Predlažemo

Viminacium
Viminacium

Viminacium je arheološko nalazište u blizini Starog kostolca a na samo 12 kilometara od Požarevca. Grad koji je predstavljao i rimski vojni logor nastao je u I veku i trajao je do početka VII veka, kada su ga osvojili i uništili Sloveni. Viminacijum je bio jedan od najznačajnih l...

Tabula Traiana
Tabula Traiana

Tabula Traiana ili Trajanova tabla je latinski natpis posvećen rimskom caru Trajanu, isklesan na steni koja se nalazi u đerdapskoj klisuri na izlasku iz malog kazana, odnosno u delu gde je Dunav najdublji i najuži tokom celog njegovog toka od izvora do ušća. Ova tabla je deo rims...

Sirmium
Sirmium

Sirmium je bio antički grad i jedan od četiri prestonice kasnijeg Rimskog carstva. Grad je bio prestonica perfekture Ilirik u periodu od 318-379. godine. Podignut je na ušću reke Bosut u Savu, na južnim obroncima Fruške gore, u I veku. Pretpostavlja se da su ga osnovali Iliri. Za...

Newsletter

Nais

Terme u okviru tvrđave koje su napravili Rimljani, sada samo kao iskopine......

Nais

Nais

Komentara: 0 | Autor: ajmonegde |

Ajmo Negde
  • 3/

(3)

Oceni lokaciju

(5)

Detaljan opis

Nais ili Naisus je bio antički rimski grad, kog su prvog naselili Dardanci u 3. veku p. n. e., a kasnije su ga utvrdili Rimljani. U Naisu su rođeni mnogi rimski carevi, a svakako najznačajniji od svih je Konstantin Veliki. Prilikom promena uređenja rimskog carstva 284. godine ( Dioklecijanova podela na tetrarhe), Nais dobija na značaju kao jedan od većih i značajnijih gradova na teritoriji sredozemne Dakije kojoj je pripadao. Prema

Nais

Objekat u okviru tvrđave koji prezentuje vinazantijsku arhitekturu.........

Nais
alazima u tom periodu su podignute monumentalne terme sa hipokaustom, izvan bedema a severno od grada. Velike javne i luksuzne građevine su podignute za vreme vladavine cara Konstantina koji je ovde rođen 280. godine a na vlasti je bio od 306-337. godine. Njegov otac Konstancije Hlor je bio tetrarh sa Dioklecijanom, dok je ma

Nais
Iskopine u okviru tvrđave.......

Nais
jka Helena bila krčmarica u Naisu. Sam Konstantin je često boravio u Naisu o čemu svedoče brojni edikti koji nose pečat Naisa.

Naisom je do 316. godine vladao Licinije, koji je posle izgubljene bitke od Konstantina kod Vinkovaca 316. godine, predao Nais, zajedno sa Solunom i Serdikom, Konstantinu. Huni su 441. godine upali u Ilirik i opustošili Nais, Singidunum i mnoge druge gradove i utvrđenja.

Car Teodosije II je bio prinuđen da zaključi mir sa hunskim vođom Atilom, uz plaćanje visokog

Nais
Iskopine u okviru tvrđave kod Džamije......

Nais
danka i ustupanja pojedinih teritorija. Međutim, 447. godine Atila je ponovo upao u Trakiju i opustošio oko 70 gradova u koje se ubrajaju i Nais, Serdik, Marcianopolis…

Istoričar Prisk, prolazeći 448. carskim drumom pored Naisa, zabeležio je da je on još ležao u ruševinama posle pustošenja iz 441. godine. Hunska država se raspada posle Atiline smrti 453. godine. Nekoliko decenija kasnije Goti ponovo napadaju Ilirik. Po svedočanstvima Jordanesa, 471. gotski vladar Tjudim

Nais
Iskopine u okviru tvrđave.......

Nais
er
je prešao Savu i napao Nais. 488. godine.

Nais je obnovio car Justinijan I, koji je i rođen u njegovoj blizini. Obnovljen i su pre svega bedemi i vojni logor, u okolini je izgrađeno i obnovljeno oko četrdeset utvrđenja. Usled ekonomskih teškoća i nedostataka vojske, region nije bio sposoban da se odbrani od slovenskih i avarskih napada koji su usledili. U toku 6. veka Sloveni iz Panonije, Anti i Avari često su napadali oblasti Dardanije, pri čemu je više puta stradao i grad Nais.

Početkom 7. veka usled stalnih borbi sa Persijancima i nemogućnosti da brane Balkanske teritorije, Vizantinci napuštaju gradove, odlaze na jug kada ove oblasti naseljavaju Sloveni. Vremenski period između 612. i 614. se može smatrati za kraj antike u Naisu. Prva značajnija istraživanja Naisa obavio je Feliks Kanic, koji je u više navrata posećivao Nais.

Sam grad Nais je obuhvatao teritoriju od 25 hektara. Grad je razvijan na privrednom razvoju koji je nastao od rudišta na okolnim planinama, kao i stočarstvu i zemljoradnji u kotlini oko reke Nišave. Kroz grad su prolazili važni putevi, lat. via militaris koji je od Singidunuma i Viminacijuma vodio u Serdiku i Konstantinopolj, vojni put koji je povezivao je Raciariju na Dunavu (Arčar u Bugarskoj) i Lisus (Lješ u Albaniji) i put koji je vodio u Skupi.

U centralnom delu tvrđave pronađena je ulica i građevine iz ranovizantijskog perioda. Grad je imao forum koji se nalazio na jugoistočnom delu turske tvrđave, u blizini koga su otkrivene dve građevine reprezentativnog karaktera, objekat pod svodovima i trobrodni objekat sa portikom. Severno od foruma je otkriven objekat sa vestibulom, ukrašenim podnim mozaikom. Uz zapadni bedem turske tvrđave otkrivena je 1975. građevina (dimenzija 21x15 m), najverovatnije stambenog karaktera, sa šest prostorija.

Od izvora Kameničke reke do Naisa je vodio akvadukt (širina zida je iznosila 1,65 metara), koji je nosio keramičke vodovodne cevi, kako bi se grad snabdevao vodom. Na lokalitetu Gradsko polje, udaljenom oko 300 metara severozapadno od središnjeg dela antičkog grada, između turske tvrđave i kompleksa tehničkih fakulteta, otkriveni su ostaci većeg objekta tokom iskopavanja vršenih 1987-1988. godine.

Građevina, koja se sastojala od pet prostorija, od kojih je središnja bila u obliku oktogona, imale su podno grejanje i sistem hipokausta. Objekat je imao površinu od 320 m². Oko 4 kilometara severno od Naisa nalazila se vila nazvana Vila na Viniku. Ova vila rustika nije poptuno istražena. U jednoj od prostorija vile pronađena je 1936. godine veća količina srebrnog novca, zajedno sa kalupima za livenje.

Južno od grada nalazila se nešto manja Vila na Gorici. Od nalaza otkrivenih u ovoj vili izdvajaju se žrtvenik gradskog dekuriona Aurelija Lupa i srebrni tanjiri izrađeni u čast Licinijevih decenalija. U Naisu je postojala fabrika, radionica za proizvodnju vojne opreme. U isto vreme je u Naisu funkcionisala i oficina, radionica za izradu predmeta od plemenitih metala, pre svega od srebra. Amijan Marcelin je zabeležio da je Nais više puta opsedan, ali da nikada nije i osvojen, što ukazuje da je ovde bila stacionirana vojna jedinica.

U blizini
Mediana5 kmNiška banja12 kmSki staza Bojanine Vode 28 km
Mapa mesta

Mapa tvrđave....

Kako Do Tamo
Opšte informacije
GPS Lokacija 43°19'33.93''N 21°53'44.75''E
Manifestacije

Niški sabor lovaca

Jedan od najmasovnijih lovačkih manifestacija u republici Srbiji „Niški sabor lovaca” održava se svake godine sredinom marta,  u organizaciji lovačkog udruženja Niš, a pod potkroviteljstvom grada Niša i lovačkog Saveza Srbije. Pored takmičarskog dela u odstrelu životinja, organizuju se u okviru ove manifestacije još i takmičenje u pripremanju lovačkog gulaša, gađanju glinenih golubova, takmičenje podmlatka u streljaštvu iz vazdušne puške i revijalna izložba lovačkih pasa.

Dani Sv. cara Konstantina i carice Jelene

Dani Sv. cara Konstantina i carice Jelene (1-5. jun) - održavaju se svake godine u Nišu. O okviru ove manifestacije koja traje 5 dana održavaju se razne sportske, naučni i kulturni događaji koji veličaju jednog od najznamenitijih ljudi koji su rođeni u Naisu, cara Konstatnina Velikog i njegovu majku caricu Jelenu.

Nišavska regata

Program se izvodi na delu reke od sela Prosek do centra Grada, u ukupnoj dužini od 15 kilometara. Nišavska regata spada u red sportsko rekreativnih programa koji je namenjen ljubiteljima čamaca, reka i boravku na otvorenom prostoru. Regata ima revijalni karakter, u prvom delu i takmičarski u drugom delu staze. Program se tradicionalno izvodi od 1996.godine.

Regata prolazi pored Niške Banje, Brzog Broda, Medijane, Vrežinskog bazena a odatle ide takmičarski deo. Na regati mogu učestvovati posade koje imaju potrebnu opremu, pravi gumeni čamac sa veslima i zaštitnu opremu za boravak na reci. Na regati mogu učestvovati sva plovila osim sredstava na motorni pogon, kao i razne gume, i druge priručne naprave koje nisu bezbedne niti namenjene za plovidbu rekom. U takmičarskom delu mogu učestvovati samo gumeni čamci sa 4 člana posade i sa 6 članova. 4 člana – najmanja dužina čamca je 3.65m, najmanja širina 1.70m, minimalna težina 40 kg. 6 članova - najmanja dužina 4.25m, najmanja širina 2.00m, najmanja težina 50 kg.

Međunarodni studentski festival folklora

U Nišu se od 15-20. jula održava Međunarodni studentski festival folklora. Za pet dana trajanja festivala na pet različitih lokacija u gradu i okolini, umetničkim programima, predstavljaju se učesnici iz zemlje i sveta. Ovaj međunarodni studentski festival je važan, jer iz godine u godinu stvara nove kontakte i priliku za pravu kulturnu razmenu među mnogobrojnim učesnicima iz različitih kulturnih miljea, okupljenim na jednom mestu.

Međunarodne horske svečanosti

Međunarodne horske svečanosti (svake druge godine) – tradicija takmičenja u horskom pevanju u Nišu je počela pre 44 godine i svake godine okuplja sve veći broj domaćih i stranih horova. Od 2008. godine uz ovu manifestaciju održava se i Festival pravoslavne muzike pod pokroviteljstvom patrijarha moskovskog i cele Rusije, Aleksija Drugog i srpskog patrijarha Pavla. Manifestacija se održava parnim godinama, tokom meseca jula.

Međunarodni džez festival „Nisville”

Nisville - međunarodni džez festival - zahvaljujući organizatorima Nišvil džez festivala, publika sa ovog dela Balkana imala je priliku da proteklih godina čuje velikane džez muzike, ali i one koji neguju fuziju džez muzike sa drugim muzičkim pravcima, kao što su: Donald Byrd, Larry Coryell, Lenny White, Victor Bailey, Incognito, Teodosi Spasov, Milco Leviev, The Brand New Heavies, Billy Cobham, Candy Dulfer ... Održava se svake godine sredinom avgusta.

Festival glumačkih ostvarenja Srbije „Filmski susreti”

Filmski susreti – festival srpskog glumačkog ostvarenja– od 1966. godine svakog leta u avgustu  Niš simbolično predaje ključeve grada glumcima i postaje „grad glumaca”. Kao najposećeniji festival ovog tipa u Srbiji koji se održava u bioskopu pod otvorenim nebom u amfiteatru niške Tvrđave, tokom svoje istorije oduvek je privlačio pažnju, tako da se i danas priča o poseti „čuvenog” glumačkog para Ričarda Bartona i Elizabet Tejlor.

Festival vina

Iako je ovaj feestival inicijalno nastao u Niškoj banji, od 2010. godine on se održava u Nišu, u strogom centru grada. Festival se održava uporedo sa glumačkim filmskim susretima. „Festival vina" u Nišu ne predstavlja klasičan sajam i izlaganje vina, već je sačinjen od različitih sadržaja (promotivno - prodajni, poslovni, medijski, edukativni i zabavni). Organizator je Centar za kulturu Niška Banja, a suorganizatori su Niški kulturni centar, Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Centar za vinarstvo i vinogradarstvo iz Niša, Opština Medijana, Turistička organizacija Niša i Uprava za poljoprivredu i razvoj sela iz Niša.

Dani bureka „Burekdžijada”

Unija pekara Niša, koja je organizator Buregdžijade, očekuje dolazak dosta majstora-pekara svake godine, kao i učesnike iz inostranstva. Na svakoj do sada održanoj burekdžijadi majstori bureka su uvodili nove ukuse, pa se očekuje da se tradicija nastavi. Takođe svake godine majstori pokučavaju da naprave najveći burek do sada, kako bi oborili svoj rekord u Ginisovoj knjizi rekorda. Manifestacija se održava početkom septembra.

Muzički festival „Nisomnia”

se održava svake godine na tvrđavi u Nišu. Tačna lokacija održavanja su rovovi u okviru niške tvrđave. Prva Nisomnia održana je 2002. godine, kao festival koji okuplja omladinu grada Niša i Srbije i pruža im kvalitetnu zabavu do ranih jutarnjih časova. Festival se održava početkom septembra.

Niške muzičke svečanosti „Nimus”

U Nišu se svake godine od 1974. pa do danas organizuju muzičke svečanosti „Nimus”. Festival je međunarodnog karaktera a izvođači dolaze kao gosti iz svih krajeva sveta. Repertoar ozbiljne muzike se izvodi uz pratnju simfonijskog orkestra. Festival se održava od polovine oktobra do polovine novembra.

Poljoprivredni sajam

Grad Niš, Uprava za poljoprivredu i razvoj sela organizuje sajam poljoprivrede koji se održava svake godine krajem septembra. Sajam predstavlja nastavak tradicije poljoprivrednih i stočarskih izložbenih manifestacija.

Zanimljivosti

Fridrih Barbarosa i Nemanjići

Kako je grad lociran na putu za Konstantinopolj, Krstaši su nekoliko puta prolazili kroz grad tokom njihovih pohoda na Vizantiju. U leto 1189. godine, Stefan Nemanja, veliki vladar Srpske države, susreo se u Naisu sa Frederikom I Barbarosom u vreme drugog Krstaškog pohoda. Fridrih Barbarosa se nakratko zaustavio Naisu, gde je njegove ljude srdačno dočekao srpski vladar Stefan Nemanja. Rastko Nemanjić (Sveti Sava) se lično brinuo o Fridrihu Barbarosi. Prema legendi Sveti Sava je imao isceliteljske moći, pa je izlečio Fridriha Barbarosu, da je ovaj mogao nastaviti svoj pohod.

Bronza u šutu

Bronzana glava sa likom cara Konstantina, sina Konstancija I i Helene, dimenzije 24cm, izrađena od šuplje livene bronze, otkrivena je 1900. godine u šutu desnog obalskog stuba rimskog mosta, a pripadao je statui cara, koja je stajala na forumu. Portret je datovan u vreme oko 324. godine n. e. Danas se nalazi u Narodnom muzeju u Beogradu. U slično vreme datovana je i glava od crvenog porfirita, koja je otkrivena 1958. godine u šutu severnog dela Tvrđave, za koju se takođe pretpostavlja da je pripadala Konstantinu.

Komentar urednika
Komentar urednika

Vrlo teško je napisati nešto o antičkom Naisu a da se ne prebacimo u noviju istoriju i nišku tvrđavu. Takođe vrlo teško je prikazati slikama antički Nais a da to opet ne bude niška tvrđava. Pokušali smo da razdvojimo ta dva vremenska pojma, pa iako tragovi antičkog Naisa jedva da postoje na nekoliko lokacija na kojima su vršena iskopavanja, želimo da napomenemo da nije sve što se vidi na niškoj tvrđavi nasleđeno od Turaka, ponešto je mnogo starije, ali dobro skriveno od javnosti. Nadamo se da će u budućnosti biti dovoljno sredstava koje će Republika Srbija i grad Niš utrošiti na revitalizaciju antičkog Naisa. Ostale informacije o ovom lokalitetu pronaći će te u okviru tvrđave/niška tvrđava.
 
 

Weather, 16 September
Belgrade Weather booked.net
+26

High: +26° Low: +15°

Humidity: 50%

Wind: NNW - 9 KPH

Kragujevac Weather
+26

High: +26° Low: +13°

Humidity: 49%

Wind: NNW - 9 KPH

Nis Weather
+26

High: +26° Low: +13°

Humidity: 45%

Wind: NNW - 11 KPH

Top 5 Lokacija
Glasanje

Restoran Potočar...

Krupajsko vrelo

Veliko vrelo - Li...

Bazen Sunčani br...

Obedska bara

Top 5: Arh.lokaliteti
Glasanje

Viminacium

Felix Romuliana

Lepenski vir

Vinča

Rudna glava

Obavestite prijatelja
Prijatelji sajta