Predlažemo

Tabula Traiana
Tabula Traiana

Tabula Traiana ili Trajanova tabla je latinski natpis posvećen rimskom caru Trajanu, isklesan na steni koja se nalazi u đerdapskoj klisuri na izlasku iz malog kazana, odnosno u delu gde je Dunav najdublji i najuži tokom celog njegovog toka od izvora do ušća. Ova tabla je deo rims...

Felix Romuliana
Felix Romuliana

Felix Romuliana je arheološko nalazište u blizini Zaječara i predstavlja antičku rimsku carsku palatu, koju je UNESKO 29. juna 2007. godine stavio na listu svetske baštine. Ovaj grad latinski nazvan Felix Romuliana predstavljao je rezidenciju rimskog cara Gaja Valerija Maksimijan...

Sirmium
Sirmium

Sirmium je bio antički grad i jedan od četiri prestonice kasnijeg Rimskog carstva. Grad je bio prestonica perfekture Ilirik u periodu od 318-379. godine. Podignut je na ušću reke Bosut u Savu, na južnim obroncima Fruške gore, u I veku. Pretpostavlja se da su ga osnovali Iliri. Za...

Newsletter

Lokacija godine 2011Lepenski vir

Nalazište Lepenski Vir izmešteno je sa originalne lokacije zbog pravljenja akumulacije Đerdap......

Lepenski vir

Lepenski vir

Komentara: 0 | Autor: ajmonegde |

Ajmo Negde
  • 4/

(4)

Oceni lokaciju

(5)

Detaljan opis

Lepenski vir je lokalitet koji je otkriven tek 1965. godine i to od strane Dragoslava Srejovića. Lepenski vir se deli na 4 faze koje započinju ranim mezolitom, a završavaju se starijim neolitom. Ovaj period traje od 5300. do 4500. godine pre nove ere. Stvaranje Lepenskog vira počinje mnogo pre 5300. godine , tačnije negde oko 7000. godine pre nove ere. Usled uvećanja populacije, promene klime i izolovanosti lokacije zbog okolnih planina, reke

Lepenski vir

Ostaci koji su pronađeni, od svetskog su značaja za kulturu.....

Lepenski vir
unav i opustele ravnice, kromanjonski čovek naseljava ovo područje. Usled prirodnih faktora ovo područje pruža odlične uslove za razvoj civilizacije. Nagla promena nadmorske visine od 50 do 800 metara, obezbeđuje veliku raznolikost divljači, plodonosnog drveća, goriva, stena i minerala. Reka Dunav daje obilje ribe koju kromanjoski čovek jako puno koristi u ishrani.

Sva

Lepenski vir
Unutrašnjost pokrivenog lokaliteta.......

Lepenski vir
ova prirodna bogatstva još više dolaze do izražaja nakon završetka poslednjeg ledenog doba, odnosno otopljenja opšte klime, kada dolazi do bujanja vegetacije, a tadašnjem čoveku omogućuje izlazak iz pećine i boravak pod vedrim nebom.

Otuda i karakteristične građevine za lepenski vir. Izašavši iz pećine tadašnji čovek, naviknut na svodove, gradi takve kolibe koje i podsećaju na ulaze u pećine, gde se svetlost probija prema suženom mračnom dnu.

Arhitektura u Lepenskom Viru napredovala je kroz vekove pa je vremenom javljaju svetilišta, šatori i kružne platforme od

Lepenski vir
Privremeno pokriveno nalazište iz 1967. godine, konačno dobija stalnu konstrukciju...

Lepenski vir
kamena
.  Na lokalitetu Vlašac II, otkriveno je 15 staništa i 5 posebnih ognjišnih konstrukcija, kao i 5 osnova šatora sezonskog karaktera.

Ovde se po prvi put vidi kvadratna osnova, umesto dotadašnje trougaone, pa se pretpostavlja da su objekti počeli poprimati piramidalan izgled. Celo naselje je rasprostranjeno u radijusu od 10 kilometara. Otkopavanjem je otkriveno da su postojala 2 tipa naselja stalna i sezonska.

Najstarije otkriveno naselje je sezonskog karaktera. Arheolozi su zabeležili da je tadašnji čovek gradio rampe, staze, trgove, svetilišta.....

Inetresantno je da su podovi svih o

Lepenski vir
Grafički prikaz pretpostavljene organizacije naselja Lepenski Vir......

Lepenski vir
bjekata u ranijoj fazi bili premazani krečnjačkom masom. Kada su 1967. godine pronašli čuvenu mezolitsku skulpturu, pronalazak je proglašen za svetski značajan. Skulptura je inače bila samo element enterijera i stajala je samo na onim lokalitetima gde su postojala svetilišta i to iza ognjišta i žrtvenika učvršćena u pod.

Veličina skulpture zavisi od veličine svetilišta. Najveća pronađena je visoka 62cm i bila je postavljena u svetilištu od 42m2, a najmanja je visoka 16cm i pronađena je u svetilištu od 8m2.

Skulpture su modelovane tehnikom iskucavanja, a ređe klesanjem. Najstarije skulpture prikazuju ljudsku figuru u celini, ali je samo glava oblikovana, obrve, dugi nos, velika usta. Kasnije skulpture imaju samo oči, uvojke kose ili šare na kapi i vrlo su brojne i kvalitetne.

Iz tog perioda su prve skulpture životinja. Mnogo kasnije na skulpturama se javljaju prvi detalji ruku, grudi, kičme, a po prvi put se modeluje ljudska glava u natprirodnoj veličini.

U ranoj fazi razvoja, mrtvi su sahranjivani u okviru naselja, najčešće oko ognjišta. Praktikovani su vrlo složeni rituali sahranjivanja inhumacija, sekundarno sahranjivanje i parcijalno sahranjivanje. Položaj pokojnika nije definisan, pa su tako pokojnici sahranjivani u različitim položajima.

U otkrivenim grobovima vrlo retko je nalažen nakit i ostali predmeti.Predmeti za svakodnevnu upotrebu izrađivani su od kamena i jelenskog roga, sileksa, kvarca i silikatne stene. Život na Lepenskom Viru je zamro oko 4500. godine pre nove ere, kada su stanovnici krenuli u potragu za većim obradivim površinama.

Usled formiranja akumulacije Đerdap, lokalitet je premešten 1971. godine ( kada su iskopavanja i završena) 29,7 metara više, kako bi se izbeglo potapanje lokaliteta.

U blizini
Ski staza Rajkovo - 33 kmGolubačka tvrđava 35 kmPrerast Šuplja stena38 km
Dubočka pećina40 kmRajkova pećina40 kmVeliki Štrbac - Miroč45 km
Rudna glava46 kmŠevička pećina47 kmTabula Traiana48 km
Vodopad Burev49 km  
Kako Do Tamo
Opšte informacije
GPS Lokacija 44°33'39.69''N 22°01'27.81''E
Manifestacije

Ne postoje manifestacije vezane za ovu lokaciju (ne održavaju se)

Zanimljivosti

Potop i nojeva barka

Prema legendi, naselje Lepenski Vir je osnovao jedan od Nojevih sinova nakon potopa.

Weather, 16 September
Belgrade Weather booked.net
+26

High: +26° Low: +15°

Humidity: 50%

Wind: NNW - 9 KPH

Kragujevac Weather
+26

High: +26° Low: +13°

Humidity: 49%

Wind: NNW - 9 KPH

Nis Weather
+26

High: +26° Low: +13°

Humidity: 45%

Wind: NNW - 11 KPH

Top 5 Lokacija
Glasanje

Restoran Potočar...

Krupajsko vrelo

Veliko vrelo - Li...

Bazen Sunčani br...

Etno selo Garašk...

Top 5: Arh.lokaliteti
Glasanje

Viminacium

Felix Romuliana

Lepenski vir

Vinča

Rudna glava

Obavestite prijatelja
Prijatelji sajta