Predlažemo

Dvorac Kapetanovo
Dvorac Kapetanovo

Dvorac Kapetanovo je sagradio ondašnji Župan Botka Bela 1904. godine. Osnovna koncepcija zgrade određena je idejom srednjovekovnog zamka. Dvorac Kapetanovo se nalazi u ataru van svakog mesta na putu Zrenjanin -Vršac u blizini mesta Stari Lec. Ima dva ulaza, a oko nj...

Dvorac Lederer
Dvorac Lederer

Dvorac je izgradila porodica Marcibanji, posle 1781. godine, kada je Lerinc Marcibanji kupio pustaru Čoku. Izgradnju dvorca dovršio je tek sledeći vlasnik, Švab Karolj, tek oko 1870. godine. Artur i Karolj Lederer kupili su posed krajem 19. veka. U posedu spahijske p...

Dvorac Fantast
Dvorac Fantast

Kada putnik namernik u nepreglednoj vojvođanskoj ravnici najpre ugleda dvorac „Fantast" koji se nalazi nedaleko od Bečeja, odmah je jasno da je zalutao na jedan od starih poseda koji kriju sudbine mnogih porodica, uspone, padove, mržnje i ljubavi. Jedna od njih bili su i Dunđersk...

Newsletter

Dvorac Karas

Prelep dvorac se truntno nalazi u očajnom stanju......

Dvorac Karas

Dvorac Karas

Komentara: 0 | Autor: ajmonegde |

Ajmo Negde
  • 4/

(4)

Oceni lokaciju

(5)

Detaljan opis

Dvorac Karas je izgrađen po planu ne poznatog Bečkog arhitekte u stilu provincijskog baroka 1795. godine za potrebe naslednika Grofa Antala Mikloša Karasa koji je osnivač mesta Horgoš. Građevina je prizemna sa osnovom u u obliku ćiriličnog slova G, čiji je krajnji deo glavna zgrada, a dvorišni je najverovatnije kasnije dogrđen. Preko širokog stepeništa i trema pristupa se reprezentativnom krećem delu zgrade. Ograda trema

Dvorac Karas

Rastinje preti da apsolutno proguta ovaj objekta......

Dvorac Karas
e od kovanog gvožđa, kao i svi giteri na prozorima i vratima. Iako prizeman, kaštel je izdignut oko jednog metra iznad tla i počiva na visokoj sokli. Ima krovni pokrivač na četiri vode, prvobitno pokriven šindrom, a danas biber crepom

Dvorac Karas
Jedna od kapija za ulaz u ovaj kompleks.....

Dvorac Karas
koji krase tri limene stilizovane vaze, simetrično raspoređene. Svi prozori i vrata na objektu imaju zaštitne rešetke od kovanog gvožđa, sa bogatim vegatabilnim motivima u vidu ruža, pupoljaka, lala i listova.


Na glavnoj, asimetričnoj, trodelnoj fasadi rizalit je posebno naglašen krovnim baroknim frontom koji je preko arhitravnog friza sa triglifima i metopama oslonjen na četiri visoka pilastra, koji se završavaju kompozitnim kapitelima. Iznad plitkih lukova prozora i vrata rizalita je plastična reljefna dekoracija i kao i nad ostalim otvorima, profilisane arhitravne grede na konzolama.

Glavna fasada ima

Dvorac Karas
Bazen koji pripada ovom kompleksu je van funkcije......

Dvorac Karas
rong>centralni rizalit, asimetrično postavljen na dužini glavne fasade, naglašen prilaznim stepenicama i plitkom terasom, a u visini krovišta naglašen baroknom atikom i mansardnim krovištem. Opštim izgledom i detaljima, dvorac porodice Karas je građevina sa jasnim baroknim obeležjima.

Dvorac je nakon drugog svetskog rata korišćen kao škola, a danas nema namenu i u veoma lošem je stanju. Iako u veoma lošem stanju dvorac je spomenik kulture od velikog značaja. 2010. godine pokrajinska vlada je dodelila 8 miliona dinara za prvi deo revitalizacije kompleksa Karas, dok je procenjena investiciona vrednost rekonstrukcije objekata oko 40 miliona dinara.

Pokrajinska vlada je odlučila da ovaj kompleks kompletno renovira do 2015. godine kada će proslaviti 250 godina od njegove izgradnje. Objekat je usled devastacije i otuđivanja građevinskog materijala zaštićen privremenom ogradom koja je postavljena 2008 godine, kada je pravo korišćenja preneseno na mesnu zajednicu Horgoš. Delovi teksta preuzeti sa www.dvorci.info

U blizini
Dvorac Servijski18 kmEtno park Majkin salaš20 kmCvetni salaš 20 km
Palićko jezero21 kmZoo vrt Palić21 kmDvorac Lederer31 km
Kako Do Tamo
Opšte informacije
GPS Lokacija 46°08'47.72"N 19°58'8.38"E
Manifestacije

Dani sela Horgoš

Svake godine početkom marta u znak sećanja  na prve osnivače Horgoša iz 1771. godine i grofa Karasa, organizuje se dan sela sa prigodnim kulturno - umetničkim programom.

Festival riblje čorbe

Svake godine krajem mesca juna u Horgošu se održava manifestacija pod nazivom „Festival riblje čorbe”. Manifestacija je otvorenog karaktera i okuplja sve ljubitelje gastronomije od kuvara do degustatora. Takmičenje u spremanju najbolje riblje čorbe na 100 načina sa čuvenom paprikom iz Horgoša.

Berbanski dani

Berbanski dani Horgoš je manifestacija na kojoj se organizuje izložba poljoprivrednih proizvoda, uz bogat kulturno-koncertni program. Sve se odvija uz bogatu gastronomsku ponudu sela i organizuje se takmičenje u kuvanju srnećeg paprikaša i gulaša. Bogatstvo i lepotu manifestacije najbolje dočarava bogata izložba narodnih rukotvorina. Manifestacija se održava krajem septembra.

Vojvođanski solo ples festival

Vojvođanski solo ples festival okuplja krajem oktobra svake godine veliki broj takmičara iz zemlje i inostranstva. Manifestacija ima takmičarski karakter a pobednici dobijaju prigodne nagrade.

Zanimljivosti

Pustara Horgoš u očima grofa Karasa

Naselje Horgoš poznato je još od praistorijiskih vremena. Ovaj prostor naseljavale su različiti narodi iz vremena pre nove ere. Mnogo vremena kasnije na tom prostoru se pojavljuje prvi samostan, a sa njim i ribarsko naselje.

Naziv Horgoš nastaje ode mađarske reči koja označava nešto kukasto. Pretpostavlja se da je ime nastalo po jezeru koje se tu nalazilo i koje je imalo oblik kuke. Posle Senćanske bitke od Horgoša nije ostalo ništa. Ostalo je zabeleženo da je grof Karas kupio Horgoš kao pustaru koju je naselio ljudima iz raznih krajeva mađarske. U početku je naseljavanje bilo neplansko ali je kasnije usledila planska gradnja. Prve ulice koje su postojale u Karasovim Horgošu danas su poznate kao istorijsko jezgro.

Weather, 16 September
Belgrade Weather booked.net
+26

High: +26° Low: +15°

Humidity: 50%

Wind: NNW - 9 KPH

Kragujevac Weather
+26

High: +26° Low: +13°

Humidity: 49%

Wind: NNW - 9 KPH

Nis Weather
+26

High: +26° Low: +13°

Humidity: 45%

Wind: NNW - 11 KPH

Top 5 Lokacija
Glasanje

Restoran Potočar...

Krupajsko vrelo

Veliko vrelo - Li...

Bazen Sunčani br...

Etno selo Garašk...

Top 5: Dvorci
Glasanje

Fantast

Biserno Ostrvo

Kulpin

Kapetanovo

Kaštel

Obavestite prijatelja
Prijatelji sajta