Predlažemo

Vinarija Vinik
Vinarija Vinik

Vinarija Vinik, je porodična mala vinarija, koja se nalazi u Vršcu, jednom on najpoznatijih vinogradarskih krajeva u Srbiji. Najpoznatiji brend koji se proizvodi u ovoj vinariji je vino Vržole ( crveno i belo vino ), kao i prirodna lozova rakija Cabinet. Nabrojani brendovi su dob...

Vinarija Aleksandrović
Vinarija Aleksandrović

Vinarija Aleksandrović, nalazi se u selu Vinča, koje je udaljeno 4 km od grada Topole i do kojeg se stiže magistralnim putem na obroncima Rudnika. Selo Vinča je dobilo ime po vinovoj lozi. U doba Rimljana, naselje je bilo poznato kao Vincea, sto je označavalo vinorodnost čitavog ...

Vinarija Matalj
Vinarija Matalj

Vinarija Matalj se nalazi u Negotinskoj Krajini. Nastala je kao rezultat želje i vizije Radiše Mladenovića Matalja i njegove porodice na na ovom mestu proizvode vrhunska vina. Vinogradi vinarije Matalj se imaju povoljan geografski položaj, na obali Dunava u Mihajlovcu i u čuvenom...

Newsletter

Vinarija Aleksandrović

Glavni objekat vinarije Aleksandrović iz Vinče kod Topole. Mesto gde možete uživati u opojnim ukusima vina koja se ovde proizvode.....photo:podrumaleksandrovic.rs

Vinarija Aleksandrović

Vinarija Aleksandrović

Komentara: 2 | Autor: Sofija |

Ajmo Negde
  • 5/

(5)

Oceni lokaciju

(4.2)

Detaljan opis

Vinarija Aleksandrović, nalazi se u selu Vinča, koje je udaljeno 4 km od grada Topole i do kojeg se stiže magistralnim putem na obroncima Rudnika. Selo Vinča je dobilo ime po vinovoj lozi. U doba Rimljana, naselje je bilo poznato kao Vincea, sto je označavalo vinorodnost čitavog kraja. Vinogradarstvo na obroncima Oplenca, doživljava preporod 1931. godine, kada je Kraljevski dvor otvorio vrata svojih podruma. Kvalit

Vinarija Aleksandrović

Prelepo uređeno dvorište, sa modernim objektom, prepunim tradicije....photo:podrumaleksandrovic.rs

Vinarija Aleksandrović
tom se posebno isticalo vino Trijumf, koje se nije prodavalo i mogli su da ga piju samo odabrani. Vino Trijumf je bilo namenjeno diplomatskim predstavništvima Kraljevine Jugoslavije i evropskim dvorovima. Podrum A

Vinarija Aleksandrović
Sala za degustacije, u kojoj se mogu probati svi proizvodi koji se ovde proizvode.....

Vinarija Aleksandrović
leksandrović danas proizvodi oko četrdeset hiljada boca Trijumfa u uslovima savremene tehnologije. 

Vino Trijumf se uvrstilo među najbolja srpska vina. Čuveni dvorski podrumar Živan Tadić, koji je posle II svetskog rata emigrirao u Kanadu, saznao je da porodica Aleksandrović obnavlja vinarsku tradiciju oplenačkog kraja, i 1992. godine poslao je u Vinču originalnu recepturu - sortni sastav Trijumfa.

Porodica Aleksandrović se više od sto godina bavi vinogradarstvom i vinarstvom. Pradeda Mil

Vinarija Aleksandrović
Velika sala, u kojoj se nalaze ogromne posude od čelika u kojima se nalazi vino....photo:podrumaleksandrovic.rs

Vinarija Aleksandrović
oš Aleksandrović je bio jedan od osnivača Vinčanske vinogradarske zadruge 1903.godine
.

Porodica je do početka II svetskog rata imala 30.000 čokota i od početka je blisko sarađivala sa vinogradarima i vinarima kraljevih podruma. Tradiciju nastavljaju deda Života i Aleksandar Aleksandrović.

Nova etapa u razvoju Vinarije Aleksandrović počinje 2000. godine, posle političkih promena u Srbiji, kada je sagrađena nova vinarija i nabavljena najsavremenija oprema za proizvodnju vrhunskih vina.

Danas je porodica Aleksandrović sa svojim vinima vodeća srpska privatna vinarija i lider među proizvođačima vina celog balkanskog regiona. Podrum Aleksandrović ima predi van, autentični ambijent, mogućnost prihvata organizovanih grupa, individualnih poseta kao i degustaciju vina i zbog svega toga je izuzetan predstavnik vinskog turizma.

Poznata vina ove vinarije su Trijumf, Trijumf Barrique, Oplenac Selection, Harizma, Varijanta, Euforija, Regent, Vizija, Tema, Trijumf Rose, Trijumf Noir, Trijumf penušavo vino, Rodoslov. Galeriju slika možete pogledati ovde.


U blizini
Crkva Svetog Đorđa - Oplenac6 kmOplenac6 kmBazen Baikal8 km
Bazen Sunčani breg14 kmPećina Risovača16 kmVinarija Vrbica18 km
Restoran Tarpoš18 kmHotel Izvor19 kmPark Bukovičke Banje19 km
Akva park Izvor19 kmBukovička banja19 kmNarodni muzej Aranđelovac20 km
Etno selo Divljakovac20 kmAleksandar Wellness 20 kmBukulja22 km
Vidikovac Bukulja22 kmEtno selo Kuća Čolovića25 kmMala i velika Ostrvica26 km
Selters banja28 kmGaraško jezero28 kmBrvnara za dvoje Glišović30 km
Spomenik Voždu Karađorđu - Viševac30 kmEtno selo Garaške breze30 kmPalanački kiseljak37 km
Jezero Šumarice43 kmJezero Bubanj44 kmEko park Ilina Voda45 km
Narodni muzej Kragujevac45 kmMuzej 21. oktobar45 kmVodopad Duboki potok50 km
Kako Do Tamo
Opšte informacije
Naziv Vinarija Aleksandrović, podrum Podrum Aleksandrović
Adresa Selo Vinča, Topola
GPS Lokacija 44°13'37.48"N 20°39'11.23"E
Osnivač Miloš Aleksandrović
Godina izgradnje 1903 - 2000
Degustacija Omogućena
Nadmorska visina 300 m
Manifestacije

Oplenačka berba

Od davne 1958. godine, svakog oktobra u Topoli se održava privredno-turistička manifestacija Oplenačka berba. Uporedo, sa ovom manifestacijom, traje i Sabor narodnog stvaralaštva Srbije, a sve u čast vina i grožđa. Pokrovitelj manifestacije su Opština Topola, Savez amatera Srbije i Turistička organizacija Oplenac iz Topole. Oplenačku berbu, šumadinci, jednostvano zovu Vašar u Topoli. Održavanje vašara datira još od kneza Aleksandra Karađorđevića. Tih oktorbarskih dana, Topola postaje mesto na kojem se okuplja veliki broj ljudi. Organizatori su se postarali da vašarsku atmosferu upotpune i kulturnim dešavanjima: organizuju se izložbe, koncerti, nastupi kulturno umetničkih društava, predstavljaju se proizvodi domaće radinosti, suveniri i drugo. Oplenačka berba je svrstana među pet najznačajnijih i najposećenijih manifestacija u Srbiji.

Slikarska kolonija Lipovac

U selu Lipovac, između Topole i Aranđelovca, tradicionalno od 1972. godine, odžava se višednevna slikarska kolonija čiji su pokrovitelji Ministarstvo kulture Srbije i opština Topola, a organizatori Kulturni centar Topola i mesna zajednica Lipovac. U radu kolonije, koja se održava u seoskoj osnovnoj školi, učestvuje desetak umetnika, među kojima su slikari, vajari i grafičari. Svi umetnici, su za vreme kolonije smešteni u domovima meštana Lipovca.

Vidovdanski rok koncert

Na gradskom trgu u Topoli, od 2009. godine, održava se Vidovdanski rok koncert , koji pod pokroviteljstvom Ministarstva omladine i sporta i opštine Topola, organizuje Kulturni centar Topola. Svake godine, predstavlja se nekoliko izvođača iz Topole i okoline, a organizatori se nadaju da će Vidovdanski rok koncert  prerasti u tradicionalnu manifestaciju za mlade, koja će u budućim godinama okupljati rok bendove iz čitave Šumadije.

vlada pižon, 15.11.2012 u 06:40:37

pozdrav kolega

Preporuka 00

Jelena Jovanovic, 14.11.2012 u 19:16:23

Slike i informacije o vinariji Aleksandrovic su me odusevili. Posto radim poslednjih 10 godina u institutu za vino, imala sam priliku da posetim mnoge vinarije ovde u Australiji. Vinarija Aleksandrovic je zaista uradjena na svetskom nivou i nadam se da cu posetiti ovu vinariju prilikom sledeceg dolaska u Srbiju. Posebno zelim da degustiram vino trijumf. Veliki pozdrav vlasniku i samo napred !!!

Preporuka 00

Weather, 16 September
Belgrade Weather booked.net
+26

High: +26° Low: +15°

Humidity: 50%

Wind: NNW - 9 KPH

Kragujevac Weather
+26

High: +26° Low: +13°

Humidity: 49%

Wind: NNW - 9 KPH

Nis Weather
+26

High: +26° Low: +13°

Humidity: 45%

Wind: NNW - 11 KPH

Top 5 Lokacija
Glasanje

Restoran Potočar...

Krupajsko vrelo

Veliko vrelo - Li...

Bazen Sunčani br...

Obedska bara

Top 5: Vinarije
Glasanje

Aleksandrović

Vrbica

Jeremić

Vinik

Selecta

Obavestite prijatelja
Prijatelji sajta