Predlažemo

Manastir Sisojevac
Manastir Sisojevac

Manastir Sisojevac se nalazi u Eparhiji Braničevskoj, pokraj reke Crnice, odnosno u blizini njenog izvora u selu Sisevcu kod Ćuprije. Pretpostavlja se da je podignut negde oko 1370-1380. godine, a po prvi put u spisima se pominje 1398. godine, kada ga u jednoj povelji spominje kn...

Manastir Studenica
Manastir Studenica

Manastir Studenica predstavlja jedan od najvećih i najbogatijih manastira Srpske Pravoslavne crkve. Osnovao ga je Stefan Nemanja 1190. godine, a nalazi se na 12 kilometara od Ušća, odnosno na 39km od Kraljeva. U okviru manastira nalaze se dve crkve, Bogorodičina crkva i Kraljeva ...

Manastir Grgeteg
Manastir Grgeteg

Manastir Gregeteg je po legendi osnovao despot Vuk Grgurević (Zmaj Ognjeni Vuk) da bi ovde smestio svoga slepog oca Grgura Brankovića, hilandarskog monaha Germana. Tačna godina izgradnje manastira se ne zna, ali se pretpostavlja da je manastir sagrađen između 1459 I 1521. godine,...

Newsletter

Manastir Crna Reka

Manastir je sagrađen na steni a ispred pećine....photo:Tenice

Manastir Crna Reka

Manastir Crna Reka

Komentara: 3 | Autor: ajmonegde |

Ajmo Negde
  • 5/

(5)

Oceni lokaciju

(4.5)

Detaljan opis

Manastir Crna Reka je monaška isposnica na planinama Južne Srbije, smeštena u klisuri Crne Reke. Okružena je visokim stenama i gustim šumama. Potiče iz trinaestog veka kada je sagrađena crkva u pećini iznad korita Crne reke. Uskoro su monasi isposnici sazidali svoje kelije oko crkve, ozidali pećinu i podigli mali drveni pokretni most preko suvog korita reke. Korito reke je suvo samo u delu gde se nalazi manastir a reka ponire neposredno iznad manastira i ponovo izranja iz zemlje nakon nekoliko stotina metara svog podvodnog toka. U petnae

Manastir Crna Reka

Impozantan rad zidara toga vremena, bez mehanizacije, struje, arhitekte, projekta......photo:mancr.org

Manastir Crna Reka
tom veku u manastiru je živeo čuveni podvižnik Sveti Joanikije Devički sa svojim monasima. Svetitelj je

Manastir Crna Reka
Unutar crkve...photo:vladanscekic

Manastir Crna Reka
kasnije prešao u područje Drenice gde se danas nalazi manastir Devič. Crna  Reka je dugo bila napuštena i tek 1979. godine Episkop raškoprizrenski Artemije nastanjuje se u do tada pustom manastiru i oko sebe okuplja bratstvo. Manastir se nalazi između Kosovske Mirtovice, Rožaja i Novog Pazara, u mestu koje se zove Ribariće.

Od samog sela Ribariće udaljen je oko sat vremena hoda ili oko 15 minuta vožnje kolima. Prvobitno sagrađen u pećini, a danas  sa svojim konacima i isped nje, nalazi se na obroncima Mokre Gore. Ovaj manastir je jednistv

Manastir Crna Reka
Most kojim se prelazi na drugu stranu....photo:mancr.org

Manastir Crna Reka
ena građevina od značaja za celokupnu svetsku kulturu.

Surovost prirodnog ambijenta, čist i ne zagađen vazduh, korito reke, apsolutna tišina, planinska voda kristalne čistine i jutarnja pesma slavuja je ambijent koji okružuju ovaj manastir. Pouzdanih pisanih izvora o ktitoru i vremenu gradnje manastira – nema. No sačuvano predanje, kao i pojedini članci i studije naših istoričara umetnosti, svedoče da manastir potiče iz XIII ili XIV veka.

Ko je ktitor manastira nije poznato, ali se može reći da je mesto na kome ktitor odredio da sagradi manastir neosvojivo. Iako nema fortifikacije da ga čuva, manastir nikada nije bio osvajan, rušen i paljen, te je sačuvao svoj prvobita

Manastir Crna Reka
Manastir nikada nije osvajan i rušen......photo:panoramio/stasevic

Manastir Crna Reka
n izgled
. U njemu se čuva i najdragoceniji srpski fresko živopis XVI veka.

Međutim, najveća vrednost koja se čuva u manastiru, jesu svete i celebne mošti prepodobnog oca Petra Koriškog, srpskog podvižnika iz XIII veka, koji je živeo i podvizavao se nedaleko od Prizrena, u selu Korišu, gde nedaleko od Markovog manastira i do danas postoji njegova isposnica.

Njegove mošti preneto su u ovaj manastir negde u XVI veku, u skrovitije mesto. Takođe ovaj manastir je u vremenima turske odmazde u drugoj polovini XVII veka čuvao i mošti svetog Kralja Stefana Prvovenčanog, odakle su posle devet godina vraćene u Studenicu. Manastir je tokom svoje istorije ( početkom XVIII veka)  imao i pisarnicu gde su prepisivane bogoslužbene knjige, a pretpostavlja se da je pisarninca imala i ulogu škole za monahe. 

Uloga manastira u životu naroda ovoga kraja kroz vekove bila je ogromna. Od davnina pa sve do danas manastir je duhovna oaza u kojoj se od moštiju svetog Petra čudotvorca traži olakšanje i uteha u mnogim nevoljama i bolestima.

Bolesnici su i danas česti posetioci ove izuzetne svetinje. U manastiru Crna Reka je u tursko vreme (početkom XX veka) otvorena prva osnovna škola za srpsku decu na teritoriji čitavog Ibarskog Kolašina.

Škola je bila smeštena u za to posebno podignutom manastirskom konaku, koji posle više od 80 godina od nastanka služi potrebama manastira čiji se deo detaljno renovira. I pored sve svoje izuzetne lepote i znamenitosti, manastir Crna Reka je dugo bio skoro nepoznat van svoje uže okoline.

Tek od skora, izgradnjom mosta na jezeru kod Ribarića i popravkom prilaznog puta, manastir Crna Reka, kao redak dragulj srpske srednjevekovne kulture, izlazi iz relativne anonimnosti u kojoj se nalazi punih 700 godina.

U blizini
Tvrđava Ras27 kmManastir Sopoćani44 km 
Kako Do Tamo
Opšte informacije
Naziv Crna Reka
Adresa Ribariće 320 Tutin
GPS Lokacija 42°56'55.16''N 20°28'4.02''E
Nadmorska visina 945m
Udaljenost Novi Pazar 30km; Tutin 22km; K.Mitrovica 53km; Kragujevac 182km
Putni pravac Lokalni put Ribariće - Crna Reka
Parking Ispred manastira
Vreme posete 09-17h
Pristup hendikepiranih osoba U manastir da u crkvu ne
Jezik Srpski
Turistički vodič U turističkoj opštini Novi Pazar
Infopult U okviru suvenirnice
Kontakt 063/420-141, 063/659-529
Suvenirnica U tremu u okviru trepezarije
Ulaz i ostale cene Besplatan ulaz
Način plaćanja Gotovina
Prenoćište U Ribarićima
Zadužbinar Nepoznat
Godina izgradnje XII vek
Istorijat Crkva je samo jednom zapaljena 1763, konstanto je obnavljan
Karakteristični detalji Pećina u kojoj se nalazi crkva,
Sveto mesto - artefakt Mošti Sv. Petra Koriškog, grob prepodobnomučenika Haritona
Kapacitet Porta 200 ljudi, crkva 20 ljudi
Crkva Hram Svetog arhangela Mihaila i Gavrila
Konaci Novi konak, kameni konak
Manastirski kompleks Crkva, Trpezarija, Konaci, Zvonik
Sport i rekreacija Šetanje, lov, ribolov
Najbliži ugostiteljski objekat U Ribarićima
Najbliža prodavnica U Ribarićima
Najbliža banka - bankomat U Tutinu i Novom Pazaru
Najbliža benzinska stanica U Tutinu i Novom Pazaru
Najbliža pošta U Tutinu i Novom Pazaru
Najbliži lekar U Tutinu i Novom Pazaru
Najbliža česma U okviru manastira
Najbliži autoservis U Tutinu i Novom Pazaru
Najbliži 92,93,94 U Tutinu i Novom Pazaru
Manifestacije

Ne postoje manifestacije vezane za ovu lokaciju (ne održavaju se)

Zanimljivosti

Isceliteljsko mesto

U kultnom manastiru Crna reka, nad moštima Svetog Petra Koriškog vekovima se događaju čudotvorna isceljenja, onih koji veruju da ovde mogu pronaći „ono što im lekari nisu mogli dati”. Manastir Crna reka, jedan je od tri kultna isceliteljska mesta Srpske pravoslavne crkve.

Gromada zastala u manastiru

Sa čudotvornim moštima Svetog Petra Koriškog, narod povezuje i činjenicu da je u svojoj istoriji Crna reka dva puta zapustela, ali nikada nije bila porušena, niti je menjala prvobitni izgled. U prilog tome ide i priča iz 1999. godine. Tokom NATO agresije, bombardovana je i neposredna blizina manastira, pa se ogromna stena odvalila od litice i uz veliku buku survala u dvorište manastira, gde je mimo svih zakona fizike najednom stala. Nije srušila ni most do crkve ni konak, koji su joj se „našli na putu”. O tom događaju ne svedoči samo 10 tada prisutnih monaha, već i dvadesetak posetilaca koji su bili u porti.

Ime manastira

Po predanju, iskušenik Petar provodio je dane moleći se Bogu, dok je ispod njegove isposnice, reka u svom koritu „divlje” žuborila. Isposnika je jednom izdalo strpljenje, pa je prekinuo molitvu i osorno izgovorio: „Ućuti već jednom, crna reko!” Potom se desilo čudo i reka je zaista zaćutala. Tačnije, tačno na toku ispod mosta koji vodi do manastirske crkve i moštiju, reka ponire i izbija iz zemlje stotinak metara nizvodno. U staro korito pored manastira izađe samo kada se otope snegovi na Mokroj gori.

Isceliteljske moći

Pod krovom manastirske crkve u steni, uz svetiteljev kovčeg, lek traže nervni bolesnici i nerotkinje, a veruje se i kako se devojke koje služe na manastirskoj slavi, najčešće, do kraja godine i udaju. Utemeljeno je verovanje kako će „sve bolesti izlečiti ko uspe da zaspi u manastiru, tačnije da prespava noć pokraj kivota sa moštima Svetog Petra Koriškog”. Takođe, u uglu manastira iz stene izvire voda, koja se sliva niz manastirske odaje, a za koju se tvrdi da leči očne bolesti i glavobolju.

kovacevic neso 12.11.2012 u 14, 12.11.2012 u 07:59:27

Manastir je kultno isceliteljsko mesto.LJudi moji vise puta sam bio u SVETINJI ,I uvek prema njoj idem sa velikom radoscu. Brastvo Manastira Iguman O.JOVAN JEROMONAX O PETAR I OSTALO BRATSTVO ,Tako vas BOGOUGODNO DOCEKAJU da se osecate ,kao da ste dosli kod svojix najdrazix.,a oni u molitvama za sve nas.SVETINJA ZRACI, A BRSTVO MANASTIRA ZRAKE SKUPLJA ZA SVE NAS ,I KROZ MOLITVU ODRZAVA NAM DUX ./ JEDNO VELIKO XVALA,I SVAKO DOBRO OD GOSPODA VAM ZELIM.

Preporuka 10

Samardzic Milos Tivat - Boka Kotorska, 08.11.2012 u 21:42:05

Manastir koji je mogu slobodno reci ostavio najvisi dojam na meni licno, a prosao sam ih puno i stalno ih obilazim kada mi to vrijeme dozvolja.Bio sam i dok je Otac Nikolaj bio tamo, a bio sam i posle toga.Istina je da nije isto kad je on bio i sada, ali se molim Gospodu Velikom da se svi oni jednog dana, ako je moguce sto prije i vrate tamo, gdje im je i mjesto, i da nastave ono sto su i zapoceli.Preporucujem svakome vjerniku namjerniku koji prolazi ovim putem da svrati do Manastira, jer uistinu je nesto sto te ne ostavlja ravnodusnim, a posebno se pokloniti i celivati mosti Svetog Petra Koriskog.

Preporuka 00

jelena, 25.07.2012 u 13:42:00

Ko jednom dodje u manastir mora opet da ga poseti,prosto mu dusa trazi.Takva svetinja ne moze nikad da zapusti.Verujem da su monasi koji su tamo dobri ali ne mogu da ne kazem da mi je otac Nikolaj u srcu.Svi smo mi samo sluge bozje,neka nastave svi zajedno da se mole jedni za druge,oni za nas i mi za njih pa ce se sve srediti,dace Bog.

Preporuka 00

Zdravko Kecman Zrenjanin, 17.03.2012 u 09:29:00

Manastir je biser pravoslavlja. 1998. godine sam tamo krsten i to cu pamtiti dok sam ziv. Krstenje je obavio na veliku subotu otac Nikolaj, tadasnji staresina manastira. Zao mi je samo sto se posle mnogo sta izdesavalo i odlazak pojedinih monaha, ali svetinja ostaje svetinja i bez njih. Verujem da cu uz pomoc Boga ponovo posetiti isti i okrepiti dusu mirom koji nam je svima i te kako potreban. Veliki pozdrav monasima manastira Crna reka.

Preporuka 10

Weather, 16 September
Belgrade Weather booked.net
+26

High: +26° Low: +15°

Humidity: 50%

Wind: NNW - 9 KPH

Kragujevac Weather
+26

High: +26° Low: +13°

Humidity: 49%

Wind: NNW - 9 KPH

Nis Weather
+26

High: +26° Low: +13°

Humidity: 45%

Wind: NNW - 11 KPH

Top 5 Lokacija
Glasanje

Restoran Potočar...

Krupajsko vrelo

Veliko vrelo - Li...

Bazen Sunčani br...

Etno selo Garašk...

Top 5: Manastiri
Glasanje

Rakovica

Ravanica

Manasija

Prohor Pčinjski

Studenica

Obavestite prijatelja
Prijatelji sajta