Predlažemo

Vinarija Aleksandrović
Vinarija Aleksandrović

Vinarija Aleksandrović, nalazi se u selu Vinča, koje je udaljeno 4 km od grada Topole i do kojeg se stiže magistralnim putem na obroncima Rudnika. Selo Vinča je dobilo ime po vinovoj lozi. U doba Rimljana, naselje je bilo poznato kao Vincea, sto je označavalo ...

Banja Koviljača
Banja Koviljača

Banja Koviljača, jedna od najlepših i najlekovitijih banja Balkana, nalazi se u zapadnoj Srbiji, u zagrljaju reke Drine i šumovite planine Gučevo, na nadmorskoj visini od 128 m. Okružuju je i prostrane ravnice Mačve i Semberije i planine ( Boranja, Sokolske ...

Hotel Falkensteiner - Stara Planina
Hotel Falkensteiner - Stara Planina

Hotel Falkensteiner se nalazi na Staroj planini, na nadmorskoj visini od 1460 m i predstavlja savršeno mesto za porodičan odmor. U hotelu Falkensteiner se može uživati u odličnoj kuhinji, wellness centru, i bogatoj sportskoj ponudi. Smeštajne kapacitete ...

Newsletter

Borački krš

Pogled na Borački krš iz podnožja......photo:sarcevic branislav/panoramio

Borački krš

Borački krš

Komentara: 0 | Autor: ajmonegde |

Ajmo Negde
  • 5/

(5)

Oceni lokaciju

(4.8)

Detaljan opis

Borački krš, pored Ostrvice, je redak reljefni fenomen, odnosno deo ugašenog vulkana, koji je nastao pre oko 20 miliona godina. Stene su andezitskog porekla, i odlikuju se veoma velikom čvrstinom i postojanošću. U okolini je poznat Borački kamen, koji je zbog svoje karakteristične boje i svetlucavih delova, koristi kao ukrasni kamen u građevinarstvu. U Borču i okolnim selima, kamene ograde koje možete videti napravljene su baš od ovog kamena.

Borački krš

Sa vrha se pruža fantastičan pogled na gružansko jezero i okolinu.... photo:NikolaToponica/panoramio

Borački krš
Sa vrha se pruža fantastičan pogled prema dolini gruže, gružanskom jezeru i okolnim selima. Na vrhu ovog brda koje ima nadmorsku visinu od oko 500 metara, postojao je srednjovekovni grad Borač. Predpostavlja se da je izgradnja grada započeta za vreme Vizantijaca, a da je završen u vreme Nemanjića. Prvi put grad Borač pominje se u "Žičkoj povelji",

Borački krš
Staza kojom se može doći do vrha....photo:zilekg/panoramio

Borački krš
a vrhunac dostiže za vreme despota Đurađa Brankovića.

Posle Kosovske bitke 1389. godine, tokom jeseni, snage kraljevine Mađarske, predvođene Žigmundom Luksemburškim su upale u Srbiju. Tada su pored ostalih gradova osvojili i Borač.

Mađari su nakon gubitka Borča ponovo osvojili ovaj grad 1397. godine. Nakon konačnog proterivanja Mađara, za vreme despotovine, ovde se izdaje jedna vrlo značajna povelja, kojom se potvrđuju povlastice u trgovini Dubrovačke republike u Srbiji.

Borački krš
Jedinstven ambijent....photo:branorudic/panoramio

Borački krš


Kada su Turci napali despotovinu, 1438. godine Borač biva zapaljen i razrušen. Nakon Segedinskog mira 1444. godine, Borač se obnavlja, da bi konačno bio uništen 1458. godine. Tvrđava koja je postojala na Boračkom Kršu, imala je dimenzije 150x70 metara.

reprezentativnu namenu, verovatno pored vojnog značaja, predstavljala je i neku vrstu rezidencije tadašnjih vladara, uzimajući u obzir da je jedan od objekata koji se nalazio u okviru utvrđenja bila i crkva.

U blizini
Crkva Svetog Arhangela 1 kmBazen Prive19 kmBrvnara za dvoje Glišović24 km
Hotel Euro gaj24 kmNarodni muzej Kragujevac31 kmMuzej 21. oktobar32 km
Etno selo Kuća Čolovića32 kmEko park Ilina Voda34 kmJezero Bubanj36 km
Atomska banja Gornja 37 kmJezero Šumarice39 kmVodopad Duboki potok41 km
Sportska hala Breza50 kmRestoran Norveška kuća50 km 
Kako Do Tamo
Opšte informacije
GPS Lokacija 43°57'52.10"N 20°36'11.22"E
Nadmorska visina vrha 480 m
Manifestacije

Likovna kolonija - Gružanska jesen

Gružanska jesen je osnovana 1996.godine, a njen organizator je Turistička organizacija Knić. Kroz koloniju je proteklih godina prošlo više od sto pedeset umetnika iz Srbije i inostranstva.Kolonije su održavane u različitim gružanskim selima. Domaćini su do sad bili Borač, Bare i Žunje. Gružanska jesen je po svojim brojnim obeležjima kolonija jedinstvena i neobična, drugim rečima nekonvencionalna. Međutim, suštinu svake kolonije ne čine program i organizacija već finalni rezultati likovnih radova, koji ipak u velikoj meri zavise i od pravih uslova. Neobičnost, gotovo retkost Gružanske jeseni je prevashodno rad u prirodi s jedne strane, i boravak učesnika umetnika kod različitih seoskih domaćina, s druge strane.

Festival Razigrana Gruža

Međunarodni Festival folklora predstavlja kulturni događaj u opštini Knić, a njegov doprinos očuvanju i negovanju kulture i tradicije izvornog stvaralaštva, svrstava ga u manifestaciju od državnog i međunarodnog značaja. Pored najboljih folklornih ansambala iz Srbije, na festivalu Razigrana Gruža svoju tradiciju i kulturu predstaviljuju i ansambli iz Ukrajine, Makedonije i Republike Srpske.

Zlatno zrno Šumadije

U julu mesecu, u prostorijama Doma kulture u Kniću održava se  manifestacija Zlatno zrno Šumadije koja se organizuje pod pokroviteljstvom Šumadijskog upravnog okruga i Opštine Knić. Program manifestacije počinje okruglim stolom u jutarnjim časovima o žitu i hlebu. Zvaničan početak svečanosti je oko podneva, kada se proglašavaju pobednici manifestacije i kada se dodeljuju priznanja najboljim takmičarima. Nakon proglašenja pobednika sledi kulturno-umetnički program u okviru koga nastupaju kulturno-umetnička društva iz Knića i okoline. Manifestacija Zlatno zrno Šumadije dobitnik je republičke nagrade Zadružnog saveza Srbije.

Zlatni otkos

Zlatni otkos u ovkiru koje se u ručnom košenju pšenice takmči više ekipa iz Šumadije i cele Srbije koje broje po tri člana. Prvoplasirana ekipa sa tog takmičenja učestvuje na republičkom takmičenju žetelaca u Subotici, koja se održava u okviru manifestacije Zlatno zrno Šumadije. Takmičari će se u ručnom košenju pšenice nadmetati na privatnoj parceli kraj Gružanskog jezera, a ocenjivaće se, ne toliko brzina, koliko proces otkosa, počev od načina košenja, preko slaganja otkosa do vezivanja. Od pre osam godina kada je počela ta manifestacija svake godine održava se u jednoj od opština Šumadijskog okruga u čast hlebnog žita i žeteoca. Tokom njenog trajanja poljoprivredni proizvođači takmiče se u više kategorija ručnom košenju pšenice, najboljem prinosu, u najviše predatoj pšenici ovlašćenim skladištima i najviše požnjevenih površina.

Komentari
comments powered by Disqus

Top 5 Lokacija
Glasanje

Restoran Potočar...

Veliko vrelo - Li...

Manastir Rakovica

Etno selo Garašk...

Manastir Ravanica

Top 5: Brda
Glasanje

Borački krš

Oplenac

Obavestite prijatelja
Prijatelji sajta