezama poznatog kao Dioklecijanovog zeta. Grad j

Felix Romuliana

Detalji zidova i kapitela stubova...........photo:radeknez

Felix Romuliana
nazvao po svojoj majci Romuli. Po nađenim ostacima prepostavlja se da palata nikada nije bila dovršena, a već u IV veku ceo posed je prepušten hrišćanskoj crkvi. U V veku palatu su razorili Varvari, a u VI veku Justinijan I je izvršio obnavljanje palate pretvorivši je tom prilikom u pogranično utvrđenje. Prilikom najezde

Felix Romuliana
Najčešće slikan motiv na lokaciji Felix Romuliana ......photo:bravodjordje

Felix Romuliana
Slovena, krajem VI veka, ovaj nekada zaista moćan grad biva napušten.

Grad se prostirao na 6,5 hektara, sa oko 20 utvrđenih kula. Unutar ovog utvrđenja nalazila se raskošna palata, dva paganska hrama, tri hrišćanske crkve i mnoge druge građevine.

Podni mozaici koji su pronađeni u okviru ostataka ovih građevina smatraju se najboljim ostvarenjima kasno antičkog perioda u Evropi.

Prvi pisani dokument
u novijoj istoriji o Romuliani ostavio je baron Herder, saksonski rudarski poglavar,

Felix Romuliana
Deo utvrđenja........photo:bravodjordje

Felix Romuliana
u putopisu "Rudarski put po Srbiji", 1845. godine.

Posle barona Herdera, za Romulianu se zainteresovao austrijski arheolog i putopisac Feliks Kanic, koji 1860. godine obilazi ove ostatke i ostavlja nam crteže zida i okoline.

Tokom početka XX veka interesovanje za ovo nalazište se potpuno ugasilo. 1950. godine arhitekta Ðurđe Bošković izradio je novu osnovu gamzigradskih bedema, naznačio položaj najznačajnijih građevina unutar njih i istakao potrebu da se ovaj važan kasnoantički spomenik zaštiti i istraži.

Arheološka istraživanja, započe

Felix Romuliana
Ostaci utvrđenja.............

Felix Romuliana
ta 1953. godine, pokazala su da u okviru bedema postoji nekoliko palata i hramova, koji govore o značaju i nameni Romiliane.

Od 1970. godine Romuliana se sve češće pominje kao palata neke istaknute ličnosti rimskog carstva iz 3. veka, ili čak kao palata jednog cara iz tog perioda i upoređuje sa carskim palatama u Splitu, Solunu, Maloj Aziji i na Siciliji.

Međutim, nadostatak pisanih spomenika onemogućilo je da se bliže odredi vreme nastanka naselja, kao i da se sazna ime imperatora i antički naziv naselja. Sve dileme bile su razrešene otkrićem natpisa, 23. juna 1984. godine. Na fragmentu arhivolte isklesan je natpis Felix Romuliana (Srećna Romuliana), naziv rezidencije rimskog cara Gaja Galerija Valerija Maksimijana (293. - 311.n.e.).

Galerije je svoju palatu naparavio u periodu od 306-312. godine. Galerije je palatu gradio da bi posle povlačenja sa vlasti, u zavičaju proveo mirnu starost, ali je 311. godine na putu za Sofiju umro ne dočekavši završetak palate. Prema Laktanciju, Galerijevo telo, unakaženo teškom bolešću, spaljeno je u Sofiji, dok Aurelije Viktor tvrdi da je Galerije sahranjen u Romulijani.

Na osnovu ovog drugog podatka, pretpostavljalo se da je imperator sahranjen u hramu - mauzoleju u centralnom delu naselja, ali se prilikom arheoloških istraživanja nije naišlo na tragove ukopa. Danas je izvesno da su Galerije i njegova majka Romula sahranjeni u blizini Romulijane, na lokalitetu "Magura".

Ovde su otkrivene dve zidane grobnice, bogato ukrašene arhitektonskom plastikom, i dve humke sa lomačama na kojima je izvršeno spaljivanje i apoteoza imperatora i njegove majke.

U blizini
Gamzigradska banja5 kmSki staza Kraljevica 13 kmZoo vrt Bor25 km
Bogovinska pećina29 kmBorsko jezero33 kmSki staza Crni Vrh - Bor40 km
Rtanj - Šiljak42 kmLazarev kanjon43 kmPrerast Samar44 km
Timacum Minus46 kmVeliki Krš49 kmIzvor Pećura50 km
Borski Stol50 km  
Kako Do Tamo
Opšte informacije
Naziv Felix Romuliana
GPS Lokacija 43°53'58.18''N 22°11'1.77''E
Radno vreme 08-18 h
Manifestacije

Međunarodna likovna kolonija „Gamzigrad“

Međunarodna likovna kolonija „Gamzigrad“ održava se svake godine u Gamzigradskoj banji, od 20. - 30. avgusta . Na likovnoj koloniji učestvuju akademski umetnici (slikari, vajari, grafičari, keramičari...) iz Srbije i inostranstva.

Međunarodna filozofska škola „Feliks romuliana“

Međunarodna filozofska skola Felix Romuliana, održava se početkom jula u Carskoj palati u Gamzigradu.

Zanimljivosti

Govedar - Imperator

Galerije je rođen negde oko 250. godine, od majke varvarke koja je 245. godine, ispred naleta Karpa, pobegla sa leve obale Dunava u Priobalnu Dakiju i udala se za čuvara stoke, zbog čega je kasnije Galerije dobio nadimak Armentarije (lat. armentarius, Govedar), nadimak koji ga je pratio i kada je postao imperator.

Istakavši se kao hrabar vojnik u Aurelijanovim i Probovim jedinicama, Galerije je bio zapažen od Dioklecijana, koji ga je usinio i proglasio za cezara, a kasnije mu dao za ženu svoju kćerku Valeriju. Kada su 305. godine, posle povlačenja s vlasti Dioklecijana i Maksimijana, Galerije i Konstancije I Hlor  postali avgusti, trebalo je da zajedno vladaju dvadeset godina, posle čega bi, po Dioklecijanovom političkom programu uspostavljanja tetrarhije (četvorovlašća), ustupili titulu i vlast cezarima, Severu i Maksiminu. Međutim 306. godine Konstancije Hlor iznenada umire u Britaniji i Galerije postaje prvi poglavar Rimske Imperije.

Weather, 16 September
Belgrade Weather booked.net
+26

High: +26° Low: +15°

Humidity: 50%

Wind: NNW - 9 KPH

Kragujevac Weather
+26

High: +26° Low: +13°

Humidity: 49%

Wind: NNW - 9 KPH

Nis Weather
+26

High: +26° Low: +13°

Humidity: 45%

Wind: NNW - 11 KPH

Top 5 Lokacija
Glasanje

Restoran Potočar...

Krupajsko vrelo

Veliko vrelo - Li...

Bazen Sunčani br...

Etno selo Garašk...

Top 5: Arh.lokaliteti
Glasanje

Viminacium

Felix Romuliana

Lepenski vir

Vinča

Rudna glava

Obavestite prijatelja
Prijatelji sajta