Predlažemo

Manastir Žiča
Manastir Žiča

Manastir Žiča nastaje početkom XIII veka kada se Sveti Sava vratio sa Svete gore u Srbiju sa moštima Simeona Mirotočivog, a srpska država biva potresena sukobom između Stefana i Vukana. Pomirivši zavađenu braću Sveti Sava je zajedno sa Stefanom odlučio da sagradi manastir Žiču ka...

Manastir Sisojevac
Manastir Sisojevac

Manastir Sisojevac se nalazi u Eparhiji Braničevskoj, pokraj reke Crnice, odnosno u blizini njenog izvora u selu Sisevcu kod Ćuprije. Pretpostavlja se da je podignut negde oko 1370-1380. godine, a po prvi put u spisima se pominje 1398. godine, kada ga u jednoj povelji spominje kn...

Manastir Studenica
Manastir Studenica

Manastir Studenica predstavlja jedan od najvećih i najbogatijih manastira Srpske Pravoslavne crkve. Osnovao ga je Stefan Nemanja 1190. godine, a nalazi se na 12 kilometara od Ušća, odnosno na 39km od Kraljeva. U okviru manastira nalaze se dve crkve, Bogorodičina crkva i Kraljeva ...

Newsletter

Manastir Ravanica

Zadužbina kneza Lazara, danas ženski manastir.....photo:panoramio.com/boriss

Manastir Ravanica

Manastir Ravanica

Komentara: 0 | Autor: ajmonegde |

Ajmo Negde
  • 5/

(5)

Oceni lokaciju

  • 3.85714285714/
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

(3.9)

Detaljan opis

Manastir Ravanica je manastir srpske Pravoslavne crkve, koji se nalazi u podnožju Kučajskih planina, neposredno pored mesta Senje kod Ćuprije. Ravanica je jedan od najznačajnih spomenika srpske istorije, jer kao zadužbina kneza Lazara, koji je poginuo u bici na Kosovu, na Vidovdan 28.juna 1389. godine, svedoči o istoriji progona srpskog naroda koji se desio posle ovog događaja. U njoj se nalaze mošti kneza Lazara, koji je

Crkva Vaznesenja Gospodnjeg

Oltar i mesto na kome se nalazi kivot sa moštima.....

Crkva Vaznesenja Gospodnjeg
posle pogibije sahranjen u crkvi Svetog Spasa u Prištini, a 1391. godine prenet u Ravanicu. Nakon izmeštanja njegovih moštiju, usled najezde Turaka i ratova, septembra 1989. godine, najzad posle 600 godina, mošti kneza Lazara su vraćene u njegovu zadužbinu - manastir Ravanicu. U Ravanici se nalazi još i  grob prepodobnog Romila Ravaničkog, podvižnika iz gr

Manastir Ravanica
Crkva Vaznesenja Gospodnjeg u kojoj se nalaze mošti kneza Lazara.......photo:vladanscekic

Manastir Ravanica
upe Sinajita koji su u Srbiju došli u vreme Lazarevo.

Južno od crkve je grob Cincar Janka Popovića, rodom iz Ohrida, koji je u Srbiju došao 1800. godine, učestvovao u Prvom ustanku i postao vojvoda. Putujući 1833. godine iz Šapca za Aleksinačku banju, umro je u Ćupriji i ovde sahranjen.

Nijedan manastir nije toliko opevan u našim narodnim pesmama kao Ravanica, što je još jedan dokaz o značaju ovog objekta za istoriju Srbije. Manastir je dobio ime po rečici Ravanici koja se kod Ćuprije uliva u Veliku Moravu.

Ovaj manastir u vrem

Manastir Ravanica
Crkva Vaznesenja Gospodnjeg u kojoj se nalaze mošti kneza Lazara.......

Manastir Ravanica
e izgradnje 1375-1377. godine nosi ime Ravno. Crkva u manastiru je posvećena Vaznesenju Gospodnjem i ograđena je čvrstim odbrambenim zidom sa sedam kula. Oslikavanje crkve završeno je samo nekoliko godina pred Kosovsku bitku. Iako kompletno zavrsena crkva je dozivela prepravke u kompozicijama gde se naknadno doslikala Lazareva pogibija, gde se pored samog kneza nalaze i knjeginja Milica i njihovi sinovi Stefan i Vuk.

Po svojim arhitektonskim obeležjima ravanička crkva predstavlja početak moravske škole. Crkva predstavlja originalno arhitektonsko rešenje nastalo spajanjem svetogorske tradicije trolisne osnove i modela upisanog krsta sa pet kupola, odomaćenog u vreme

Odbrambena kula
Ostaci tvrđave koja je opasavala manastir, na slici je vidljiv deo jedne od kula.......

Odbrambena kula
bold;" href="http://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%A1%D1%82%D0%B5%D1%84%D0%B0%D0%BD_%D0%A3%D1%80%D0%BE%D1%88_II_%D0%9C%D0%B8%D0%BB%D1%83%D1%82%D0%B8%D0%BD">kralja Milutina. Trolisna osnova je postala uzor u daljem razvoju prostorne koncepcije hramova.

Crkva je zidana naizmeničnim redovima kamena i opeke, ukrašena je keramoplastičnim dekorativnim elementima i bogatom reljefnom plastikom. Na freskama, koje su ostale očuvane u oltarskom i glavnom unutrašnjem prostoru crkve, zapažaju se izvesne novine vezane za šeme u izboru tema i ciklusa (Veliki praznici, Hristova stradanja, Čuda i parabole), koje će postati pravilo u oslikavanju potonjih hramova Moravske Srbije.

U kupolama su freske Hrista, Bogorodice, Anđela i proroka, u oltaru su predstave Hristovog stradanja i ovaplođenja, dok su u naosu ciklusi Velikih praznika, Čuda i jevanđelskih pripovesti kao i sveti ratnici i monasi. Kao značajno središte duhovnog, kulturnog, književnog i umetničkog života Ravanica je uticala na nastanak više crkava i manastira, među kojima se ističu obližnji manastir Sisojevac i crkve u Petruškoj oblasti.

Do danas su sačuvane tri kule i deo severnog bedema, ali je za potrebe odbrane manastira podignutog u dolini sigurno bilo neophodno veliko i jako utvrđenje. U starim izvorima se pominje da je manastirska utvrda imala 7 pirgova, dok je jedan putopisac 1568. godine video svega 4 očuvane kule.

U prvoj polovini 19. veka, 1829. godine, je unutar manastirskog kompleksa još uvek postojala velika trpezarija iz srednjeg veka, ali nje danas više nema a na njenim temeljima podignut je stari konak 1849-1850, zahvaljujući ruskoj pomoći.

Novi konak sa trpezarijom, podignut je 1992-1993, zahvaljujući pomoći Resavske banke, Skupštine Opštine Ćuprija i drugih. Ravanica je postojala kao muški opštežiteljni manastir sve do 1946. godine. Tada je pretvorena u ženski manastir, i u njega se uselila igumanija Efimija sa 25 sestara. Sestrinstvo drži najstrožiji manastirski tipik.Galeriju slika možete pogledati ovde.

U blizini
Manastir Sisojevac11 kmRestoran Potočara Sisevac12 kmBoj na Ivankovcu17 km
Akva park Jagodina20 kmEtno kuća Konak Jagodina21 kmResavska pećina26 km
Vodopad Prskalo31 kmVeliko vrelo - Lisine36 kmManastir Manasija37 km
Manastir Jošanica40 kmTvrđava Stalać 44 km 
Mapa mesta

Mapa manastira Ravanice......

Kako Do Tamo
Opšte informacije
Naziv Ravanica
Adresa 35233 Senje
GPS Lokacija 43°58'21.11''N 21°29'46.38''E
Nadmorska visina 252m
Udaljenost Kragujevac 74km; Beograd 159km; Niš 102km; Ćuprija 12km
Putni pravac R103
Parking 100 mesta u isped zidina i pored puta
Vreme posete 09-17h
Pristup hendikepiranih osoba U manastir da, u crkvu da
Signal mobilne telefonije 064;065;066;
WiFi spot Ne postoji
Jezik Srpski, Engleski
Turistički vodič U turističkoj opštini Despotovac i Ćupriji
Infopult U turističkoj opštini Despotovac, Ćupriji i suvenirnici
Kontakt 035/434-596
Suvenirnica Desno od ulaza i crkve
Ulaz i ostale cene Besplatan ulaz
Način plaćanja Gotovina
Prenoćište U gostinskom konaku
Zadužbinar Knez Lazar
Godina izgradnje 1370-1377
Istorijat Rušen 1398, 1427, 1436, 1459, 1788, Obnavljan 18 vek
Karakteristični detalji Crkva, srušena tvrđava sa 7 kula, freska u srušenoj kuli
Sveto mesto - artefakt Mošti Kneza Lazara
Arhitektonski stil Začetak moravske škole
Slikarski stil Vizantijski i zapadno renesansni
Ikonostas Stradanje Kneza Lazara, Hristova čuda
Kapacitet 100 ljudi u crkvi, 800 u porti
Crkva Vaznesenja Gospodnjeg
Konaci Sestrinski konaci i gostinski konak
Manastirski kompleks Konaci, crkva, ostaci tvrđave
Sport i rekreacija Šetanje, ribolov
Lokalni specijalitet Manastirski med, rakija
Najbliži ugostiteljski objekat U Ćupriji
Najbliža prodavnica U Ćupriji
Najbliža banka - bankomat U Ćupriji
Najbliža benzinska stanica U Ćupriji
Najbliža pošta U Ćupriji
Najbliži lekar U Ćupriji
Najbliža česma Desno od ulaza, van manastirske porte
Najbliži autoservis U Ćupriji
Najbliži toalet Desno od ulaza, van manastirske porte
Najbliži 92,93,94 U Ćupriji
Manifestacije

Vidovdan - poklonjenje čestitom knezu Lazaru

Svakog Vidovdana, 28 juna, održava se služba u manastiru, Knezu Lazaru i junacima boja na Kosovu. Tada se vrši poklonjenje knezovim moštima.

Zanimljivosti

Lazarevo kretanje

Mošti kneza Lazara su prvo smeštene u Budimu, a zatim u Sent Andreji. Tu su Ravanički kaluđeri ostali do 1697. godine, a zatim se spustili do Fruške Gore, gde su dobili opusteli manastir Vrdnik. Tamo su mošti bile sve do 1942. godine. U to vreme taj deo Vojvodine bio je pripojen ustaškoj hrvatskoj državi, a ustaše haraju i pljačkaju Fruškogorske manastire.

Zbog toga su kaluđeri mošti kneza Lazara sakrili u jednu malu crkvicu blizu manastira i nazvali je novom Ravanicom. Sve to je bilo poznato i vlastima u Beogradu, pa je tadašnji predsednik srpske vlade general Milan Nedić zatražio pomoć od Nemaca da se mošti kneza Lazara odnesu na sigurno, u Beograd. Nemci su na to pristali i jedna srpska delegacija, na čijem čelu je bio dr. Radoslav Grujić, poznati crkveni istoričar, u pratnji nemačkih vojnika odlazi u manastir na Frušku goru da preuzme mošti kneza Lazara.

Tada su, po noći, kiši i debelom blatu mošti zaprežnim kolima iz skrovite crkvice prenete do nemačkog kamiona i potom do Beograda, gde su smeštene u Sabornu crkvu. U Sabornoj crkvi mošti kneza Lazara nalazile su se do 1989. godine, do proslave šest vekova od boja na Kosovu, što je bio i povod da se konačno vrate u manastir Ravanicu, ktitorsku zadužbinu kneza Lazara.

Ravanica vs Ravanica

Godine 1697. ravanički monasi nađoše u Fruškoj Gori zapusteli manastir Vrdnik, „koji obnovismo i pokrismo i kelije podigosmo ... kako mogosmo, sve od drveta, malo šta od zida i zemlje, a ostalo pleterom i blatom“. Manastirsku crkvu posvetiše Vaznesenju Hristovom (pre toga svetom Jovanu Krstitelju), u spomen na staru Ravanicu, i u nju smestiše kneževe mošti. Od tada se i manastir Vrdnik naziva Ravanica. Da bi se razlikovale dve Ravanice, dobiše epitete - jedna Moravska, druga Sremska.

Komentar urednika
Komentar urednika

Do Ravanice se može doći sa 2 strane, iz Ćuprije ili Despotovca. Preporučujemo put iz Ćuprije koji je kraći i bolji. Ukoliko pravite rutu koja povezuje još neke od lokacija sa ove teritorije onda neizbežno prolazite i jednim i drugim putem. Crkva koja se nalazi u porti manastira više nije zaklonjena zidovima koji su je štitili. Tvrđava koja je štitila ovaj manastir je razrušena i vidljivi su samo njeni ostaci. Manastir je perfektno sređen i održavan, a u okviru utvrđenja nalaze se i novi objekti u kojima obitavaju kaluđerice. Crkva je monumentalno arhitektonsko delo kako spolja tako i iznutra. Na nas ostavlja veoma jake utiske.
 
 

Weather, 16 September
Belgrade Weather booked.net
+26

High: +26° Low: +15°

Humidity: 50%

Wind: NNW - 9 KPH

Kragujevac Weather
+26

High: +26° Low: +13°

Humidity: 49%

Wind: NNW - 9 KPH

Nis Weather
+26

High: +26° Low: +13°

Humidity: 45%

Wind: NNW - 11 KPH

Top 5 Lokacija
Glasanje

Restoran Potočar...

Krupajsko vrelo

Veliko vrelo - Li...

Obedska bara

Etno selo Garašk...

Top 5: Manastiri
Glasanje

Rakovica

Ravanica

Manasija

Studenica

Prohor Pčinjski

Obavestite prijatelja
Prijatelji sajta