Predlažemo

Viminacium
Viminacium

Viminacium je arheološko nalazište u blizini Starog kostolca a na samo 12 kilometara od Požarevca. Grad koji je predstavljao i rimski vojni logor nastao je u I veku i trajao je do početka VII veka, kada su ga osvojili i uništili Sloveni. Viminacijum je bio jedan od najznačajnih l...

Felix Romuliana
Felix Romuliana

Felix Romuliana je arheološko nalazište u blizini Zaječara i predstavlja antičku rimsku carsku palatu, koju je UNESKO 29. juna 2007. godine stavio na listu svetske baštine. Ovaj grad latinski nazvan Felix Romuliana predstavljao je rezidenciju rimskog cara Gaja Valerija Maksimijan...

Mediana
Mediana

Mediana je bila carsko imanje u predgrađu Naisusa (antičkog Niša), pokraj puta za Nišku Banju sa raskošnom carevom rezidencijom i nizom pratećih objekata koji svojm veličinom i značajem govore o visoko organizovanoj ekonomiji. Tokom III i IV veka u vreme tetrarhije - četvorovlašć...

Newsletter

Lokacija godine 2012Sirmium

Carska palata u čije pokrivanje je uloženo 2 miliona eura......

Sirmium

Sirmium

Komentara: 0 | Autor: ajmonegde |

Ajmo Negde
  • 5/

(5)

Oceni lokaciju

  • 4.66666666667/
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

(4.7)

Detaljan opis

Sirmium je bio antički grad i jedan od četiri prestonice kasnijeg Rimskog carstva. Grad je bio prestonica perfekture Ilirik u periodu od 318-379. godine. Podignut je na ušću reke Bosut u Savu, na južnim obroncima Fruške gore, u I veku. Pretpostavlja se da su ga osnovali Iliri. Zahvaljujući povoljnom geografskom položaju i reci Savi pre svega, grad se veoma brzo razvijao i rastao. Sedam vladara Rimskog carstva rođena su u Sirmijumu i njegovoj okolini: Trajan Decije, Aurelija

Sirmium

Da bi se sačuvali objekti od propadanja u carskoj palati je odrađen sistem održavanja konstantne temperature.....

Sirmium
, Prob, Maksimijan, Hostilijan, Konstancije II i Gracijan. Grad je bio sedište provincije Donja Panonija, povremena carska rezidencija, episkopski centar i moćni logor legionara koji su branili carstvo od upada varvarskih plemena. Sve ovo se dešavalo od nastanka grada do IV veka. 1. marta 293

Sirmium
Maketa Sirmijuma u okviru Carske palate......

Sirmium
.godine za vreme vladavine Galerija, Sirmijum postaje prestonica, i to ostaje narednih nekoliko decenija.

U IV veku grad se pominje kao najlepši i najbogatiji grad Ilirika. Kao i svi drugii gradovi tog perioda, i Sirmijum od IV do VI veka doživljava napade Varvara, Gota, Huna, Gepida..... Za uništenje ovog prelepog grada zaslužni su Avari koji su 505.godine razorili i zapalili grad. Tadašnje stanovništvo se razbežalo i nikada se više nije vratilo. U srednjem veku zbog svoje strateške pozicije, grad biva obnavljan i dobija ime Sv. Dimitrije.

Danas je ovaj grad poznat kao Sremska Mitrovica. Arheološka istraživanja otkrila su veliki deo starog naselja. Grad je bio prostran, <

Sirmium
Podni mozaici još uvek su pokriveni peskom radi zaštite.....

Sirmium
strong>okružen bedemima i rovovima unutar kojih se nalazila carska palata. Istraživanja sprovedena od sredine 20. veka otkrila su delove hipodroma, više luksuznih kuća i vila ukrašenih freskama i mozaicima. Vidljivi su ostaci javnih kupatila, nekropole, horeuma, trgovačkih i zanatskih centara.

Danas se antički ostaci nalaze ispod savremenog grada i samo su delimično prezentovani, koliko to dopušta prostor arheoloških iskopina, koje se nalaze izmedu zgrada. Freske i skulpture koje su pronađene na 74 lokaliteta u Sirmijumu, dokazuju da su ih radili prvorazredni umetnici i dekorateri. Nedaleko do Sremske Mitrovice na lokaliteu Glac, nalazi se

Sirmium
Carska palata.......

Sirmium
old;" href="http://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%9C%D0%B0%D0%BA%D1%81%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%98%D0%B0%D0%BD">neiskopana palata imperatora Maksimilijana Herkulija, podignuta na mestu gde su mu roditelji radili kao nadničari.

Prilikom izgradnje hiruškog bloka, pronađeno je monumentalno Jupiterovo svetilište sa preko 80 žrtvenika, drugo po veličini ikad pronađeno u Evropi. Ostaci palate su 2008.godine zaštićeni laminiranim šatorom. Na površini od oko 2500 metara kvadratnih, izloženo je 250 kvadrata podnih mozaika, od kojih su neki u 3 sloja, što govori o obnavljanu ove palate. Sirmijum je imao 2 mosta sa kojima je bila premošćena reka Sava.

Jedan most Ad Bosante je bio prema Bosni, dok je Artemidin most povezivao Sremsku i Mačvansku Mitrovicu. Artemidin most je u istoriji ostao poznat po događaju iz 304. godine, kada su na njemu pogubljeni prvi episkop Sirmijuma Irinej i njegov đakon Dimitrije, sa mnogim sirmijumskim mučenicima. Posle 313. godine Sirmijum postaje važan hrišćanski centar.

Do sada je otkriveno osam ranohriščanskih hramova, a najpoznatiji su posvećeni Sv. Irineju, Sv. Dimitriju i Sv. Sinenotu. Ostaci najstarije hrišćanske crkve u Srbiji nalaze se u Sirmijumu (vidljivi su ostaci koji su konzervirani). U istraživanjima su od 1968. do 1972. godine učestvovali stručnjaci sa Smithsonian instituta iz Vašingtona, a od 1972. do 1976. godine su došli stručnjaci iz Ecole Francais de Rome iz Pariza. Od 1976. godine do danas istraživanja rade stručnjaci iz Srbije.

U blizini
Plaža Brioni - Sremska Mitrovica1 kmBara Zasavica15 kmŠabačka tvrđava31 km
Banja Vrdnik32 kmBasiana34 kmManastir Krušedol36 km
Manastir Grgeteg38 km4 lava -Sremski Karlovci48 km 
Mapa mesta

Centar Mitrovice....serbiamap.net

Kako Do Tamo
Opšte informacije
GPS Lokacija 44°58'0.56''N 19°36'35.95''E
Manifestacije

Festival Džeza

Oformljen 2005. godine, održava se svake godine u martu mesecu. Okuplja velika imena iz sveta džez i bluz muzike . Organizator festivala je centar za kulturu SIRMIUMART.

Moto Susreti

Manifestacija se održava za prvomajske praznike. Ukoliko dođete na ovu manifestaciju očekuje Vas spektakularno otvaranje, bajkerske igre, defile gradskim ulicama, pasulj spremljen u najvećem kotliću na svetu,.... Ulaznice se naplaćuju i za motoriste i za pešake.

Festival gudača

Festval pruža šansu mladim neafirmisanim umetnicima, osnovnog i srednjeg muzičkog obrazovanja, da se takmiče sviranjem na violini, violi, violončelu i kontrabasu. Takmičenje ima karakter pokrajinskog i republičkog nivoa. Festival se održava svake godine sredinom maja.

Festival besedništva „Sirmium Lux Verbi - Sirmijum svetlost reči”

Festival je osnovan s ciljem negovanja retorike, odnosno besedništva i pozivnog je karaktera. Nastupaju studenti akademija umetnosti, pravnih, ekonomskih fakulteta. Moto festivala je "svetlost reči". Održava se svake godine početkom juna.

Srem folk fest

„Srem Folk Fest” međunarodni je revijalni festival folkora koji se svake godine u prvoj polovini avgusta održava u Sremskoj Mitrovici pod pokroviteljstvom Skupštine opštine Sremska Mitrovica. Cilj festivala je negovanje i promovisanje kultura i tradicija svih naroda sveta pesmom, igrom, muzikom i kostimima. Na festivalu učestvuju ansambli iz desetak zemalja koji za vreme festivala (pet dana) predstavljaju folklor zemlje iz koje dolaze. Programi se realizuju na otvorenoj sceni u ambijentu iskopina starog rimskog grada, a prati ih svake večeri preko 2000 gledalaca. Pre festivalskih koncerata organizuju se defilei učesnika ulicama grada. Festival se organizuje početkom avgusta.

Gitarijada „Savstok”

Završetak mitrovačkog kulturnog leta obelezava se ovom manifestacijom. Ovaj festival okuplja mlade i neafirmisane rok grupe, koje se takmiče za vredne novčane nagrade. Pored njih nastupa jedna poznata grupa. Zanimljivo je da se festival održava na plaži pored reke Save, a termin održavanja je prva polovina avgusta.

Savska Regata

Obuhvata splavarenje po reci Savi kao i niz gastronomskih takmičenja koja se održavaju tokom
trajanja regate, početkom avgusta.Organizator manifestacije je Moto-nautički klub Sava.

Međunarodna konferencija nautičkog turizma

Čovekova potreba da koristi razne plovne objekte i vodene površine kao plovne puteve istorijski je vrlo stara. U novije vreme čovek sve učestalije plovi radi zabave i turizma. Upravo su te potrebe pokrenule čitavu industriju zabave i turizma vezanu uz plovni objekat i boravak na vodi. Razvoj te industrije otvorio je nova pitanja, ekonomska, tehnološka, ekološka, pravna, sigurnosna .  . .Datum održavanja: 24. Septembar

Mitrovačka pesma

Mitrovačka pesma je festival autorskog tipa, tamburaške vokalno-instrumentalne muzike. Veoma
je popularan među Mirovčanima. Traje od 15. oktobra do 15. novembra. Nakon završetka festivala, u izdanju Centra za kulturu „Sirmijumart“, javnosti je dostupan CD sa pesmama sa festivala.

Zanimljivosti

Nepristojna ponuda

Početkom sedamdesetih godina XX veka, grupa arheologa i entuzijasta, sponzorisanih od vlade SAD, dala je tada nepristojnu ponudu opštinskim vlastima Sremske Mitrovice. Oni bi u potpunosti sagradili novi i savremeni grad na drugoj lokaciji, a zauzvrat su tražili dozvolu za iskopavanja Sirmijuma u celini. Kako je opštinska uprava bila pod snažnim pritiskom komiteta jugoslovenske federacije, zahtev nije ni razmatran.

Pretpostavlja se da su amerikanci zaključili da na tom lokalitetu postoje ogromne količine zlata, uzimajući u obzir da je Sirmijum bio kovnica novca ( pročitajte sledeće zanimljivosti)..........Uzmite u obzir i da su stručnjaci Smithsonian instituta bili prisutni od 1968.-1972. godine i razmotrili mogućnost postojanja nečega negde.........

Zlatko, Zlatenko, Zlatibor....

Prilikom iskopavanja temelja, tokom leta 1972. godine, za tada novu i savremenu robnu kuću u Sremskoj Mitrovici, jedan radnik je, na oko 2m dubine, sasvim slučajno svojim alatom probio zazidani kožni zamotuljak iz koga su ispala tačno 33 zlatna rimska novčića. Pretpostavlja se da je zamotuljak bila ušteđevina neke bogate sirmijumske porodice. Interesantno je da su 4 novčića od pronađenih 33, bila iskovana za vreme vladavine Konstancija II i smatraju se najreprezentativnijim primercima kasnorimskog doba, a neprocenjive su vrednosti.

 Radnik čiji alat je probio zamotuljak i izneo na svetlost dana jedno od najvećih arheoloških otkrića na našim prostorima, nikada nije nagrađen. Ironija cele situacije, mladi radnik, srednjoškolac, koji je honorarno radio na iskopu tokom raspusta, zvao se Zlatenko.

Koloseum u Sirmijumu ???

Ispod današnje Sremske Mitrovice, nekada antičkog Sirmijuma, nalazi se jedini neiskopani rimski hipodrom na svetu, sagrađen početkom 4. veka carskim ukazom cara Konstantina, ili cara Licinija. Ogromna građevina dužine oko 450-500m i širine 150m nalazi se u ostacima oko 4m ispod nivoa današnje Mitrovice i prostire u širokom prostoru od tzv. jalijskih bara na jugoistoku do zgrade današnjeg SUP-a na severozapadu, tangirajući prostor Carske palate za koju je bila funkcionalno vezana.

Sirmijumski hipodrom smatra se najvećom(!) građevinom rimske antičke arhitekture van Italije. Ono što je sigurno, svaki pokušaj iskopavanja celine, ili dela hipodroma za posledicu bi imao rušenje postojećih gradskih struktura, gde su neke stare i po 100 i više godina i smatraju se zaštićenim objektima kulture.

Sirmijum kao London

U periodu kulminacije moći grada, Sirmijum je u jednom trenutku imao preko 100.000 stanovnika, što bi u današnjem vremenu odgovaralo veličini, statusu i značaju Londona. O veličini i značaju grada govori i to da je Sirmijum bio jedan od retkih gradova, ne računajući Rim, u kojem su regrutovani pripadnici elitne pretorijanske garde.

Fruškogorski akvadukt

U periodu kada je Sirmijum doživljavao najveći uspon, grad je snabdevan vodom preko sistema vodovoda, 10 metara visokih akvadukta. Vodovodni sistem, akvadukt je bio dugačak 14 kilometara i transportovao je vodu iz podnožja Fruške gore sa izvora Vranjaš, do samog grada. Trasa kojom se akvadukt prostirao prati centralnu osu grada. Akvadukt je bio sagrađen po uzoru na rimski akvadukt (kao i sve ostalo tog vremena što se pravilo). Ostaci akvadukta bili su očuvani sve do 1908. godine, kada je gradski magistrat doneo odluku da se poruši, a materijal ugradi u put za Mandelos. Čuveni mitrovački učitelj i arheolog Ignjat Jung, u znak protesta, napustio je grad zajedno sa porodicom. Otišavši u nepoznatom pravcu, za njega se nikada više nije čulo.

Sirmijumska kovnica novca

Do 1887. godine u svetu su bile poznate i sačuvane samo tri zlatne i jedna srebrna poluga sa kovničkom oznakom grada Rima. Tada je došlo do neverovatnog otkrića svetskih razmera u mestu Budže kod Brašova u Rumuniji. Pronađeno je 15 zlatnih poluga sa oznakama Sirmijuma težine od 327 do 524 grama. Trgovinom antikvitetima pomenute poluge dospele su do muzeja u Londonu, Parizu, Beču, Budimpešti i Napulju, gde se čuvaju u trezorima.

Poluge koje su pronađene podstakle su istoričare da izračunaju količinu zlata koja je prošla kroz kovnicu u Sirmijumu. Kako je pronađen i kalup za revers denara Marka Aurelija, a proneđeni su i novčići sa godinama 320 i 326, istoričari su izračunali sledeće:

Zlatni novac je kovan u dve oficine. Jedna kovnica je imala 56 kovničkih mesta, što znači da je u Sirmijumu radilo 112 kovničara. Jedan kovničar je mogao dnevno da iskuje 1800 novčića, što dovodi do 201.600 primeraka novčića (solida). Kada se to pomnoži sa 6 godina, za koliko se pouzdano zna da je kovan novac dobija se cifra od 441.504.000 novčića koji su u proseku bili teški oko 5 grama. Konačan zbir nam kazuje da se za to vreme u Sirmijumu samo za kovanje novca potrošilo 2.207.000 kilograma zlata.

Postavlja sledeće pitanje: Ako znamo da je tu bilo zlata više nego u federalnim američkim rezervama, MMF-u  i Svetskoj banci zajedno, a amerikanci su davali ponudu da rasele celo područje zarad iskopavanja u zamenu da šta pronađu odnesu, da li to znači da oni znaju nešto što mi ne znamo ili se samo nadaju da je možda ostalo zatureno negde koja hiljada tona zlata ispod 4 metra debelog sloja zemlje?????    
 

KAKO JE PAO OPKOLJENI GRAD- (Avarsko osvajanje Sirmijuma 582.godine)

AUTOR: bojan79/hobidetektori.serbianforum.info

Godine 558. Vizantinci su upoznali Avare, turski nomadski narod, koji je uputio poslanike na carski dvor u Konstantinopolju, hvaleći se tom prilikom kako su oni najveći i najjači narod na svetu, iako su pobegli od drugih turskih naroda (Pečenjega, Kumana i Oguza), i njihovo ime značilo je na jednoj varijanti turskog jezika “begunci“. Ubrzo su Avari upali na vizantijsku teritoriju zahvaljući Langobardima, koji su u Sremu ratovali sa Gepidima. Langobardi su stupili u savez sa Avarima koji su potpuno porazili Gepide 567.godine i, zahvaljujući odlasku Langobarda u Italiju, zauzeše ceo Srem i tu smestiše svoju prestonicu na brdu Banstol (od njihovog kagana Bajana je i nastala titula ban), kod današnjih Sremskih Karlovaca. Gepidski kralj Kunimund pobegao je u Dakiju Slovenima, a vojskovođa Usdibad u Konstantinopolj, sa svim gepidskim blagom. Mesto prestonice Avara i njihovog čuvenog vođe kagana Bajana poznato nam je zahvaljujući ratu sa Francima tokom 7.veka, kada su Franci po naređenju furlanskog markgrofa, a pod komandom slovenskog zapovednika Vojnomira (u analima Woinimir), osvojili kaganovu prestonicu, poznatiju u analima kao Hring, jer je bila ograđena sa devet krugova rovova i palisada i odneli, po rečima Ajnharda, oko 75 tona zlata (po nekima i preko 100) koje su Avari sakupljali skoro dva veka. Ali Franci nisu prelazili Dunav, već su ostali u Sremu i od te teritorije stvorili svoju pograničnu oblast i nazvali je Avarska marka. Tako da neke spekulacije o avarskoj prestonici na drugim mestima nisu tačne, jer je poznato da je samo Srem bio pod njihovom vlašću, a ne Banat ili Bačka. Franci su ostavili trag koji je opstao do danas u imenu Fruške Gore (Franci-starosrpski Fruzi). Iako je redovno dobijao danak od vizantijskih careva,u iznosu od 100.000 zlatnika godišnje, Bajan je ipak, 579.godine poslao glasnike na dvor cara Tiberija II, tražeći da mu se preda grad Sirmijum.

Poznat nam je i Tiberijev odgovor:„Idite i recite svome knezu da bih mu radije dao jednu od svojih kćeri, a imam ih dve, nego što ću mu svojevoljno predati Sirmijum!“.

Bajan je i pre ovog odgovora opkolio grad i počeo veoma opsežne pripreme za opsadu, što je podrazumevalo gradnju dva mosta sa obe strane grada, kako bi presekao dovod namirnica i pojačanja rekom Savom. Ostaci istočnog mosta otkrio je krajem 19.veka Ignjat Jung, a zapadni most je, u stvari, već postojeći rimski, koji se pružao preko reke i povezivao grad sa savskom adom Karbonarijom i današnjom Mačvom. Čuvši za očekivani neuspeh poslanstva, Bajan je naredio svojoj avarskoj konjici i slovenskoj pešadiji da počnu sa besomučnim jurišima na grad. Posle dve godine bezuspešnih napada i opsade, 581.godine avarskim poglavicama i ratnicima postalo je jasno da grad neće osvojiti bez mnogo krvi i napora. Bilo im je neshvatljivo da je Sirmijum nalazio snage da se i dalje ogorčeno brani, iako je tako dugo bio pod opsadom, potpuno opkoljen i odsečen od sveta. Pošto je prethodni zapovednik vizantijske vojske u Sirmijumu, Bonos, poginuo, odbranu je preuzeo visoki carski oficir Teognis. Uskoro je kagan Bajan pozvao Teognisa na razgovor koji je upriličen na jednoj od savskih ada-Kasiji ili Karbonariji. Bajan je stigao na adu i seo na presto od zlata i dragog kamenja, pošto je, kao i svi varvari i skorojevići, voleo da se razmeće svojim bogatstvom. Pred njegovim licem i telom su Avari držali štitove da ga ne bi pogodile neprijateljske „zalutale“ strelice, jer on sam nikada nije držao zadatu reč, pa je mislio da ni ostali to ne rade. Teognis je stao malo dalje bez ikakve zaštite, a tumači na ovim pregovorima bili su panonski Huni, preostali posle Atiline najezde.

Evo šta je o ovom susretu napisao vizantijski istoričar Menandar:„Bajan reče da Romeji treba da mu bez borbe predaju Sirmijum, jer nije ostalo više nikakvo sredstvo da grad ne bude osvojen. Osim toga, on će vrlo brzo pasti usled nestašice životnih namirnica jer, prvo, putevi za dovoz žita su zatvoreni, a drugo, avarska sila neće odustati od rata dok joj grad ne padne u ruke.“

Teognis je odbio da preda Sirmijum, i borbe su nastavljene. Ali pomoć nije mogla da dođe, jer je car bio upleten u iscrpljujući rat sa Persijom i sve raspoložive vojne trupe poslate su na reke Tigar i Eufrat. Igrom slučaja posedujemo i reprezentativni nalaz koji svedoči o avarskoj opsadi Sirmijuma, a radi se o jednoj rimskoj opeki koju je u svojoj bašti pronašao neimenovani mitrovački građanin 1893.godine, i predao je jednom od najvećih i najznamenitijih arheologa u istoriji, dr Josipu Brunšmidu. Dr Brunšmid je spasao mnoge nalaze od propadanja, a bio je veliki poštovalac istorije Srema i srpske istorije uopšte, tako da je, iako Hrvat, sve svoje radove pisao ćirilicom, koju je izuzetno cenio. Opeku je, verovatno još nepečenu, svojim tekstom ukrasio nepoznati sirmijumski sveštenik ili vojnik, i to kratko pre konačnog pada grada. Po Menandru, građani Sirmijuma počeli su da se hrane neprirodnom hranom-ljudskim leševima, psima, mačkama i pacovima.

A taj građanin Sirmijuma je na pomenutoj opeki, uz crtež reke i grada, zapisao:„Hriste Gospode, pomozi gradu i zaustavi Avare, zaštiti Romejsko carstvo i onoga koji je ovo napisao, Amin“

Pomoć međutim, nije stigla ni sa neba, ni iz dalekog Konstantinopolja i Sirmijum je uskoro morao da se preda, posle trogodišnje opsade, 582.godine, a ta godina je i označila kraj antičke kulture u Sremu. Jedan spis, pronađen u Siriji, opisuje ulazak Avara u grad. Oni su u Sirmijumu ugledali strašne prizore: stanovništvo je bespomoćno ležalo po ulicama i umiralo od iscrpljenosti i gladi.

I tada, svedoči spis :“Avari se sažale na građane i siđu sa svojih konja. Kao Samarićani iz biblijskog teksta počeli su da služe one najslabije kobiljim mlekom...“

Avari su poštedeli građane i branioce Sirmijuma, ali svi su morali da napuste grad, a od imovine im je dozvoljeno da ponesu samo po jedan ogrtač. Imamo i do naših dana sačuvana svedočanstva o tome gde su se iselili stanovnici Sirmijuma. Jedan deo je otišao u Dalmaciju, u grad Salonu, gde su pronađena dva nadgrobna spomenika bivših stanovnika nekadašnje panonske metropole: na jednom je pomenuta Ioanna, opatica rođena u Sirmijumu, a na drugom devojčica Dominika. Drugi stanovnici su otišli u različite krajeve rimske imperije, neki su se smestili na obali jezera Garda u Italiji gde i danas postoji mesto Sirmione, drugi su otišli u Makedoniju, blizu Đevđelije, u mesto Sermenin, a jedan deo u Metohiju, u mesto koje je u srednjem veku nosilo ime Vlasi Sermijane (Rimljani iz Sirmijuma), a kasnije je to selo preimenovano u Đuraševići.

Istoričar Menandar, inače učesnik svih događaja i građanin Sirmijuma (još jedan veliki istoričar bio je sirmijumski građanin – čuveni Aurelije Viktor), ostavio je svedočanstvo i o čuvenim termama cara Licinija. On navodi da su terme bile daleko više od gradskih zidina i da su, kao osmatračnica, služile odbrani Sirmijuma.

Ne smemo zaboraviti ni tadašnjeg sirmijumskog episkopa, Svetog Sebastijana, koji je bio lični prijatelj pape Pelagija i uspeo je da spasi skoro sve Svete mošti sirmijumskih Svetitelja i Mučenika:

Svetog Irineja, Svetog Dimitrija, Svete Anastasije, Svetog Hermagore, Svetog Montana, Svete Bazile, Svetog Sinerota, Svetog Amvrosija, Svetog Maksimina, Svete Maksimine, Svetog Sekunda, Svetog Simplicija, Svetog Klaudija, Svetog Kastorija, Svetog Nikostrata,...i jos mnogo drugih,a među njima i najsvetije mošti prvih sirmijumskih episkopa, učenika Svetih apostola Petra i Pavla, Svetog Epeneta, Svetog Tita i Svetog Andronika. Sveti Sebastijan je najveći deo izbeglištva proveo kao papin lični izaslanik u Konstantinopolju. Kasnije je proglašen za svetitelja tada jedinstvene Pravoslavne crkve, daleko pre Velike šizme, ali je kod nas potpuno zaboravljen.

Jovan Efeski je zapisao da je, usled silnog potkopavanja temelja zgrada radi potrage za zakopanim blagom, grad 583.godine zahvatio požar koji Avari nisu uspeli da ugase i Sirmijum je uništen.Čak je zgarište, 593.godine ,Avarima poslužilo za vojnički logor, a početkom 7.veka , kagan Bajan je tu naselio vizantijske zarobljenike.

Avarsko osvajanje Sirmijuma nije bilo jedno obično osvajanje grada, već je značilo kraj antičke civilizacije u Panoniji i skoro celom Iliriku. „Svedok“ avarskog prisustva i osvajanja Sirmijuma je i čuveni avarski zlatni pojas, pronađen u blizini sela Čalma na Fruškoj gori, koji je pripadao ili kaganu Bajanu ili nekom od njegovih sinova (što je verovatnije jer je zapisano da su mu se u jednom danu u močvari udavila sedmorica sinova, a mesto nalaza je nekada bila močvara), i taj pojas spada i najpoznatije arheološke nalaze pronađene na teritoriji Srbije.

Komentar urednika
Komentar urednika

Pronalazeći materijal za Sirmium, isčitavajući sve ove prosto neverovatne spise o istoriji samog grada i gluposti nadležnih institucija kulture Srbije, ne možemo se oteti utisku a da ne napišemo sledeće redove. Prosto je neverovatno da su, iako fantastični objekti u arhitektonskom smislu, toliko zaštićeni da se ne mogu preseliti na neku drugu lokaciju, zarad još fantastičnijeg objekta koji se nalazi ispod njih. Iako reprezentuju neka novija razdoblja ljudske istorije, oni u ekonomskom smislu vrede za državu samo nekoliko hiljada dinara godišnjeg poreza. Vratimo se na temu objekta zakopanog 4m ispod. Radi adekvatnog poređenja uzećemo rimski kolosem. Neverovatna građevina u neverovatnom gradu. Godišnje je poseti preko milion turista, koji samo za ulaznice i suvenire ostave preko 10 miliona eura. Ovde se ne računaju popijene kafe, karte za gradski prevoz, noćenja, kupovine, i obilasci drugih lokaliteta. Ukoliko bi sve to uračunali verujem da bi cifra bila oko jedne milijarde. Mi imamo građevinu takvih razmera, doduše zakopanu 4 metra ispod pomenutih objekata koji su zaštićeni. Postavlja se pitanje koji objekti su bitniji, ili gledano kapitalističkim očima isplativiji. Ukoliko bi se jedan takav objekat oslobodio, postojeći objekti premestili na neku drugu lokaciju, napravila adekvatna propaganda koja bi uključivala krstarenje Savom i Dunavom, i obilazak drugih rimskih gradova, stazama rimskih imperatora, prihod ove zemlje bio bi povećan za pomenutu milijardu eura. A potrebno je da se uloži manje od 50 miliona eura. Naravno mi ipak više volimo da nam padne sa neba.................
 
 

Weather, 16 September
Belgrade Weather booked.net
+26

High: +26° Low: +15°

Humidity: 50%

Wind: NNW - 9 KPH

Kragujevac Weather
+26

High: +26° Low: +13°

Humidity: 49%

Wind: NNW - 9 KPH

Nis Weather
+26

High: +26° Low: +13°

Humidity: 45%

Wind: NNW - 11 KPH

Top 5 Lokacija
Glasanje

Restoran Potočar...

Krupajsko vrelo

Veliko vrelo - Li...

Bazen Sunčani br...

Etno selo Garašk...

Top 5: Arh.lokaliteti
Glasanje

Viminacium

Felix Romuliana

Lepenski vir

Vinča

Rudna glava

Obavestite prijatelja
Prijatelji sajta