Predlažemo

Manastir Žiča
Manastir Žiča

Manastir Žiča nastaje početkom XIII veka kada se Sveti Sava vratio sa Svete gore u Srbiju sa moštima Simeona Mirotočivog, a srpska država biva potresena sukobom između Stefana i Vukana. Pomirivši zavađenu braću Sveti Sava je zajedno sa Stefanom odlučio da sagradi manastir Žiču ka...

Manastir Grgeteg
Manastir Grgeteg

Manastir Gregeteg je po legendi osnovao despot Vuk Grgurević (Zmaj Ognjeni Vuk) da bi ovde smestio svoga slepog oca Grgura Brankovića, hilandarskog monaha Germana. Tačna godina izgradnje manastira se ne zna, ali se pretpostavlja da je manastir sagrađen između 1459 I 1521. godine,...

Manastir Sisojevac
Manastir Sisojevac

Manastir Sisojevac se nalazi u Eparhiji Braničevskoj, pokraj reke Crnice, odnosno u blizini njenog izvora u selu Sisevcu kod Ćuprije. Pretpostavlja se da je podignut negde oko 1370-1380. godine, a po prvi put u spisima se pominje 1398. godine, kada ga u jednoj povelji spominje kn...

Newsletter

Lokacija godine 2010Manastir Sisojevac

Crkva Preobraženja i zvonik u porti manastira.....photo:Rade Knežević

Manastir Sisojevac

Manastir Sisojevac

Komentara: 0 | Autor: ajmonegde |

Ajmo Negde
  • 5/

(5)

Oceni lokaciju

(4.4)

Detaljan opis

Manastir Sisojevac se nalazi u Eparhiji Braničevskoj, pokraj reke Crnice, odnosno u blizini njenog izvora u selu Sisevcu kod Ćuprije. Pretpostavlja se da je podignut negde oko 1370-1380. godine, a po prvi put u spisima se pominje 1398. godine, kada ga u jednoj povelji spominje knjeginja Milica. Povelja je najverovatnije izdata ktitoru manastira, monahu Sisoju Sinajitu, po kome je ovo mesto a i sam manastir i dobilo ime. T

Manastir Sisojevac

Konaci u okviru manastira koji je metoh manastira Ravanice....photo:Rade Knežević

Manastir Sisojevac
čan podatak kada je Sisoje došao u Srbiju ne postoji. Definitivno se zna da je Sisoje do 1391. godine bio iguman u Hilandaru, što se utvrđuje u dokumentima koja svedoče o pomirenju Srpske crkve i Carigradske patrijaršije. Prilikom nadiranja Turaka, mnogi monasi su bežali iz južnih predela, a spas i zaštitu tražili kod kneza Lazara, pa im je sam

Manastir Sisojevac
Ulazna kapija manastira.....photo:Rade Knežević

Manastir Sisojevac
knez primao i raspoređivao po već postojećim manastirima ili im podizao nove. Sisoje koji je pripadao grupi isihista (Sinajiti) odužio se knezu tako što je u mnogome, zajedno sa ostalim monasima, uticao na srpsku pobožnost.

Na osnovu ktitorskog portreta, zaključuje se da je Sisoje odmah izvršio doziđivanje manastira. Prvo je podigao kulu sa zvonikom i pripratu, a zatim ceo kompleks opasao jakim zidinama za kulama, čiji ostaci i danas postoje. Godina smrti Sisoja se ne zna, ali se zna da je sahranjen  u skromnoj grobnici u jugozapadnom  uglu crkve.

Manastirsk

Manastir Sisojevac
je pod zaštitom Republike Srbije, kao spomenik kulture od velikog značaja.....photo:Rade Knežević

Manastir Sisojevac
a crkva je podignuta u Moravskom stilu i posvećena je Preobraženju, a živopis  u njenoj unutrašnjosti, sačuvan samo u fragmentima. Manastirska crkva ima trikonhonalnu osnovu, sa apsidama koje su spolja sedmostrane, a iznutra polukružne i odgovara sažetom tipu crkava Moravskog tipa.

Njena unutrašnjost je podeljena na tri dela, sa kupolom nad srednjim, dok se na zapadnoj strani nalazi kvadratni narteks, podignut kada i crkva. Iako po osnovi i vremenu podizanja pripada Moravskom stilu, njena spoljašnjost nije tako ukrašena. Njene fasade su ukrašene nizom vitkih lezena povezanih plitkim slepima arkadama, a iznad njih, do samog krovnog venca razvijen je friz slepih arkadica koje se oslanjaju na jednostavno profilisane konzole.

Sama spoljašnjost je

Manastir Sisojevac
Narteks na manastirskoj crkvi je obnovljen 1993.godine....photo:Rade Knežević

Manastir Sisojevac
bila omalterisana i ukrašena slikanom dekoracijom. U njenoj unutrašnjosti ima malo tragova živopisa, koji se, prema danas nestalom portretu Stefana Lazarevića, smešta u doba posle 1402.godine. Pored njegovog, danas se više ne vidi ni ktitorski portret, koji se nalazio na južnom zidu, dok su se u oltarskom delu danas nalazile i scene iz Starog Zaveta (Tri mladića u peći ognjenoj i Žrtva Avramova).

U samom naosu se danas još vide freske svetih ratnika u stajaćem položaju i scene Hristovih čuda i hiperbola, dok su iznad njih prikazana poprsja svetitelja u tzv. medaljonima. Krajem XVII veka je manastir napušten i vremenom je zarušen, kakvim ga opisuje i Feliks Kanic.

Moravska banovina je 1931.godine finansirala arheološko istraživanje kompleksa, a obnovu manastira je obavio Republički zavod za zaštitu spomenika kulture, u periodu od 1972. do 1978.godine. Sisojevac je 1985.godine postao metoh obližnjeg manastira Ravanice, a narteks na manastirskoj crkvi je obnovljen 1993.godine. Danas se nalazi pod zaštitom Republike Srbije, kao spomenik kulture od velikog značaja.

U blizini
Manastir Ravanica11 kmResavska pećina26 kmVodopad Prskalo30 km
Akva park Jagodina31 kmEtno kuća Konak Jagodina32 kmBoj na Ivankovcu33 km
Veliko vrelo - Lisine35 kmManastir Manasija36 km 
Kako Do Tamo
Opšte informacije
Naziv Sisojevac
Adresa 35234 Senjski Rudnik
GPS Lokacija 43°57'22.52''N 21°34'51.98''E
Nadmorska visina 345m
Udaljenost Ćuprija 24km; Kragujevac 84km; Beograd 171km; Niš 114km
Putni pravac R103, lokalni put Ćuprija-Sisevac
Parking Ispred kompleksa i pored puta
Vreme posete 09-17h
Pristup hendikepiranih osoba U portu da, u crkvu da
Jezik Srpski
Turistički vodič U turističkoj opštini Despotovac i Ćupriji
Kontakt 035/620-622
Ulaz i ostale cene Besplatan ulaz
Način plaćanja Gotovina
Prenoćište U restoranu-konačištu Potočara i konacima
Zadužbinar Sisoje Sinajit
Godina izgradnje 1480-1490
Istorijat Rušen krajem XVII veka, obnovljan 1931, 1972-78, 1993
Ikonostas Tri mladića u peći ognjenoj i Žrtva Avramova (stari zavet)
Crkva Hram Preobraženja Gospodnjeg
Konaci Monaški konaci
Manastirski kompleks Hram, zvonik, konaci
Sport i rekreacija Šetanje, lov, ribolov
Lokalni specijalitet Pastrmka iz ribnjaka i reke Crnice
Najbliži ugostiteljski objekat 600m od manastira restoran-konačište Potočara
Najbliža prodavnica U Ćupriji
Najbliža banka - bankomat U Ćupriji
Najbliža benzinska stanica U Ćupriji
Najbliža pošta U Ćupriji
Najbliži lekar U Ćupriji
Najbliža česma U restoranu-konačištu Potočara
Najbliži autoservis U Ćupriji
Najbliži toalet U restoranu-konačištu Potočara
Najbliži 92,93,94 U Ćupriji
Manifestacije

Ne postoje manifestacije vezane za ovu lokaciju (ne održavaju se)

Zanimljivosti

Manastir kao rudarsko groblje

Prvi pokušaj obnove manastira, učinjen je 1931. godine, kada je Moravska banovina finansirala iskopavnja koja je vršio Vladimir R. Petković. Posao je bio mukotrpan, jer je manastirska porta služila kao groblje rudarima iz Sisevačkog rudnika uglja. Sadašnja porta i prostor oko crkve sastavljeni su otkupom okolnog zemljišta, udruženim sredstvima manastira Ravanice, Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, SO Paraćin i Ćuprije.

Reka Crnica

Po narodnom predanju Turci su, na Đurđevdan, ne zna se koje godine, iznenada napali narod okupljen kod crkve i isekli ga. Devojke su, spasavajući svoj obraz, skakale u reku povlačeći sa sobom i svoje napadače. Od tada je reka prozvana Crnica. Do danas je kod okolnog naroda sačuvan običaj da na Veliki Petak i petak pred Đurđevdanom, dođe u crkvu i zapali sveću za te mučenike.

Weather, 16 September
Belgrade Weather booked.net
+26

High: +26° Low: +15°

Humidity: 50%

Wind: NNW - 9 KPH

Kragujevac Weather
+26

High: +26° Low: +13°

Humidity: 49%

Wind: NNW - 9 KPH

Nis Weather
+26

High: +26° Low: +13°

Humidity: 45%

Wind: NNW - 11 KPH

Top 5 Lokacija
Glasanje

Restoran Potočar...

Krupajsko vrelo

Veliko vrelo - Li...

Bazen Sunčani br...

Obedska bara

Top 5: Manastiri
Glasanje

Rakovica

Ravanica

Manasija

Prohor Pčinjski

Studenica

Obavestite prijatelja
Prijatelji sajta