Predlažemo

Atomska banja Gornja Trepča
Atomska banja Gornja Trepča

Atomska banja Gornja Trepča se nalazi u jugozapadnoj Šumadiji, u severnom delu čačanske kotline, na obroncima planina Vujan i Bukovik, u uskoj kotlini rečice Banje, na nadmorskoj visini od 406m. Moglo bi se reći da je smeštena u trouglu između gradova Čačka, G.Milanovca i Kraguje...

Bogutovačka banja
Bogutovačka banja

Bogutovačka banja pripada regionu Zapadnog Pomoravlja (dolina donjeg Ibra i Kopaonik), koji je najveći banjski region Srbije. Nalazi se ispod samog vrha planine Troglav (visine 1.209 metara), na nadmorskoj visini od 350 metara. Zbog velike nadmorske visine, a ujedno i pozicije ( ...

Banja Koviljača
Banja Koviljača

Banja Koviljača, jedna od najlepših i najlekovitijih banja Balkana, nalazi se u zapadnoj Srbiji, u zagrljaju reke Drine i šumovite planine Gučevo, na nadmorskoj visini od 128 m. Okružuju je i prostrane ravnice Mačve i Semberije i planine ( Boranja, Sokolske planine, Cer ). Nalazi...

Newsletter

Lokacija godine 2010Atomska banja Gornja Trepča

Banja je smeštena u kotlini........

Atomska banja Gornja Trepča

Atomska banja Gornja Trepča

Komentara: 0 | Autor: ajmonegde |

Ajmo Negde
  • 5/

(5)

Oceni lokaciju

(3.8)

Detaljan opis

Atomska banja Gornja Trepča se nalazi u jugozapadnoj Šumadiji, u severnom delu čačanske kotline, na obroncima planina Vujan i Bukovik, u uskoj kotlini rečice Banje, na nadmorskoj visini od 406m. Moglo bi se reći da je smeštena u trouglu između gradova Čačka, G.Milanovca i Kragujevca, na udaljenosti 18km od Čačka,a 9km od G. Milanovca (preko planine Vujan). Iako dobro povezana sa važnim putnim pravcima, banja je pot

Atomska banja Gornja Trepča

Četinarska šuma sa stazama za šetanje......

Atomska banja Gornja Trepča
uno izolovana od vreve okolnih gradova i velikih saobraćajnica. Kada se sa Ibarske magistrale krene putem prema Gornjoj Trepči, naizmenično se smenjuju prelepi pejzaži. Pitomi brežuljci prekriveni zelenim livadama i uzoranim njivama, voćnjaci i vinogradi, predeli sa gustom bukovom šumom, krase i levu i desnu stranu puta, kojim, blago se uspinjući, stiže u jedinstvenu A

Atomska banja Gornja Trepča
Hotel Vujan, nalazi se u samom centru banje......

Atomska banja Gornja Trepča
tomsku banju. Sama banja smeštena je u uzanoj kotlini rečice Banje, više izgradjena na  levoj nego na njenoj desnoj obali. 

Sa desne se obale, u oštrom  nagibu penje planina Vujan, dok je leva obala ipak nešto prostranija i planinski venac ima blagi nagib. Planinski obronci obrasli su gustom šumom bresta, bukve, hrasta, belog jasena, cera, graba, lipe, kao i sa 5 hektara četinarske šume koja čitavom predelu daje nezaboravan izgled. Bogati biljni prekrivač, pored neosporne turističke atrakcije, predstavlja i sigurnu zaštitu mineralnih izvora od spoljnih uticaja, kao i zaštitu samog mesta od hladnih severnih vetrova. 

Vazduh je ovde, čist, planinski, a tišina i mir veličanstveni.

Atomska banja Gornja Trepča
Izvor zdravlja.......

Atomska banja Gornja Trepča
g> Klima je izuzetno blaga, umereno-kontinentalna, a temperatura vazduha je bez većih dnevnih i godišnjih kolebanja. Uzevši u obzir povoljne klimatske činioce i netaknutu prirodu u kojoj je Banja smeštena, može se reci da je idealno mesto za boravak svakog čoveka svakodnevno izloženog stresu i štetnim uticajima iz vazduha, vode, hrane. 

Povratak prirodi je iskonska težnja sve većeg broja ljudi, a ovaj ekološki biser, pruža mogućnost njenog ostvarenja. Kada su termomineralni izvori Gornje Trepče počeli da se koriste za lečenje, nije poznato. Smatra se da su njena lekovita svojstva korišćena jos od davnina. Kada su u Čačku otkrivene rimske terme iz III veka naše ere, njihova veličina i način gradnje, ukazivale su na po

Atomska banja Gornja Trepča
Kroz banju protiče rečica Banja......

Atomska banja Gornja Trepča
stojanje velikog rimskog naselja
. Može se pretpostaviti da su i rimski legionari lek za svoje oronulo zdravlje nalazili u izvorima Gornje Trepče. 

Priča se da su i učesnici kosovskog boja, junaci I i II srpskog ustanka vidali svoje rane u banjskoj vodi. Ono što sa sigurnošću danas znamo je da je krajem XIX veka Tanasije Nikitović, iz Gornje Trepče, posmatrao i proučavao vodu na izvorištu i pošto se uverio u njenu lekovitost, odluči da sagradi jedan bazen za kupanje. Ozidao ga je od kamena koji se nalazio oko izvora, u dužini od dva i visini od pola metra, bez krova. 

Početkom XX veka uprava manastira dogradila je kupatila, a 1934.godine podigla je zgradu sa deset soba i jednu kafanu, i njima upravljala sve do 1945.godine, kada je Zakonom o agrarnoj reformi, manastiru oduzeta zemlja, uključujući i onu gde su bili izvori i objekti oko njih. Zna se da je 1947.godine primarijus Svetozar Zarić, šef Internog odeljenja bolnice u Čačku, dao svoje mišljenje o lekovitosti vode u Gornjoj Trepči, jer je dejstva ove vode na pacijente koje je slao u Banju Trepču proučavao još od 1927.

Po njegovom kazivanju, u to vreme u Čačanskoj bolnici nije bilo dovoljno mesta za smeštaj pacijenata, a i lečenje u to vreme je bilo skupo. Zbog toga je on siromašne, one za koje je smatrao da im Trepča može pomoći, slao tamo na lečenje. Svi su se vraćali sa poboljšanim zdravstvenim stanjem. Mahom su to bili pacijenti sa reumatičnim bolestima, išijasom, neurozama........

Do kraja svog radnog veka dr Zarić je poslao veliki broj pacijenata u Gornju Trepču. Između ostalih, i njegovo stručno mišljenje uticalo je da se 1955.godine osnuje “Narodno Kupatilo Gornja Trepča”. Banja je imala veoma mali broj posetilaca sve do kraja šezdesetih godina prošlog veka, a onda broj zabeleženih poseta vrtoglavo raste. 1988. godine zabeleženo je 17857 gostiju. 

Stacionar koji je izgrađen u šezdesetih godina prođlog veka, danas je pretvoren u lečilište sa restoranom, hidroterapijskim blokom sa kadama za masažu, upravnu zgradu sa lekarskim ordinacijama, kinezisalom, salama za elektroterapiju, recepcijom i stacionarom. Iznad lečilišta nalaze se komforni bungalovi, opremljeni za smeštaj pacijenata.


U blizini
Brvnara za dvoje Glišović24 kmSportska hala Breza28 kmRestoran Norveška kuća28 km
Bazen Prive32 kmCrkva Svetog Arhangela 36 kmBorački krš37 km
Hotel Euro gaj37 kmOvčar banja37 kmSuvobor - Rajac41 km
Manastir Žiča42 kmEtno selo Rajski konaci42 kmMataruška banja45 km
Kako Do Tamo
Opšte informacije
Naziv Atomska banja
GPS Lokacija 43°57'10.45"N 20°29'6.01"E
Nadmorska visina 406 m
Minerali Litijum
Za piće Da
Manifestacije

Brzopotezni šahovski turnir

Ova sada već tradicionalna manifestacija organizuje se na Savindan, svakog 27. januara, u atomskoj banji Gornja Trepča i okuplja veliki broj šahista i publike. Ovom manifestacijom najavljuje se nastupajuća turistička sezona.

Susret planinara Srbije

Svake godine krajem meseca maja organizuje se tradicionalni susret planinara Srbije sa pešačenjem na relaciji Borački krš - Gornja Trepča i druženjem u Atomskoj banji u Gornjoj trepči. Ovu manifestaciju organizuje planinarski savez Srbije, mesna zajednica Gornja Trepča i planinarsko društvo iz Čačka.

Letnji dani kulture

Ova menifestacija organizuje se od 1. jula do 31. avgusta svake godine. Za ova 2 meseca, koliko traje ova manifestacija, svakog četvrtka organizuje se bogat kulturno umetnički program, tematske večeri i slikarske kolonije.

Šumadijska kraljica

Početkom meseca avgusta organizuje se manifestacija Šumadijska kraljica, koja podrazumeva takmičenje proizvođača rakije od šljive. Najboljem proizvođaču dodeljuje se priznanje, koje nosi naziv isto kao i ova manifestacija.

Dan Zdravlja

Krajem septembra svake godine organizuje se stručni skup pod nazivom Dan Zdravlja. Razna stručna lica u okviru ove manifestacije, drže predavanja o načinu ishrane i života, kako bi se preventivnim metodama sprečile moguće bolesti.

Weather, 16 September
Belgrade Weather booked.net
+26

High: +26° Low: +15°

Humidity: 50%

Wind: NNW - 9 KPH

Kragujevac Weather
+26

High: +26° Low: +13°

Humidity: 49%

Wind: NNW - 9 KPH

Nis Weather
+26

High: +26° Low: +13°

Humidity: 45%

Wind: NNW - 11 KPH

Top 5 Lokacija
Glasanje

Restoran Potočar...

Krupajsko vrelo

Veliko vrelo - Li...

Bazen Sunčani br...

Etno selo Garašk...

Top 5: Banje
Glasanje

Bogutovačka banja

Atomska banja

Selters banja

Bukovička banja

Mataruška banja

Obavestite prijatelja
Prijatelji sajta