Predlažemo

Tabula Traiana
Tabula Traiana

Tabula Traiana ili Trajanova tabla je latinski natpis posvećen rimskom caru Trajanu, isklesan na steni koja se nalazi u đerdapskoj klisuri na izlasku iz malog kazana, odnosno u delu gde je Dunav najdublji i najuži tokom celog njegovog toka od izvora do ušća. Ova tabla je deo rims...

Felix Romuliana
Felix Romuliana

Felix Romuliana je arheološko nalazište u blizini Zaječara i predstavlja antičku rimsku carsku palatu, koju je UNESKO 29. juna 2007. godine stavio na listu svetske baštine. Ovaj grad latinski nazvan Felix Romuliana predstavljao je rezidenciju rimskog cara Gaja Valerija Maksimijan...

Sirmium
Sirmium

Sirmium je bio antički grad i jedan od četiri prestonice kasnijeg Rimskog carstva. Grad je bio prestonica perfekture Ilirik u periodu od 318-379. godine. Podignut je na ušću reke Bosut u Savu, na južnim obroncima Fruške gore, u I veku. Pretpostavlja se da su ga osnovali Iliri. Za...

Newsletter

Singidunum

Mesto na kome se u III pre nove ere veku formiralo prvo naselje nazvano Singidun..........

Singidunum

Singidunum

Komentara: 0 | Autor: ajmonegde |

Ajmo Negde
  • 5/

(5)

Oceni lokaciju

(5)

Detaljan opis

Singidunum je antički rimski grad, koga su osnovali Skordijci u III veku pre nove ere, a tek kasnije su ga utvrdili Rimljani. Današnja Knez Mihailova ulica, odgovara centralnoj ulici nekadašnjeg Singidunuma, via Cardo Singidunum. Oko 600. godine pre nove ere pa sve do IV veka pre nove ere tračka plemena su vršila velike seobe na ovim prostorima. Kako su svojom seobom povukli i druge narode, skitska plemena su ovde osnovala naselje. Nase

Singidunum

Prilaz Singidunumu sa reke prikazuje njegov strateški značaj......

Singidunum
je nije bilo trajnog karaktera pa su Skordijska plemena u III veku pre nove ere osnovala Singidunum. Postoje sumnje da su Singidunum osnovali Kelti ili plemena koja su nastala mešanjem Kelta i Tračana, ali to nije dokazano. Naselje je osnovano kao strateško utvrđenje na ušću dveju reka. Ime singidun prvi put se pominje 279. godine pre

Singidunum
Ostaci antičkog Singidunuma vidljivi su na ovim zidinama.....

Singidunum
nove ere. Nastavak „dun” je keltskog porekla i preveden znači naselje, ograda ili utvrđenje. Reč „dun” se pominje i u imenu grada Londona (Lundun). Za reč „singi” postoji više tumačenja, od koji su 2 naprihvatljivija.

Jedno je da reč znači krug, zbog oblika utvrđenja, a drugo je da su pre Skrodijaca ovaj prostor naseljavala tračka plemena Singi. Tragovi koji govore o ovom vremenu gotovo da ne postoje, osim grobnica ratnika u kojima su pronađeni vredni predmeti.

Ovo je i razumljivo ako se uzme u obzir da je Singidunum rušen do temelja i obnavljan iz pepela ravno 38 puta! Usled velikih borbi i pokušaja da stabilizuju ovo područje, Rimljani su prvo poč

Singidunum
Rimski bunar.......

Singidunum
eli da osvajaju okolinu Singiduna tokom I veka pre nove ere. Ratovi koji su vodili trajali su sve do organizovanja ovih prostora u Meziju 6. godine pre nove ere.

Ta godina se uzima kao godina kada je ime Singiduna romanizovano u Singidunum. Singidunum je postao jedan od najvažnijih naselja Mezije, jer se nalazio na pola puta između Sirmium-a i Viminaciuma, koji su po značaju i veličini prevazilazili tadašnji Singidunum. Takođe prekoputa se nalazio i Taurunum u Pa

Singidunum
Nekada je ceo Singidunum bio napravljen od belog kamena, koji je kasnije zamenjen ciglom...

Singidunum
noniji.

Zbog izgradnje via Militars-a, Singidunum postaje važno strategijsko mesto za Rimljane. Svoj najveći vrhunac Singidunum dostiže dolaskom Legije IV Flavije 86. godine. Ova legija izgradila je kvadratni kastrum, koji se nalazio u sadašnjem Gornjem gradu Kalemegdana. Kastrum je na početku bio opasan zemljanim nasipima, ali je ubrzo utvrđen kamenim zidovima, čiji se ostaci danas mogu videti na današnjem severoistočnom delu Gornjeg grada.

Legija je takođe izgradila i most preko Save radi povezivanja sa Taurunumom. Tadašnja legija brojala je 6000 ljudi i bila je važan odbrambeni faktor u ratu i napadima od strane Dačana. Kako bi povećali važnost Singidunuma, Rimljani su izgradili naselje za veterane legije pored tvrđave. Vremenom je ovo naselje prošireno do veličine grada.

Grad je imao pravougaonu osnovu, a njegove ulice su se sekle pod pravim uglom.Neke osnove urbanih elemenata sačuvane su i dan danas, što se vidi po položaju ulica Uzun Mirkove, Dušanove i Kralja Petra I. Studentski trg je bio rimski forum, okružen termama ( koje su otkrivene tek posle 1970. godine).

Orijentaciju koju su postavili Rimljani grad je sačuvao i dan danas. Drugi ostaci rimske kulture kao što su grobnice, spomenici, skulpture, keramika i novčići pronalaženi su u okolini Beograda. Status Municipijuma dobija od cara Hadrijana polovinom II veka. Kako je moć Rimljana slabila tako je položaj Singidunuma dobijao na značaju. Prvi udar doživljava nako propasti provincije Dakije, jer je njegov položaj bio na granici sa Dakijom.

Singidunum je bio poslednji stub odbrane od nadolazećih Varvara. Prilikom podele rimskog carstva 395. godine, Singidunum se nalazi na granici Vizantije, odnosno Istočnog rimskog carstva. Singidunum su tokom V i VI veka naizmenično osvajali Huni, Sarmati, Istočni Goti, Gepidi, Vizantija i Avari. Pod konačnu vlast Vizantije potpada 566. godine, sve dok ga nisu osvojila slovenska plemena 630. godine.

U tom vremenu grad nije imao važnost kao pogranično utvrđenje, a Avari i Sloveni koji su dominirali područjem su ga uveliko ignorisali. U do sada poznatim spisima papa Jovan VIII pisao je 16. aprila 876. godine bugarskom knezu Borisu Mihajlu, o belom gradu zbog boje kamenja od kojeg je napravljen. Ovo ime nosi i danas, i glavni grad Srbije Beograd jedan je od najstarijih gradova Evrope.

U blizini
Beogradska tvrdjava 1 kmMuzej Vuka Karadžića i Dositeja1 kmEtnografski muzej Srbije1 km
Vojni muzej Beograd1 kmPrirodnjački muzej Beograd1 kmMuzej automobila Beograd2 km
Muzej nauke i tehnike 2 kmMuzej afričke umetnosti 6 kmObelisk na Topčideru6 km
Topčiderski park - Beograd6 kmGradski Park - Zemun7 kmManastir Rakovica13 km
Vinča18 kmSpomenik Neznanom Junaku 24 kmVidikovac Avalski Toranj24 km
Česma Sakinac - Avala27 kmManastir Fenek27 kmČarda i marina Opava33 km
Relax centar - Kovačica47 kmObedska bara50 km 
Mapa mesta

Mapa Singidunuma........

Kako Do Tamo
Opšte informacije
GPS Lokacija 44°49'12.88''N 20°27'10.76''E
Manifestacije

Ulica otvorenog srca

Svakog prvog januara u Beogradu se održava manifestacija pod nazivom „Ulica otvorenog srca”. Manifestacija ima slogan „Samo nasmejano srce je otvoreno srce”. Ova tradicionalna manifestacija je lokalnog karaktera koja iz godine u godinu okuplja sve veći broj kako Beograđana, tako i ljude iz ostalih krajeva Srbije.

Bogojavljensko plivanje za časni krst

Održava se svake godine na praznik Bogojavljenje 19. januara. Manifestacija predviđa takmičenje u plivanju za Časnim krstom, koji je napravljen od leda od Bogojavljenske vodice prethodne godine i udaljen je 33 metra od obale. Prvi koji donese krst do obale je pobednik i dobija pobednički plašt.

Beli kros

Održava se svake godine 24. januara. Manifestacija je međunarodnog sportskog karaktera. Takmičenje je atletska trka koja se održava u Košutnjaku. Cilj takmičenja je pre svega afirmacija mladih atletičara i jedna je od 3 manifestacije koje se održavaju pod okriljem ATF-a.

Guitar art festival

Održava se od 9. do 14. februara u Sava centru, Beogradskoj areni, Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine, Domu sindikata..... Manifestacija je međunarodna i okuplja neka od najvećih muzičkih imena i vituoza gitare u svetu.

Međunarodni filmski festival FEST

Održava se svake godine krajem februara i početkom marta. Prvi FEST održan je 1971. godine. FEST je manifestacija koja okuplja neka od najvećih imena svetske kinematografije i pokušava da doprinese svetskoj umetnosti kao što to čine neki drugi poznatiji festivali. Zadnjih godina FEST su otvarali i bili članovi žirija velikani kao što su Džim Džarmuš, Ketrin Denev..... Ostaje nam da vidimo ko će narednih godina dolaziti na FEST.

Susreti vinara i ugostitelja „Vinofest”

Održava se svake godine početkom marta. Tačan datum i mesto održavanja se menjaju svake godine. Vinofest okuplja proizvođače vina i ugostitelje, koji prezentuju svoje proizvode, odnosno uvršćuju u svoju ponudu vina koja do tada nisu imali. 

Međunarodno takmičenje muzičke omladine

Održava se svake godine od 20. do 31. marta u Kolarčevoj zadužbini. Takmičenje je prvi put održano 1971. godine. Okuplja mlade talentovane muzičare iz celog sveta, koji svoj talenat dokazuju na violončelima.

Salon arhitekture

Održava se svake godine od 25. do 30. marta u Beogradu u Muzeju primenje umetnosti. Dodeljuju se brojna priznanja u oblastima arhitekture, enterijera, za izdavačku delatnost i gostima salona. Kao glavna nagrada dodeljuje se Gran - pri. Svake godine se određuje nova tematika za radove koji se dostavljaju.

Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma

Festival je osnovan 1959. godine pod imenom "Festival jugoslovenskog dokumentarnog i kratkometražnog filma". Ovaj međunarodni takmičarski filmski festival umetničkih ostvarenja u oblasti dokumentarnog i kratkometražnog filma, rađenih tehnikom filmskog ili video (elektronskog) zapisa, održava se svake godine u poslednjoj nedelji marta. Domaći takmičarski program ima četiri kategorije: dokumentarni film, animirani film, kratki igrani film i eksperimentalni film, dok međunarodi takmičarski program nema podelu filmova po kategorijama. Na Beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma dodeljuje se petnaest zvaničnih festivalskih nagrada: za životno delo, rediteljima najboljih filmova po kategorijama, za najbolju produkciju, za najbolji snimateljski rad, za najbolju animaciju, za najbolju montažu i za najbolju muziku.

Međunarodna smotra arheološkog filma

Održava se u mesecu martu svake godine. Tačan datum se određuje za svaku godinu posebno. Smotra se tradicionalno održava u atrijumu Narodnog muzeja u Beogradu. Filmovi koji se prikazuju imaju visok kvalitet, a pre svega su naučnog karaktera. Beograd je jedan od retkih gradova koji ima ovu manifestaciju.

Beogradski festival igre

Održava se svake godine početkom aprila u Beogradu u Sava centru. Predstavlja značajne baletske i savremene plesne kompanije, poznate koreografe i najaktuelnije produkcije. Događaj je koncipiran sa ciljem da predstavi značajna stremljenja savremene igre, osnaži komunikaciju sa domaćom i inostranom publikom i uspostavi nove umetničke standarde i estetiku. Za cilj ima da pokaže informativni i edukativni sadržaj za lokalnu plesnu zajednicu i produkciju, popularizuje savremene igre u zemlji i regionu.

Međunarodni skup udruženja istoričara automobilizma

Održava se svake godine početkom aprila u Beogradu. Manifestacija se održava na više lokacija, a izložene old tajmere možete pogledati ispred saobraćajnog fakulteta. Pored automobila izlažu se i motocikli i traktori.

Dani Beograda

Dani Beograda su najveća gradska svetkovina. Vezani su za dva značajna datuma iz istorije Beograda: 16.4.878. kada se ime Beograda prvi put pojavljuje u jednom pisanom, a sačuvanom dokumentu i 19.4.1867. godine kada su srpskom knezu Mihailu Obrenoviću simbolično predati ključevi Grada Beograda. Zbog toga se ova manifestacija održava svake godine od 16. do 19. aprila. Manifestacija podrazumeva brojne kulturne, obrazovne i protokolarne programe. Takođe dodeljuju se i godišnje nagrade grada Beograda, pojedincima i grupama, koji su se svojim stvaranjem i uspesima kandidovali za dobijanje ovog naprestižnijeg priznanja koje dodeljuje Beograd.

Beogradski maraton

U okviru manifestacije Dani Beograda, održava se i sportki događaj beogradski maraton. Maraton se održava svake godine 17. ili 18. aprila. Beogradski maraton u sebi sadrži Trku zadovoljstva na 5 km, polumaraton i maraton. Manifestacija je međunarodnog karaktera. Po mnogim ocenama to je najveći sportski i promotivni događaj koji se tradicionalno održava u našoj zemlji.

Novobeogradski sajam knjiga

Novobeogradski sajam knjiga se održava svake godine u hali Sportova na Novo Beogradu od 22. do 28. arpila. Sajam je mlada manifestacija ali je za kratko vreme uspela da okupi brojne pisce i izdavače. U sklopu novobeogradskog sajma knjiga održava se i sajam stripa i antikvarne knjige, a takođe se održava škola crtanja i radionica za izradu stripa.

Mucijevi dani

Održava se svake godine od 18. do 24. maja u Ateljeu 212, u Beogradu. Manifestacija okuplja pozorišta iz Beograda, Novog Sada, Kruševca, Sombora, ali i Zagreba i Sarajeva. "Mucijevi dani" prvi su pokušaj da se napravi "mali festival sa velikim ciljevima", koji će probati da smanji i približi prostorne, idejne, umetničke i sve vrste udaljenosti koje naizgled nisu velike, ali su ponekad nepremostive.

Međunarodni regionalni festival alternativne kulture Refract

Održava se svake godine od 18. maja do 24. juna. Manifestaciju organizuje Kulturni Front iz Beograda. Ovaj specifičan festival predstavlja dopunu kulturne ponude Beograda novim sadržajima savremene evropske produkcije. Refract festival se održava na više lokacija u Beogradu i Srbiji.

Beogradski sajam venčanja

Održava se 12. i 13. juna u Beogradskoj areni. Celokupna ponuda venčanica, svetskih i domaćih brendova, renomirane zlatare, bogata dekorativna i restoranska ponuda iz cele Srbije kao i sve drugo što čini venčanje najlepšim danom u životu svih mladenaca, izlaže se u 45 VIP loža arene.

Beogradski festival hrane i pića

Održava se 12. i 13. juna na Kalemegdanu. Ideja festivala je da se na jednom mestu posetiocima festivala predstavi šta Srbija i Beograd imaju da ponude, kroz prikaz najznačajnijih beogradskih ugostiteljskih objekata koji će posetiocima pružiti priliku da degustiraju jela domaće i internacionalne kuhinje.

Međunarodna biciklistička trka - Tour de Serbie

Trka se održava od 13. do 19. juna svake godine. Svečano otvaranje je u Beogradu a start i cilj se određuju svake godine posebno. Trka je međunarodnog karaktera i pre svega ima za cilj afirmaciju srpskih privrednih i turistićkih bogatstava.

Beogradski karneval brodova

Održava se u Beogradu od 18. do 26. juna, svake godine.Ovaj beogradski festival deo je programa evropske manifestacije Dan Dunava, sa idejom da se doprinese razvoju nautičkog turizma kod nas i skrene pažnja na važnost zaštite reka. Uporedo sa karnevalom održava se i prateći program - Festival uličnih umetnika Baskerfest na više lokacija u Beogradu. Karneval brodova se održava na prostoru od Brankovog mosta do ušća Save u Dunav. Program obuhvata reviju sportova na vodi, vožnja na karnevalski ukrašenim brodovima, nastupe dečjih karnevalskih i drugih karnevalskih grupa iz Srbije i inostranstva, kao i mažoretkinje i plesne grupe.

Kalemegdanski sutoni

Održavaju se od 21. juna do 21. jula u Beogradu. Prvi Kalmegdanski sutoni održani su 1968. godine. Manifestaciju organizuje Skupština grada i ima pet programa različitih muzičkih žanrova. Kalemegdanski sutoni se održavaju u umetničkom paviljonu "Cvijeta Zuzorić" i na platou ispred Zavoda za zaštitu spomenika kultre. Ulaz je slobodan a u slučaju kiše koncerti na otvorenom premeštaju se u umetnički paviljon "Cvijeta Zuzorić".

Dan Dunava

Održava se svake godine 29. juna u Beogradu. Dan Dunava predstavlja integralni deo saradnje podunavskih zemalja i proslavlja se u svih četrnaest zemalja potpisnica Konvencije o saradnji na zaštiti i održivom korišćenju reke Dunav, kako bi se podigla svest za očuvanje reke kod što većeg broja pojedinaca i kako bi se apelovalo na racionalnu upotrebu vodenih resursa. Proslava Dan Dunava pokrenuta je sa ciljem podizanja svesti o neophodnosti očuvanja jedne od najlepših evropskih reka i značaju Dunava za život i budućnost preko 80 miliona ljudi koji žive u njegovom slivu.

Beogradski letnji festival BELEF

Održava se u Beogradu od 1. jula do 31. avgusta na više lokacija, kalemegdanska tvrđava, Ada ciganlija, ulice, trgovi, parkovi Beograda, obale Save i Dunava, pozorišta i drugi gradski ambijenti. Međunarodni letnji festival objedinjuje tri umetničke oblasti: scensku delatnost (pozorište i umetničku igru), vizuelne umetnosti (video, art, instalacije, performanse i printove) i muziku. Davne 1976. godine imali smo prve pokušaje da se organizuju kulturni programi u Beogradu van glavne umetničke sezone, tokom letnjih meseci. Program se zasnivao uglavnom na koncertima klasične muzike stranih gostiju. Zatim se od 1986. do 1991. godine održava Beogradsko leto, preteča BELEF-a, tokom kojeg su se izvodile brojne pozorišne predstave, koncerati i drugi programi na otvorenom. Od 1991. godine, tada još Beogradsko leto, zvanična je manifestacija grada Beograda. Naredne godine održava se prvi BELEF pod ovim imenom. Tvorac naziva je gospodin Nebojša Bogunović, tadašnji generalni sekretar Festivala.

Srbija reli

Održava se svake godine od 18. do 20. jula. Prvi Srbija reli organizovan je 1967. godine. Svečani start najznačajnijeg automobilskog takmičenja u regionu je na platou ispred Skupštine grada Beograda. Etape kojima se vozi reli objavljuju se svake godine. Proglašenje pobednika je na platou ispred Skupštine grada.

Turistička dunavska internacionalna regata - TID

Međunarodna dunavska regata održava se svake godine poslednjeg vikenda juna. Regata počinje u nemačkom gradu Inglštat, a završava se u bugarskom gradu Silistra. Dužina trase je 2082 kilometara. Na putu od starta do cilja regata prolazi kroz Srbiju u periodu od 28. jula do 13. avgusta. Prilikom prolaska kroz Srbiju učesnici regate imaju priliku da posete sprske gradove koji se nalaze na Dunavu: Apatin (28.07.), Bogojevo (29.07.), Bačko N. Selo (30.07.), Bačka Palanka (31.08.), Novi Sad (1.08.), S. Slankamen (3.08.), Beograd (4.08.), Smederevo (6.08.), V. Gradište (7.08.), Dobra (8.08.), D. Milanovac (9.08.), Tekija (10.08.),  Kladovo (11.08.), Brza Palanka (13.08.).

Beogradska regata na Savi

Beogradska regata održava se sredinom avgusta na reci Savi. Cilj manifestacije je da animira i pozove građane i goste grada na reke, afirmiše turističku ponudu, ukaže na prirodne lepote Beograda, promoviše rafting kao sport i omogući druženje beogradskih zaljubljenika u reku Savu. Start regate je u Makišu nedaleko od raskrsnice ul. Bore Stankovića i Makiškog puta. Cilj regate je na Adi ciganliji, neposredno pored kluba Easy. Pored vodenih sportova ova regata organizuje i turnir u odbojci na pesku. Regata je veslačkog karaktera i učešće se plaća. Učesnici mogu doneti svoj ili iznajmiti čamac. Program regate je promenljivog karaktera i odrđuje se svake godine posebno.

Belgrade beer fest

Održava se svake godine od 18. do 22. avgusta na Ušću u Beogradu. Festival traje 5 dana i prema izveštajima organizatora poseti ga preko 500.000 ljudi. Veliku posećenost festival duguje osnovnim principima koje poštuje - besplatan ulaz, raznovrsni muzički program i pre svega raznolikoj ponudi domaćih i inostranih pivskih brendova. Festival je osnovan 2003. godine. Iako dosta mlad festival je uspeo da dobije mnoga značajna priznanja. Profesor Dennis Wilcox, u svojoj knjizi "PR Strategies and Tactics" koja se koristi na preko 350 univerziteta širom planete, naveo je Belgrade Beer Fest kao pozitivan primer marketinga i PR kampanje.

Forest Fest

Održava se poslednje nedelje avgusta na ski stazi Košutnjaka. Festival je prilagođen mladima, a program se odvija na jednom dobro osmišljenom stejdžu. Festival počinje sa dečjim programom, zatim sledi uvodni muzički program i glavni program. Za to vreme na celom području Ski staze - Aleksandar club, održavaju se sportska dešavanja i slikarska kolonija. Postoje i posebno izdvojeni delovi u kojima su smešteni Blay area, Cool area,....

Džez festival „Umbria jazz Balkanic windows”

Festival Umbria Jazz Balkanic Windows održava se poslednjeg vikenda u avgustu, 28. i 29., na pozornici ispred Muzeja „25.maj“ u Beogradu i u Dunavskoj ulici u Novom Sadu. Festival okuplja značajna imena iz oblasti muzike i pre svega Jazz-a.

Trofej Beograda u biciklizmu

Biciklistički savez Beograda 28. i 29. avgusta organizuje trku „Trofej Beograda" koja je ove godine ujedno i  Balkanski šampionat za juniore i kadete. Trke se organizuju od 1948. godine. Staze kojima se trke voze određuju se svake godine posebno.

Fish fest

Trodnevna manifestacija održava se na jednistvenom istorijskom i geografskom mestu, na ušću Save u Dunav. Ispod kalemegdanske tvrđave u blizini Nebojša kule, na mestu na kome je nekada bila riblja pijaca, zanatska pijaca i vodenice a koje se u vreme Despota Stefana zvalo „Vodena varoš”. Manifestacija pokušava da u periodu od 3. do 5. septembra oživi „Vodenu varoš” kroz ovaj festival. Program je jako bogat i organizuju se veoma zanimljiva gastronomska takmičenja kao što su: takmičenja kuvara mediterana, takmičenje u kuvanju riblje čorbe, .... . Program festivala se određuje svake godine.

Beograd svetlosti

Ova manifestacija održava se početkom septembra u Beogradu na više lokacija. Manifestacija nudi nova, neotkrivena i neočekivana rešenja razvoja grada i društva u kontekstu korišćenja svetlosti. Festival od učesnika očekuje predloge kreativnijeg i inovativnijeg korišćenja osvetljenja, odnosno predloge osvetljenja glavnog grada, njegovih kulturnih, arhitektonskih, urbanih i društvenih vrednosti. Program se deli na celine, a radovi se postavljaju u vidu izložbi, instalacija, predavanja i radionica, gde pored domaćih stručnjaka učestvuju i stručnjaci iz inostranstva.

Dani evropske baštine

Turističko-kulturna manifestacija „Dani evropske baštine", održava se u Beogradu od 11. do 19. septembra svake godine. Manifesetacija ima za cilj predstavljanje nasleđa kao zajedničke baštine evropskih naroda, raznolikost kultura, tradicije i običaja. Svake godine sa drugom temom, manifestacija je u Beogradu postala svojevrstan praznik kulture i turizma. Za posetioce su otvorena gradska zdanja, kuće pod zaštitom, muzeji i druge ustanove kulture.

Beogradski internacionalni teatarski festival BITEF

Osnovan 1967.godine, BITEF je, za četrdeset godina svog postojanja, postao jedan od pet najvažnijih i najvećih evropskih pozorišnih festivala, i jedan od malobrojnih festivala na kojima su podjednako zastupljene eksperimentalne forme i klasična dostignuća. BITEF ima međunarodni i takmičarski karakter, a održava se tokom septembra meseca dvoranama Sava centra, beogradskih pozorišta, kao i drugim gradskim prostorima.

Međunarodni salon stripa

Međunarodni salon stripa, koji se u organizaciji Srećne Galerije beogradskog SKC-a, održava od 30. septembra do 03. oktobra, donosi jedinstven i dragocen sadržaj izlagačkog, tribinskog i edukativnog programa devete umetnosti na nivou evropskih i svetskih umetničkih scena.

International Beodance Open

U Sportskom centru Šumice održava se najveće internacionalno takmičenje u sportskom plesu kod nas IDSF International Beo Dance Open. Na ovo takmičenje dolazi više od 600 plesnih parova iz zemlje i inostranstva (Rusije, Danske, Španije, Velike Britanije, Bugarske, Austrije, Italije, Češke, Mađarske...). Takmičenje nominalno traje jedan dan ali ybog velikog broja prijavljenih takmičara, takmičenje će trajati dva dana. Održava se svake godine krajem septembra.

Izložba meda i pčelarske opreme

Tradicionalna izložba meda, pčelinjih proizvoda i pčelarske opreme održava se od 30. septembra do 4. oktobra u Tašmajdanskom parku. Na ovoj izložbi pored pčelara izlagaće i proizvođači pčelarske opreme. Intersantan je podatak da je od osnivanja do 2009. godine ukupno učestvovalo oko 2500 izlagača a prodato je oko 2,8 miliona kilograma meda.Svaki izlagač mora da poseduje potvrdu nadležne laboratorije o kvalitetu izloženih proizvoda, da bi građani bili sigurni da kupuju kvalitetne proizvode. Prva izložba pčelarstva u Beogradu održana je u septembru 1900. godine, a iste godine pčelari iz Srbije su u Parizu, na svetskoj izložbi osvojili zlatnu i srebrnu medalju. U novije doba, prva izložba pčelinjih proizvoda i opreme za pčelarstvo održana je 22. decembra 1973. godine, u holu Doma sindikata u Beogradu, a organizovana je povodom jubileja 75 godina osnivanja Srpskog pčelarskog društva. U Srbiji trenutno ima oko 450.000 košnica i oko 40.000 pčelara od kojih su najbrojniji pčelari glavnog grada.

Radost Evrope

Prvi put ova manifestacija održana je u Beogradu 1968.godine. Od tada bez prekida ona okuplja decu od 7 do 14 godina sa ciljem da se podstakne drugarstvo, dečje stvaralaštvo i predstavljanje svog naroda, kulture i folklora. Svake godine početkom oktobra, beogradski mališani u svojim porodicama ugoste više stotina vršnjaka iz cele Evrope koji donose zvuk, pokret, sliku, kulturu i običaje svoje zemlje i različita umeća koja, tokom šest dana programa, pokazuju na trgovima, ulicama, i u dvoranama Beograda. Karnevalska povorka kroz centar grada, Susreti prijateljstva, Međunarodni likovni konkurs sa svojom završnom izložbom, Info bazar, poludnevni program na Adi Ciganliji, Gala koncert u Sava Centru, velika zajednička žurka programski su segmenti Manifestacije koji obogaćuju svake godine kulturnu sliku grada, a deci pružaju pregršt mogućnosti za zabavu i druženje. Manifestacija se održava od 1. do 5. oktobra.

Beogradska rolerijada

Svake prve nedelje u oktobru u Beogradu se održava beogrdska rolerijada. Trke se održavaju u centru Beograda i podeljene su na: porodične trke ( u ovim trkama učestvuju porodice na rolerima, a obaveza učesnika je da se od cilja do starta voze držeći se za ruke), trka za najmlađe ( trka za decu do 15 godina, podeljena u 3 grupe: deca do 7 godina, od 8 do 11 godina i od 12 do 15 godina. Posebno startuju devojčice a posebno dečaci), trka za odrasle ( u njoj učestvuju svi koji su stariji od 16 godina. Trkači se pored deljenja na muške i ženske dele i na PRO i FITNESS), trke na 100 metara ( takmičari su podeljeni u 3 grupe: deca do 10 godina, deca od 11 do 15 godina i stariji od 16 godina. Trka je kvalifikaciona i samo 16 takmičara iz svake kategorije (ukupno 96 takmičara) se takmiče. trka je na ispadanje), trka lepote, trka trotineta, školske štafetne trke.

Kometa polumaraton

Atletski klub KOMETA iz Beograda je prvi specijalizovan atletski klub u Srbiji za trčanje na duge staze, kros, polumaraton i maraton. Pored vežbanja i savetovanja atletičara i rekreativaca, ''KOMETA'' je poznata kao organizator tradicionalnih atletskih trka i seminara. Atletski klub KOMETA organizuje polumaraton svake godine početkom oktobra.

Beogradske muzičke svečanosti BEMUS

Beogradske muzičke svečanosti (BEMUS), osnovane 1969. godine, su međunarodni festival klasične muzike koji se održava svake godine prvom polovinom oktobra u Beogradu. Tokom proteklih nekoliko decenija na beogradskom koncertnom podijumu predstavili su se neki od najznačajnijih muzičkih umetnika sveta: filharmonijski orkestri iz Beča, Los Anđelesa, Berlina, Petrograda i Minhena, Academy of St Martin in-the-fields, Cremerata Baltica i Gidon Kremer, Il Giardino Armonico, Kronos kvartet, Herbert fon Karajan i Zubin Mehta, Mstislav Rostropovič i Miša Majski, Svjatoslav Rihter i Marta Argerič, Jehudi Menjuhin i Maksim Vengerov.

Evropski festival animiranog filma BalkAnima

Ova manifestacija osnovana je 2000. godine i održava se svake godine početkom oktobra. Cilj ove manifestacije je da kako u Srbiji tako i na Balkanu, pomogne razvoju sedme umetnosti, odnosno crtanog filma. Manifestacija se održava u prostorijama Doma kulture Studenstki grad na Novom Beobradu.

Vinogastro fest

Ova manifestacija je prilika da se isprobaju vina i specijaliteti kuhinja iz regiona Jugoistočne Evrope. Manifestacija se održava početkom oktobra u hotelu Continental u Beogradu. Manifestacija je međunarodnog karaktera i pored izložbenog dela odvija se i bogat kulturno umetnički program.

Trka trokolica

Kada su klinci sredinom prošlog veka vozili trokolice, nisu ni sanjali da će njihova aktivnost jednog dana prerasti u izvorno srpski ekstremni sport.U sistemu eliminacija na izazovnoj stazi punoj krivina, razdvajanja i ukrštanja traka sa tri skakaonice takmičari će se boriti za titulu novog kralja trokolice. Podeljeni u 16 grupa po četiri vozača, dvoje prvoplasiranih iz svake grupe prolaziće u dalji krug takmičenja sve do finala. Na stazi je dozvoljeno sve, pa i guranje, ali samo dok su ruke na volanu. Trokolice istih dimenzija, ali različitih oblika pojaviće se na startu. Pored čvrstine i brzine, svako od takmičara je vodio računa da baš njegova trokolica bude najlepša. Trka se održava u Dobračinoj ulici u Beogradu polovinom oktobra.

Kids Fest

Dečiji filmski festival KIDS FEST,održava se u Beogradu i gradovima širom Srbije. Kids fest se održava u periodu od periodu od 18. do 24. oktobra u Dvorani doma sindikata, multipleksu „Kolosej" i sinepleksu „Roda". U programu KIDS FESTA su najbolja ostvarenja kinematografije za decu i mlade - zabavni, duhoviti, maštoviti i obrazovni filmovi iz celog sveta: Meksika, Japana, Velike Britanije, Francuske, Nemačke, Finske, Norveške, Španije, Italije. Najveći broj filmova iz programa festivala sinhronizovan je na srpski jezik.

Beogradski Jazz festival

1.10.1971.godine prvi Beogradski džez festival otvorio je jedan od najvećih džez muzičara svih vremena Duke Ellington and His Orchestra, a sledećih godina su se na sceni našla velika imena džeza: Dizzy Gillespie, Sonny Stitt, bend Weather Report, Korni grupa, Miles Davis, Nina Simone, Paquito D'Rivera, Duško Gojković i mnogi drugi. Festival se održava krajem oktobra, a domaći i strani izvođači se brojnoj publici predstavljaju svojim koncertima u Domu omladine Beograda, Dvorani Doma sindikata, Kolarčevoj zadužbini itd. Jayy festival održava se svake godine od 28. do 31. oktobra.

Cinemania

Tradicionalna revija filmova L'Oréal Paris Cinemania, koja slavi večnu lepotu kinematografije, se održava od 29. oktobra do 5. novembra u beogradskom Sava Centru. Ova revija holivudskiih ostvarenja, u organizaciji distributerske kuće Tuck i kompanije L'Oreal Paris, pruža šansu publici da pogleda veliki broj aktuelnih i kvalitetnih filmskih ostvarenja. Ovo je jedinstvena prilika da se odgledaju premijere nekih filmova koji kasnije neće dolaziti na redovan bioskopski repertoar.

Oktobarski salon

Oktobarski salon je osnovan 1960. godine kao značajna manifestacija ostvarenja domaćih autora iz oblasti likovne i primenjene umetnosti i dizajna, a od 2005. godine, ova najstarija i najznačajnija likovna manifestacija u Beogradu, dobija međunarodni karakter. Svakog oktobra u trajanju od dvadesetpet dana izložbene postavke Oktobarskog salona se mogu videti u Umetničkom paviljonu „Cvijeta Zuzorić”, galerijama ULUS-a, Fakulteta likovnih umetnosti, Pedagoškog muzeja, Doma omladine Beograda, Grafičkog fakulteta i na drugim izložbenim prostorima. Manifestacija se održava u oktobru.

Beogradska trka kroz istoriju

Beogradska trka kroz istoriju – je u svetu jedinstven spoj sporta, istorije i kulture. U specifičnom televizijskom projektu, 20-25 najboljih svetskih trkača vodiće nas tajnovitim ulicama Donjeg i Gornjeg grada, kroz parkove i zidine, kapije i mostove, crkve i muzeje. Šest hiljada metara staze, za 6.000 godina istorije Beograda. Tragom Singa, Kelta, Rimljana, starih Slovena, Turaka, Austrougara, Nemaca i naravno – Srba. Trka se održava sredinom oktobra svale godine na Kalemgdanskoj tvrđavi.

Beogradski Tango Festival

Beogradska tango asocijacija održava svake godine početkom novembra tango festival. Festival se održava u Beogradu. Pored domaćih učesnika, asocijacija se pobrinula da svake godine dovede neke od najvećih svetskih imena u tangu.

Medunarodni forum menadžera hotela & hotelskih domacinstava

Održava se svake godine 16. i 17. novembra u Privrednoj komori Srbije. Koncipiran kao edukativni i biznis forum, ovaj skup odvija se pod specijalnim pokroviteljstvom Svetske hotelske i restoranske asocijacije - IH&RA i pod pokroviteljstvom Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja Srbije, kao i NJ.K.V. Prestolonaslednika Aleksandra II Karadordevica koji takode podržava ovaj visoki medunarodni skup. Tema skupa se menja svake godine i usko je vezana za unapredenje turizma, kao i rešavanje tekucih problema u turizmu.

Rakija fest

U organizaciji Rakia Bara i Udruženja proizvođača prirodnih voćnih rakija „Najjači ukusi Srbije“,  11. i 12. decembra u beogradskom Hotelu Continental (bivši Hotel InterContinental), održava  Rakija Fest. Rakija Fest i Rakia Bar već godinama promovišu rakiju, tradicionalno srpsko piće, na mnogim manifestacijama u zemlji i inostranstvu (“Dani Srbije“ u Parizu, “Ulica Otvorenog Srca“ u Beogradu, Filmski festival u Berlinu, “Fancy Food Show” u Nju Jorku, “Prowein” u Dizeldorfu i mnoge druge).

Festival slava i pravoslavlja-Slavagastro

Održava se svake godine oko 15 decembra. Za poslednje mesto održavanja odabran je hotel Continental u Beogradu. Festival je napravljen sa ciljem pokazivanja obicaja prilikom pravljenja slavske trpeze, kao i uvodenjem novina na istu, pre svega za restoranske menije.

Beoexpo - svi sajmovi u Beogradu

Pored sih gore navedenih manifestacija, Beograd organizuje i mnoge sajmove. Sajmovi se održavaju u oviru sajmišta, i za njih je zadužena posebna organizacija. Ukoliko bi prezentovali svaki sajam pojedinačno ova ionako duga stranica bila bi 3x duža, pa zato dajemo samo spisak sajmova sa orijentacionim datumima održavanja. Za sve ostale informacije kao i proveru datuma održavanja posetite Beogradski sajam.

Međunarodni sajam brendova 11.-13. februara, Međunarodna izložba pasa svih rasa - CACIB 13.-14. februara, Državni pčelarski sajam  13.-14. februar, Međunarodni sajam turizma ITTFA 24.-28. februara, Međunarodni sajam vina 24.-28.februara, Sajam zapošljavanja "Top job" 3.-4. mart, Međunarodni sajam automobila 8.-14.mart, Međunarodni sajam motocikala i bicikala 8.-14.mart, Međ. sajam hortikulture i Međ. izložba lekovitog bilja i preparata od meda, Darovi prirode 19.-21.marta, Međunarodni salon privrednih vozila 23.-27.marta, Međunarodni sajam nautike 25.-28.marta, Sajam građevinarstva 13.-17.aprila, Dečiji sajam srednom aprila i početkom oktobra 2x godišnje, Dodir Pariza - Međunarodni kongres i sajam kozmetike, solarijuma, opreme, welness, spa i nege kose 24.-25.aprila, "South-east European gaming expo Belgrade" 27.-29.aprila, Sajam ručne izrade predmeta HOBBY ART 1.-31.april, Regionalni sajam školske opreme i pribora Škola 2.-5.juna, Međunarodni sajam zaštite „112 EXPO” 14.-17.septembra, „Culinaria” sajam fine hrane 23.septembra- 25.oktobra, Grafima  29. septembra-2.oktobra, Međunarodni sajam zaštite životne sredine ECO FAIR 13.-15.oktobra, Međunarodni sajam energetike 13.-15.oktobra, Međunarodni sajam medicine MEDIDENT 14.-16. oktobar, Dodir Pariza - Međunarodni kongres i sajam kozmetike, solarijuma, opreme, wellness, spa i nege kose 16.-17. oktobar, Beogradski sajam knjiga 25.-31.oktobra, Sajam i konferencija o vodi "Aqua fest" 2.-4. novembar, Međunarodni sajam nekretnina i investicija "Beire" 4.-6.novembar, Međunarodni sajam nameštaja, opreme i unutrašnje dekoracije 11.-17.novembar,  Međunarodna izložba mašina i alata za obradu drveta 11.-17.novembar, Etno hrana 25.-27.novembar,  Expo zim 2.-5.decembra, Božićni bazar 5.decembar, Međunarodna izložba pasa svih rasa-CACIB 12.decembar, Međunarodni novogodišnji vašar 16.-31.decembar, Sajam ručne izrade predmeta HOBBY ART 1.-31.decembar, Beogradski salon vina 1.-31.decembar, Sajam suvenira "Posetite Srbiju" 1.-31.decembar.

Zanimljivosti

samo 38 puta !!!

Od osnivanja rimskog kastruma, pa sve do danas, kada se rimsko nasledstvo gotovo i ne vidi, Singidunum je rušen i paljen do temelja 38 puta. I tako opustošen uspeo je da se ponovo digne iz pepela. To samo govori o značaju i strateškoj poziciji Singidunuma, odnosno današnjeg Beograda.

Komentar urednika
Komentar urednika

Vrlo teško je napisati nešto o antičkom Singidunumu a da se ne prebacimo u noviju istoriju i Kalemegdan. takođe vrlo teško je prikazati slikama antički Singidunum a da to opet ne bude Kalemegdan. Pokušali smo da razdvojimo ta dva vremenska pojma, pa iako tragovi antičkog Singidunuma maltene i ne postoje zbog 38 rušenja do temelja, želimo da napomenemo da nije sve što se vidi na Kalemegdanu nasleđeno od Turaka, ponešto je mnogo starije, ali dobro skriveno od javnosti. Nadamo se da će usled otvaranja ove države prema EU i svetu, uskoro biti moguće obići kompletan deo podzemlja Singidunuma, i osetiti tragove Rimljana. Sve ostalo vidljivo na Gornjem i Donjem gradu, obradili smo u posebnom delu tvrđave/kalemegdan.
 
 

Weather, 16 September
Belgrade Weather booked.net
+26

High: +26° Low: +15°

Humidity: 50%

Wind: NNW - 9 KPH

Kragujevac Weather
+26

High: +26° Low: +13°

Humidity: 49%

Wind: NNW - 9 KPH

Nis Weather
+26

High: +26° Low: +13°

Humidity: 45%

Wind: NNW - 11 KPH

Top 5 Lokacija
Glasanje

Restoran Potočar...

Krupajsko vrelo

Veliko vrelo - Li...

Bazen Sunčani br...

Etno selo Garašk...

Top 5: Arh.lokaliteti
Glasanje

Viminacium

Felix Romuliana

Lepenski vir

Vinča

Rudna glava

Obavestite prijatelja
Prijatelji sajta