Predlažemo

Atomska banja Gornja Trepča
Atomska banja Gornja Trepča

Atomska banja Gornja Trepča se nalazi u jugozapadnoj Šumadiji, u severnom delu čačanske kotline, na obroncima planina Vujan i Bukovik, u uskoj kotlini rečice Banje, na nadmorskoj visini od 406m. Moglo bi se reći da je smeštena u trouglu između gradova Čačka, G.Milanovca i Kraguje...

Bukovička banja
Bukovička banja

Bukovička Banja se nalazi uz Aranđelovac, u severnom podnožju planine Bukulje. Bukulja se nastavlja na Venčac (658 m), pa je Banja dobro zaklonjena. Banjska kotlinina i dolina su otvorene prema dolini Kubršnice, odnosno Jasenice. Mikroklima Banje je umereno-kontinentalna, sa izve...

Banja Koviljača
Banja Koviljača

Banja Koviljača, jedna od najlepših i najlekovitijih banja Balkana, nalazi se u zapadnoj Srbiji, u zagrljaju reke Drine i šumovite planine Gučevo, na nadmorskoj visini od 128 m. Okružuju je i prostrane ravnice Mačve i Semberije i planine ( Boranja, Sokolske planine, Cer ). Nalazi...

Newsletter

Bukovička banja

Staro zdanje, zapušteno i propalo, čeka na neka bolja vremena....photo:Đorđe Grujičić

Bukovička banja

Bukovička banja

Komentara: 0 | Autor: ajmonegde |

Ajmo Negde
  • 5/

(5)

Oceni lokaciju

  • 4.33333333333/
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

(4.3)

Detaljan opis

Bukovička Banja se nalazi uz Aranđelovac, u severnom podnožju planine Bukulje. Bukulja se nastavlja na Venčac (658 m), pa je Banja dobro zaklonjena. Banjska kotlinina i dolina su otvorene prema dolini Kubršnice, odnosno Jasenice. Mikroklima Banje je umereno-kontinentalna, sa izvesnim podplaninskim svojstvima. Sa Bukulje i Venčca cesto struji svež povetarac, naročito u predvečerje, pa je vazduh u banji prijatan sa svežim i čistim šumskim vazduhom. U vreme prv

Bukovička banja

Pored najbolje vode i odličnog vazduha, zelenilo ima prelep kolirit....photo:ZNikolic

Bukovička banja
h zapisa selo Vrbica od koga je nastao Aranđelovac i Bukovička banja imalo je 50 domacinstava. Aranđelovac sada ima preko 50 000 stanovnka. Bukovička banja se nalazi u prelepom i prostranom parku. Zbog dobre pristupačnosti i povoljne klime i izuzetno ukusne mineralne vode, Bukovicka banja je i lecilište i izletište. Prvi objekat koji j

Bukovička banja
Drvored u parku, formiran posle drugogo svetskog rata....photo:sonjamar/panoramio

Bukovička banja
e sazidan u banji bila je jedna zgrada sa 6 soba, a bolesnici koji su dolazili na lečenje su spavali i u kolibama koje su se nalazile oko zgrade. 

Prvo kupatilo nosilo je naziv Talpara, zbog bazena koji je bio napravljen u zemlji a čiji zidovi su bili obloženi talpama. Voda u prvom bazenu je bila hladna, sa izvora. Prvu grejanu vodu banja dobija 1887. godine. Kupatilo "culara" imalo je 20 drvenih kada, a voda je grejana tako što su  se čelična đulad usijavala i ubacivala u vodu. Parno kupatilo napravljeno je 1870. godine, a sastojalo se od kvadratnog bazena obloženog kamenim pločama i 24 kade. Banja je jako brzo bila na dobrom glasu, zbog svoje lekovitosti. 

Sedamdesetih godina XIX veka, Bukovička banja bila je najp

Bukovička banja
Iza ovih arkada nalazi se otvoreni bazen koj je zapušten......photo:Đorđe Grujičić

Bukovička banja
osećenije lečilište u tadašnjoj Srbiji. U banji je postojao "Banjski dom" (Staro zdanje), Knežev paviljon, lep i uređen park, uređene lekovite izvore, kupatila, mehanu,.....Početkom XX veka, izgrađuje se hidrotermalni paviljon od betona, direktno iznad izvora "Knjaz Miloš", koji daje 8500 litara vode za 24 časa. Izvor "Knjaz Mihajlo" je davao 6000 litara, što omogućuje da se mineralna voda flašira. 

Flaširanje stone mineralne vode, započeto je 1863. godine. Poečetkom XX veka banja je imala bazar, strelište, jezero sa ribnjakom, kuglanu i igralište kroketa. 1933. godine, Staro i Novo zdanje se obnavlja a dve godine kasnije bušenjem se sa 136 metara dobija topla mineralna voda, pa se izgrađuje novo kupatilo i otvoren bazen

Bukovička banja
Pogled na park i objekte iz helihoptera.....photo:alek89/panoramio

Bukovička banja
rong>. 1939. godine počinje sa radom hotel "Šumadija", a puštaju se u rad otvoreno i zatvoreno kupatilo. 

U toku drugog svetskog rata, banja biva opustošena. Nemci su posekli drveće u parku i uništili kompletan inventar svih objekata, a sve što je imalo neku vrednost odnešeno je. Posle rata izvršena je obnova banje i rekonstrukcija objekata i izvorišta, a od novih objekata napravljen je olimpijski bazen sa mineralnom vodom. Četiri izvora u Banji imaju temperaturu 13-14°C, a jedan izvor ima temperaturu 25,7°C. 

Osim po temperaturi voda se razlikuje i po količini uglenje kiseline i koncentraciji mineralnih sastojaka. Voda je natrijum karbonatna i kalcijum hidrokarbonatna, gvoždjevita i ugljeno-kisela.  U mineralnim vodama ove Banje najviše ima bikarbonata, zatim natrijuma, kalcijuma. silicijuma, kalijuma, pa magnezijuma, litijuma, hlora, gvozda, aluminijuma, stroncijuma, barijuma, mangana, olova, bakra, antimona, broma i joda. 

Banjska voda leči bolesti hepatobilijarnog trakta, oboljenja digestivnog trakta, bolesti metabolizma, hronična oboljenja disajnih organa (bronhitis), srca i krvnih sudova, organa za varenje (gastriti, hepatiti, holecistiti), mokraćnih puteva, anemična i limfatična stanja, dijabetes, alergija, profesionalna trovanja i dr. Lečenje se obavlja kako pićem mineralne vode, tako i kupanjem u toploj vodi hipotermalnog izvora

Hladna mineralna voda Bukovičke Banje spada po hemijskom sastavu u alkalne kiseljake, naše najbolje kisele vode, ukusne stone vode. Mineralna voda "Knjaz Miloš" prodaje se širom zemlje i u inostranstvu. Ona je stekla visoka međunarodna priznanja i to je najukusnija stona mineralna voda u Srbiji.


U blizini
Narodni muzej Aranđelovac1 kmEtno selo Divljakovac2 kmPećina Risovača3 km
Vidikovac Bukulja3 kmBukulja3 kmVinarija Vrbica6 km
Restoran Tarpoš6 kmGaraško jezero9 kmAleksandar Wellness 9 km
Etno selo Garaške breze10 kmBazen Baikal11 kmCrkva Svetog Đorđa - Oplenac15 km
Oplenac15 kmVinarija Aleksandrović19 kmSelters banja20 km
Bazen Sunčani breg32 kmCrkva brvnara Sv. Đorđa - Brajkovac35 kmSpomenik Voždu Karađorđu - Viševac38 km
Mala i velika Ostrvica40 kmPalanački kiseljak47 kmBabe Country Club48 km
Brvnara za dvoje Glišović49 kmJezero Šumarice50 km 
Kako Do Tamo
Opšte informacije
Naziv Bukovička banja
GPS Lokacija 44°18'29.75"N 20°33'12.29"E
Nadmorska visina 260m
Osnivač Knjaz Miloš Obrenović
Godina osnivanja 1837. godina
Lokacija izvora u Parku
Temperatura vode 13-14° C i 25,7° C
Za piće Da, mineralna voda Knjaz Miloš
Kupanje Da
Manifestacije

Mermer i zvuci

Smotra srpske umetnosti „Mermer i zvuci” u Aranđelovcu već 45 godine jedna od najuglednijih kulturno-umetničkih manifestacija u Srbiji i ima zavidan međunarodni renome. Dva radnostvaralačka simpozijuma vajara i keramičara i programi: dramski, muzički, književni, likovni, filmski, baletski i folklorni, u tri letnja meseca, svrstavaju je u našu najkompleksniju i po vremenu trajanja najdužu umetničku smotru a kako se ulaznice ne plaćaju i najpristupačniju. U okviru ove manifestacije održava se simpozijum skulpture „Beli Venčac”.

Etno bazar

Manifestacija je održana prvi put 2010. godine. Njen cilj je da se što uspešnije promoviše nacionalni identitet,  etno baština kao i da se podstakne turistička privreda grada Aranđelovca i njegove okoline.

Letnji festival knjige

Letnji festival knjige okuplja oko 25 najznačajnijih izdavačkih kuća u Srbiji. Godine 2010., Festival je imao i goste iz stranih kulturnih centara: ruskog, francuskog, japanskog, goste iz Crne Gore i drugih zemalja iz regiona. Festival je izuzetno posećen, a naročito su atraktivne promocije najnovijih izdanja poznatih romanopisaca. Program traje dva dana i obično se organizuje početkom septembra meseca.

Međunarodni festival folklornih ansambala

Međunarodni festival folklornih ansambala u Aranđelovcu organizuje KUD Abrašević. Učestvuje veliki broj društava iz zemalja bivše Jugoslavije. To je ujedno i prilika da, u jesen, kada se održava berba grožđa i promocija vina na letnjoj pozornici u gradu, građani Aranđelovca prisustvuju umetničkim dostignućima suseda. Festival je pod pokroviteljstvom opštine Aranđelovac, a veliku podršku dobija i od organizatora Smotre umetnosti Mermer i zvuci. Manifestacija se održava početkom oktobra i traje jedan dan.

Mini fest

Mini Fest se održava početkom marta meseca i traje pet dana. Na festivalu se prikazuju filmovi sa poslednjeg Festa, koji se svake godine prethodno održava u Beogradu. Cilj je da se publika Aranđelovca upozna sa filmskim ostvarenjima i van engleskog govornog područja. Program Mini Festa je dobro posećen, naročito od strane mlađe generacije. Program se održava u bioskopu Dvorana Park.

Noć muzeja

Od 2009. godine i opština Aranđelovac se pridružila gradovima u Srbiji u održavanju manifestacije Noć muzeja. Odziv je veliki, što je za ovu sredinu značajan uspeh. Izdvaja se tema Upoznajmo tajne risovačke riznice, u okviru koje su predškolci pesmom i igrom prikazuju život lovca neandertalca, dok su učenici osnovnih škola učestvovali u likovnoj radionici inspirisanoj risovačkom pećinom. Takođe, u okviru Noći muzeja održana je i izložba keramike, slika i mermernih minijatura.

Pozorišni festival

Pozorišna revija se održava polovinom novembra meseca, traje pet dana i okuplja veliki broj ljubitelja pozorišta. Do sada su na njoj učestvovali: Atelje 212, Slavija teatar, Zvezdara teatar iz Beograda, Srpsko narodno pozorište iz Novog Sada, kao i pozorište iz Jagodine i Šapca. Manifestacija je prvi put održana 2005. godine.

Smotra veterana folklornih ansambala Srbije

Smotra veterana folklornih ansambala Srbije počela je da se održava kao projekat udruženja Spomenar iz Beograda, a onda je 2008. godine organizaciju preuzeo KUD Abrašević. Na Smotri učestvuje veliki broj folklornih društava iz cele zemlje, ali i iz inostranstva. Manifestacija je pod pokroviteljstvom opštine Aranđelovac. Uz ovu smotru organizuje se i etno vašar.

Šumadijski opanak

Šumadijski opanak je godišnja smotra folklora. Održava se od 2001. godine  i okuplja veliki broj kulturno-umetničkih društava iz cele Srbije. Manifestacija je značajna, jer neguje i čuva izvorno tradicionalno folklorno stvaralaštvo. Do sada, na Smotri je učestvovalo preko pedeset KUD-ova sa blizu 5.000 izvođača. Od 2007. godine, uvrštena je u Kalendar kulturnih manifestacija Saveza amatera Srbije. Festival se održava na Gradskom trgu.

Likovna kolonija Vojvoda Petar Nikolajević - Moler

Likovna kolonija Vojvoda Petar Nikolajević - Moler posvećena je najznačajnijem slikaru ustaničke Srbije- Vojvodi Petru Nikolajeviću- Moleru. Kolonija okuplja mlade umetnike i jedinstvena je po tome što sistematski neguje danas zapostavljenu drevnu tehniku mozaika. Ostvareni radovi vlasništvo su Zadužbinskog društva i donatora manifestacije. Koloniju prati niz kulturno-naučnih sadržaja poput promocije knjiga, predavanja, tribina, koncerata. Manifestacija traje sedam dana, a prvi put je održana 2007. godine. Održava se u porti doma Crkve Svetog  Arhangela Mihaila.

Likovne kolonija Sretenje

Godine 2000. ponovo su se stekli uslovi da se pokrene održavanje Likovne kolonije Sretenje u znamenitom mestu Orašcu. Kolonija okuplja eminentne slikare koji rade na temu Orašca i Prvog srpskog ustanaka, a svoja dela ostavljaju Fondu Prvi srpski ustanak, radi obogaćivanja muzejske i umetničke postavke. Za proslavu Dana grada Aranđelovca, uobičajeno je da se upriliči izložba nastalih ostvarenja. Održava se u mesecu julu posle Petrovdana.

Dan državnosti

Od 2002. godine u Orašcu se obeležava Dan državnosti Srbije na crkveni praznik Sretenje Gospodnje, 15. februara po novom kalendaru. Dan državnosti Republike Srbije je 15. februar i predstavlja  jedan od najbitnijih u političkom, kulturnom i istorijskom kalendaru Srbije. Pored toga što je Dan državnosti, on je i Dan ustavnosti Srbije, kao i dan sećanja na početak Prvog srpskog ustanka. Dan državnosti Srbije se slavio do nastanka Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, nakon čega je ukinut, da bi u Srbiji ponovo počeo da se slavi od 2002. godine.

Sabor dečijeg folklora Šumadijski biseri

Kulturno-umetničko društvo Šamot organizator je Sabora dečijeg folklora Šumadijski biseri  koji se od 2007. godine održava u mestu Darosava, kod Aranđelovca. Svake godine sabor okupi oko deset dečijih ansambla sa teritorije cele Srbije.

Etno-festival Koje kude kad Srbijom pođeš

Etno-festival Koje kude kad Srbijom pođeš održava se sredinom meseca jula. Festival počinje svečanim defileom kulturno-umetničkih društava, a narednog dana Orašcem kreće defile od 24 pevačka društva iz cele Srbije koji potom pokazuju posetiocima i žiriju svoje vokalno umeće. Festival se održava u Marićevoj jaruzi, mestu podizanja Prvog srpskog ustanka, što programu i nastupima daje svečani ton, budući da je i za naziv festivala uzeta Karadorđeva uzrečica "koje kude". Prateća manifestacija festivala je  izložba narodne radinosti i starih zanata. Festival se održava od 2007. godine.

Brezovačka zavetina

Tradicionalna manifestacija Brezovačka zavetina predstavlja dane narodnog stvaralaštva u Brezovcu.  Manifestaciju obuhvata promociju knjige koja obuhvata autentične dnevne zapise, zatim izložba etno-fotografije u Maloj galeriji.

Zanimljivosti

2 srebrna pištolja

Bukovička banja se razvija tek 1837.godine i to sasvim slučajno. Prvi izvor je otkriven pri poseti kneza Miloša Obrenovića selu Vrbici. Miloš je u Vrbicu došao zbog seoske slave, a seljaci su ga zamolili da im podigne crkvu. Kako je slava koju su slavili bila Sveti Aranđel, tako je i kasnije grad dobio ime Aranđelovac. U pratnji Kneza Miloša je bio i jedan lekar, koga su seljaci odveli do obližnje šume gde se nalazila "gvozdena voda". Lekar je ustanovio da je voda lekovita i savetuje knezu da tu podigne lečilište. Miloš otkupljuje šumu sa izvorom za 2 srebrna pištolja od porodice Jestratijević i određuje mesto gde će se sagraditi lečilište, danas poznatije kao "staro zdanje".

Weather, 16 September
Belgrade Weather booked.net
+26

High: +26° Low: +15°

Humidity: 50%

Wind: NNW - 9 KPH

Kragujevac Weather
+26

High: +26° Low: +13°

Humidity: 49%

Wind: NNW - 9 KPH

Nis Weather
+26

High: +26° Low: +13°

Humidity: 45%

Wind: NNW - 11 KPH

Top 5 Lokacija
Glasanje

Restoran Potočar...

Krupajsko vrelo

Veliko vrelo - Li...

Bazen Sunčani br...

Obedska bara

Top 5: Banje
Glasanje

Bogutovačka banja

Atomska banja

Selters banja

Bukovička banja

Mataruška banja

Obavestite prijatelja
Prijatelji sajta