Predlažemo

Tabula Traiana
Tabula Traiana

Tabula Traiana ili Trajanova tabla je latinski natpis posvećen rimskom caru Trajanu, isklesan na steni koja se nalazi u đerdapskoj klisuri na izlasku iz malog kazana, odnosno u delu gde je Dunav najdublji i najuži tokom celog njegovog toka od izvora do ušća. Ova tabla je deo rims...

Sirmium
Sirmium

Sirmium je bio antički grad i jedan od četiri prestonice kasnijeg Rimskog carstva. Grad je bio prestonica perfekture Ilirik u periodu od 318-379. godine. Podignut je na ušću reke Bosut u Savu, na južnim obroncima Fruške gore, u I veku. Pretpostavlja se da su ga osnovali Iliri. Za...

Mediana
Mediana

Mediana je bila carsko imanje u predgrađu Naisusa (antičkog Niša), pokraj puta za Nišku Banju sa raskošnom carevom rezidencijom i nizom pratećih objekata koji svojm veličinom i značajem govore o visoko organizovanoj ekonomiji. Tokom III i IV veka u vreme tetrarhije - četvorovlašć...

Newsletter

Medijana

Ostaci carske palate monumentalne veličine. Sada je vidljiv samo prostor na kome je palata bila podignuta.....

Medijana

Mediana

Komentara: 0 | Autor: ajmonegde |

Ajmo Negde
  • 4/

(4)

Oceni lokaciju

(5)

Detaljan opis

Mediana je bila carsko imanje u predgrađu Naisusa (antičkog Niša), pokraj puta za Nišku Banju sa raskošnom carevom rezidencijom i nizom pratećih objekata koji svojm veličinom i značajem govore o visoko organizovanoj ekonomiji. Tokom III i IV veka u vreme tetrarhije - četvorovlašća, neki od velikih rimskih careva koji su vladali imperijom bili su rođeni na tlu današnje Srbije. Jedan od najistaknutijih ako ne i najznačajniji car koji je rođen u današnjoj Srbiji je car Konstantin Veliki, rođen upravo u

Medijana

Građevine koje su se nalazile srušene su do temelja čiji ostaci su vidljivi danas......

Medijana
ntičkom Naisusu. Konastantin Veliki (280.-337.g.n.e), rođen, odrastao i vaspitavao se i Naisusu. Majka mu je bila skromnog porekla dok njegov otac Flavius Valerijus Konstantijus Hlorus, utemeljivač dinasti

Medijana
Ostaci temelja pratećih objekata.....

Medijana
je, vodi poreklo od Ilirika. Konstantin Veliki je upravljao carstvom od 306.-337. godine. Za to vreme uspeo je da konsoliduje granice carstva i sredi unutrašnje prilike u vojsci i administraciji.

Najznačajniji čin njegove vladavine je potpisivanje Milanskog edikta 313. godine kada je i zvanično hrišćanstvo priznao za državnu religiju. 330. godine prenosi prestonicu na istok u Konstatinopolj, gde udara temelje novom vizantijskom carstvu.

Za vreme vladavine svom rodnom gradu Naisusu, odužio se izgradivši raskošnu rezidenciju Medijanu. Interesantno je da je

Medijana
Terme i kupatilo koje se nalazilo u okviru Medijane......

Medijana
Konstantin
veoma često boravio u samoj rezidenciji i iz nje završavao mnoge poslove.

Istorijski spisi nam govore da je u Naisusu car Konstantin napisao zakone iz 315., 319., 324., i 334. godine, na kojima se nalaze pečati Naisa. Posle Konstantinove smrti, njegovi sinovi nastavljaju njegovu tradiciju čestog boravka u Medijani.

Čak i nakon njih, carevi koji su vladali , često su boravili u Medijani radi odmora prilikom dugih putovanja ili pripremajući se za borbe.

Sama Medijana je zahtevala veliki personal za život carske porodice. Poredn toga ovde je postojala

Medijana
Detalj postamenta i dela stuba carske palate.......

Medijana
fabrika za izradu vojne opreme
, kao i radionica - oficina za izradu predmeta od plemenitih metala.

Medijana obuhvata luksuzno carsko imanje sa velikom ekonomijom koje je podignuto početkom IV veka za vladavine Konstantina Velikog. Carska vila (vila sa peristilom) od 6.000 kvadratnih metara, sa raskošnim mozaicima i lepim freskama, ukrašenim stubovima, sa termama i žitnicama, sistemom vodosnabdevanja (akvedukt i vodotoranj) prostirala se na oko 40 hektara uređenih parkova i šuma.

U Medijani su pronađeni mnogi rimski predmeti, od keramike i metala, kao i dekorativnih od mermera. U jednoj prostoriji otkrivena je 1972. godine grupa oštećenih statua. Na njima su predstavljeni Askelepije, Higija, Dionis, Herkul i Satir.

Krajem 4. veka Medijana je stradala u požaru. Nais i Medijana su potpuno uništeni u vreme hunske najezde 441. godine. Početkom 8. veka, u vreme prodora Slovena i Avara, carski grad i letnjikovac za sva vremena su opusteli.

U blizini
Nais5 kmČairska česma - Niš5 kmNiška banja6 km
Ski staza Bojanine Vode 21 km  
Mapa mesta

Raspored objekata .......

Kompletan lokalitet....

Kako Do Tamo
Opšte informacije
GPS Lokacija 43°18'31.26''N 21°56'54.70''E
Manifestacije

Dani Sv. cara Konstantina i carice Jelene

Dani Sv. cara Konstantina i carice Jelene (1-5. jun) - održavaju se svake godine u Nišu. O okviru ove manifestacije koja traje 5 dana održavaju se razne sportske, naučni i kulturni događaji koji veličaju jednog od najznamenitijih ljudi koji su rođeni u Naisu, cara Konstatnina Velikog i njegovu majku caricu Jelenu.

Zanimljivosti

Konstantin hrišćanin pagan?

Konstatin je značajan za Hrišćanstvo ne samo zbog Milanskog edikta, kada je rimsko carstvo priznalo hrišćanstvo za zvaničnu religuju, već i po tome što je maja 325. godine sazvao Nikejski sabor ili Prvi Vaseljenski sabor svih Hrišćana u mestu Iznik (Ikeja) u Turskoj.

Na njemu su učestvovali poglavari svih hrišćanskih crkava koje su do tada delovale u Evropi, Persiji, Jermeniji i Svetoj zemlji. Pošto su u to vreme već nastale razlike u stavovima ko sprovodi istinsku Hristovu veru, Konstantin je izmirio sve poglavare, a kao rezultat Sabora je „Nikejski simvol vere“ ili dogovor da je Isus Bogočovek i da je začet „bezgrešno“.

Medjutim, iako je za ujedinjenje i razvoj Hrišćanstva Konstantin jedna od najvažnijih ličnosti, on za života nije nikada postao hrišćanin. Kao rimljanin odgajen i vaspitan bio je vernik kulta rimskog boga sunca Sola Inviktusa. Tek na samrtnoj postelji bio je kršten i prihvatio Hrišćanstvo kao istinsku veru.

Weather, 16 September
Belgrade Weather booked.net
+26

High: +26° Low: +15°

Humidity: 50%

Wind: NNW - 9 KPH

Kragujevac Weather
+26

High: +26° Low: +13°

Humidity: 49%

Wind: NNW - 9 KPH

Nis Weather
+26

High: +26° Low: +13°

Humidity: 45%

Wind: NNW - 11 KPH

Top 5 Lokacija
Glasanje

Restoran Potočar...

Krupajsko vrelo

Veliko vrelo - Li...

Bazen Sunčani br...

Etno selo Garašk...

Top 5: Arh.lokaliteti
Glasanje

Viminacium

Felix Romuliana

Lepenski vir

Vinča

Rudna glava

Obavestite prijatelja
Prijatelji sajta