Predlažemo

Manastir Sisojevac
Manastir Sisojevac

Manastir Sisojevac se nalazi u Eparhiji Braničevskoj, pokraj reke Crnice, odnosno u blizini njenog izvora u selu Sisevcu kod Ćuprije. Pretpostavlja se da je podignut negde oko 1370-1380. godine, a po prvi put u spisima se pominje 1398. godine, kada ga u jednoj povelji spominje kn...

Manastir Grgeteg
Manastir Grgeteg

Manastir Gregeteg je po legendi osnovao despot Vuk Grgurević (Zmaj Ognjeni Vuk) da bi ovde smestio svoga slepog oca Grgura Brankovića, hilandarskog monaha Germana. Tačna godina izgradnje manastira se ne zna, ali se pretpostavlja da je manastir sagrađen između 1459 I 1521. godine,...

Manastir Žiča
Manastir Žiča

Manastir Žiča nastaje početkom XIII veka kada se Sveti Sava vratio sa Svete gore u Srbiju sa moštima Simeona Mirotočivog, a srpska država biva potresena sukobom između Stefana i Vukana. Pomirivši zavađenu braću Sveti Sava je zajedno sa Stefanom odlučio da sagradi manastir Žiču ka...

Newsletter

Manastir Ravanica

Zadužbina kneza Lazara, danas ženski manastir.....photo:panoramio.com/boriss

Manastir Ravanica

Manastir Ravanica

Komentara: 0 | Autor: ajmonegde |

Ajmo Negde
  • 5/

(5)

Oceni lokaciju

  • 3.73333333333/
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

(3.7)

Detaljan opis

Manastir Ravanica je manastir srpske Pravoslavne crkve, koji se nalazi u podnožju Kučajskih planina, neposredno pored mesta Senje kod Ćuprije. Ravanica je jedan od najznačajnih spomenika srpske istorije, jer kao zadužbina kneza Lazara, koji je poginuo u bici na Kosovu, na Vidovdan 28.juna 1389. godine, svedoči o istoriji progona srpskog naroda koji se desio posle ovog događaja. U njoj se nalaze mošti kneza Lazara, koji je

Crkva Vaznesenja Gospodnjeg

Oltar i mesto na kome se nalazi kivot sa moštima.....

Crkva Vaznesenja Gospodnjeg
posle pogibije sahranjen u crkvi Svetog Spasa u Prištini, a 1391. godine prenet u Ravanicu. Nakon izmeštanja njegovih moštiju, usled najezde Turaka i ratova, septembra 1989. godine, najzad posle 600 godina, mošti kneza Lazara su vraćene u njegovu zadužbinu - manastir Ravanicu. U Ravanici se nalazi još i  grob prepodobnog Romila Ravaničkog, podvižnika iz gr

Manastir Ravanica
Crkva Vaznesenja Gospodnjeg u kojoj se nalaze mošti kneza Lazara.......photo:vladanscekic

Manastir Ravanica
upe Sinajita koji su u Srbiju došli u vreme Lazarevo.

Južno od crkve je grob Cincar Janka Popovića, rodom iz Ohrida, koji je u Srbiju došao 1800. godine, učestvovao u Prvom ustanku i postao vojvoda. Putujući 1833. godine iz Šapca za Aleksinačku banju, umro je u Ćupriji i ovde sahranjen.

Nijedan manastir nije toliko opevan u našim narodnim pesmama kao Ravanica, što je još jedan dokaz o značaju ovog objekta za istoriju Srbije. Manastir je dobio ime po rečici Ravanici koja se kod Ćuprije uliva u Veliku Moravu.

Ovaj manastir u vrem

Manastir Ravanica
Crkva Vaznesenja Gospodnjeg u kojoj se nalaze mošti kneza Lazara.......

Manastir Ravanica
e izgradnje 1375-1377. godine nosi ime Ravno. Crkva u manastiru je posvećena Vaznesenju Gospodnjem i ograđena je čvrstim odbrambenim zidom sa sedam kula. Oslikavanje crkve završeno je samo nekoliko godina pred Kosovsku bitku. Iako kompletno zavrsena crkva je dozivela prepravke u kompozicijama gde se naknadno doslikala Lazareva pogibija, gde se pored samog kneza nalaze i knjeginja Milica i njihovi sinovi Stefan i Vuk.

Po svojim arhitektonskim obeležjima ravanička crkva predstavlja početak moravske škole. Crkva predstavlja originalno arhitektonsko rešenje nastalo spajanjem svetogorske tradicije trolisne osnove i modela upisanog krsta sa pet kupola, odomaćenog u vreme

Odbrambena kula
Ostaci tvrđave koja je opasavala manastir, na slici je vidljiv deo jedne od kula.......

Odbrambena kula
bold;" href="http://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%A1%D1%82%D0%B5%D1%84%D0%B0%D0%BD_%D0%A3%D1%80%D0%BE%D1%88_II_%D0%9C%D0%B8%D0%BB%D1%83%D1%82%D0%B8%D0%BD">kralja Milutina. Trolisna osnova je postala uzor u daljem razvoju prostorne koncepcije hramova.

Crkva je zidana naizmeničnim redovima kamena i opeke, ukrašena je keramoplastičnim dekorativnim elementima i bogatom reljefnom plastikom. Na freskama, koje su ostale očuvane u oltarskom i glavnom unutrašnjem prostoru crkve, zapažaju se izvesne novine vezane za šeme u izboru tema i ciklusa (Veliki praznici, Hristova stradanja, Čuda i parabole), koje će postati pravilo u oslikavanju potonjih hramova Moravske Srbije.

U kupolama su freske Hrista, Bogorodice, Anđela i proroka, u oltaru su predstave Hristovog stradanja i ovaplođenja, dok su u naosu ciklusi Velikih praznika, Čuda i jevanđelskih pripovesti kao i sveti ratnici i monasi. Kao značajno središte duhovnog, kulturnog, književnog i umetničkog života Ravanica je uticala na nastanak više crkava i manastira, među kojima se ističu obližnji manastir Sisojevac i crkve u Petruškoj oblasti.

Do danas su sačuvane tri kule i deo severnog bedema, ali je za potrebe odbrane manastira podignutog u dolini sigurno bilo neophodno veliko i jako utvrđenje. U starim izvorima se pominje da je manastirska utvrda imala 7 pirgova, dok je jedan putopisac 1568. godine video svega 4 očuvane kule.

U prvoj polovini 19. veka, 1829. godine, je unutar manastirskog kompleksa još uvek postojala velika trpezarija iz srednjeg veka, ali nje danas više nema a na njenim temeljima podignut je stari konak 1849-1850, zahvaljujući ruskoj pomoći.

Novi konak sa trpezarijom, podignut je 1992-1993, zahvaljujući pomoći Resavske banke, Skupštine Opštine Ćuprija i drugih. Ravanica je postojala kao muški opštežiteljni manastir sve do 1946. godine. Tada je pretvorena u ženski manastir, i u njega se uselila igumanija Efimija sa 25 sestara. Sestrinstvo drži najstrožiji manastirski tipik.Galeriju slika možete pogledati ovde.

U blizini
Manastir Sisojevac11 kmRestoran Potočara Sisevac12 kmBoj na Ivankovcu17 km
Akva park Jagodina20 kmEtno kuća Konak Jagodina21 kmResavska pećina26 km
Vodopad Prskalo31 kmVeliko vrelo - Lisine36 kmManastir Manasija37 km
Manastir Jošanica40 kmTvrđava Stalać 44 km 
Mapa mesta

Mapa manastira Ravanice......

Kako Do Tamo
Opšte informacije
Naziv Ravanica
Adresa 35233 Senje
GPS Lokacija 43°58'21.11''N 21°29'46.38''E
Nadmorska visina 252m
Udaljenost Kragujevac 74km; Beograd 159km; Niš 102km; Ćuprija 12km
Putni pravac R103
Parking 100 mesta u isped zidina i pored puta
Vreme posete 09-17h
Pristup hendikepiranih osoba U manastir da, u crkvu da
Signal mobilne telefonije 064;065;066;
WiFi spot Ne postoji
Jezik Srpski, Engleski
Turistički vodič U turističkoj opštini Despotovac i Ćupriji
Infopult U turističkoj opštini Despotovac, Ćupriji i suvenirnici
Kontakt 035/434-596
Suvenirnica Desno od ulaza i crkve
Ulaz i ostale cene Besplatan ulaz
Način plaćanja Gotovina
Prenoćište U gostinskom konaku
Zadužbinar Knez Lazar
Godina izgradnje 1370-1377
Istorijat Rušen 1398, 1427, 1436, 1459, 1788, Obnavljan 18 vek
Karakteristični detalji Crkva, srušena tvrđava sa 7 kula, freska u srušenoj kuli
Sveto mesto - artefakt Mošti Kneza Lazara
Arhitektonski stil Začetak moravske škole
Slikarski stil Vizantijski i zapadno renesansni
Ikonostas Stradanje Kneza Lazara, Hristova čuda
Kapacitet 100 ljudi u crkvi, 800 u porti
Crkva Vaznesenja Gospodnjeg
Konaci Sestrinski konaci i gostinski konak
Manastirski kompleks Konaci, crkva, ostaci tvrđave
Sport i rekreacija Šetanje, ribolov
Lokalni specijalitet Manastirski med, rakija
Najbliži ugostiteljski objekat U Ćupriji
Najbliža prodavnica U Ćupriji
Najbliža banka - bankomat U Ćupriji
Najbliža benzinska stanica U Ćupriji
Najbliža pošta U Ćupriji
Najbliži lekar U Ćupriji
Najbliža česma Desno od ulaza, van manastirske porte
Najbliži autoservis U Ćupriji
Najbliži toalet Desno od ulaza, van manastirske porte
Najbliži 92,93,94 U Ćupriji
Manifestacije

Vidovdan - poklonjenje čestitom knezu Lazaru

Svakog Vidovdana, 28 juna, održava se služba u manastiru, Knezu Lazaru i junacima boja na Kosovu. Tada se vrši poklonjenje knezovim moštima.

Zanimljivosti

Lazarevo kretanje

Mošti kneza Lazara su prvo smeštene u Budimu, a zatim u Sent Andreji. Tu su Ravanički kaluđeri ostali do 1697. godine, a zatim se spustili do Fruške Gore, gde su dobili opusteli manastir Vrdnik. Tamo su mošti bile sve do 1942. godine. U to vreme taj deo Vojvodine bio je pripojen ustaškoj hrvatskoj državi, a ustaše haraju i pljačkaju Fruškogorske manastire.

Zbog toga su kaluđeri mošti kneza Lazara sakrili u jednu malu crkvicu blizu manastira i nazvali je novom Ravanicom. Sve to je bilo poznato i vlastima u Beogradu, pa je tadašnji predsednik srpske vlade general Milan Nedić zatražio pomoć od Nemaca da se mošti kneza Lazara odnesu na sigurno, u Beograd. Nemci su na to pristali i jedna srpska delegacija, na čijem čelu je bio dr. Radoslav Grujić, poznati crkveni istoričar, u pratnji nemačkih vojnika odlazi u manastir na Frušku goru da preuzme mošti kneza Lazara.

Tada su, po noći, kiši i debelom blatu mošti zaprežnim kolima iz skrovite crkvice prenete do nemačkog kamiona i potom do Beograda, gde su smeštene u Sabornu crkvu. U Sabornoj crkvi mošti kneza Lazara nalazile su se do 1989. godine, do proslave šest vekova od boja na Kosovu, što je bio i povod da se konačno vrate u manastir Ravanicu, ktitorsku zadužbinu kneza Lazara.

Ravanica vs Ravanica

Godine 1697. ravanički monasi nađoše u Fruškoj Gori zapusteli manastir Vrdnik, „koji obnovismo i pokrismo i kelije podigosmo ... kako mogosmo, sve od drveta, malo šta od zida i zemlje, a ostalo pleterom i blatom“. Manastirsku crkvu posvetiše Vaznesenju Hristovom (pre toga svetom Jovanu Krstitelju), u spomen na staru Ravanicu, i u nju smestiše kneževe mošti. Od tada se i manastir Vrdnik naziva Ravanica. Da bi se razlikovale dve Ravanice, dobiše epitete - jedna Moravska, druga Sremska.

Komentar urednika
Komentar urednika

Do Ravanice se može doći sa 2 strane, iz Ćuprije ili Despotovca. Preporučujemo put iz Ćuprije koji je kraći i bolji. Ukoliko pravite rutu koja povezuje još neke od lokacija sa ove teritorije onda neizbežno prolazite i jednim i drugim putem. Crkva koja se nalazi u porti manastira više nije zaklonjena zidovima koji su je štitili. Tvrđava koja je štitila ovaj manastir je razrušena i vidljivi su samo njeni ostaci. Manastir je perfektno sređen i održavan, a u okviru utvrđenja nalaze se i novi objekti u kojima obitavaju kaluđerice. Crkva je monumentalno arhitektonsko delo kako spolja tako i iznutra. Na nas ostavlja veoma jake utiske.
 
 

Weather, 16 September
Belgrade Weather booked.net
+26

High: +26° Low: +15°

Humidity: 50%

Wind: NNW - 9 KPH

Kragujevac Weather
+26

High: +26° Low: +13°

Humidity: 49%

Wind: NNW - 9 KPH

Nis Weather
+26

High: +26° Low: +13°

Humidity: 45%

Wind: NNW - 11 KPH

Top 5 Lokacija
Glasanje

Restoran Potočar...

Krupajsko vrelo

Veliko vrelo - Li...

Bazen Sunčani br...

Etno selo Garašk...

Top 5: Manastiri
Glasanje

Rakovica

Ravanica

Manasija

Prohor Pčinjski

Studenica

Obavestite prijatelja
Prijatelji sajta