Predlažemo

Manastir Grgeteg
Manastir Grgeteg

Manastir Gregeteg je po legendi osnovao despot Vuk Grgurević (Zmaj Ognjeni Vuk) da bi ovde smestio svoga slepog oca Grgura Brankovića, hilandarskog monaha Germana. Tačna godina izgradnje manastira se ne zna, ali se pretpostavlja da je manastir sagrađen između 1459 I 1521. godine,...

Manastir Studenica
Manastir Studenica

Manastir Studenica predstavlja jedan od najvećih i najbogatijih manastira Srpske Pravoslavne crkve. Osnovao ga je Stefan Nemanja 1190. godine, a nalazi se na 12 kilometara od Ušća, odnosno na 39km od Kraljeva. U okviru manastira nalaze se dve crkve, Bogorodičina crkva i Kraljeva ...

Manastir Sisojevac
Manastir Sisojevac

Manastir Sisojevac se nalazi u Eparhiji Braničevskoj, pokraj reke Crnice, odnosno u blizini njenog izvora u selu Sisevcu kod Ćuprije. Pretpostavlja se da je podignut negde oko 1370-1380. godine, a po prvi put u spisima se pominje 1398. godine, kada ga u jednoj povelji spominje kn...

Newsletter

Manastir Fenek

Manastir u Sremskoj ravnici nedaleko od Jakova....photo:panoramio/gerasim980

Manastir Fenek

Manastir Fenek

Komentara: 0 | Autor: ajmonegde |

Ajmo Negde
  • 5/

(5)

Oceni lokaciju

(4)

Detaljan opis

Manastir Fenek je muški manastir u sremskoj eparhiji Srpske pravoslavne crkve.  Nalazi se na samo 25km od Beograda, a do njega se dolazi preko Surčina i Jakova. Iako njegova lokacija nije na Fruškoj gori, sa manastirima koji se tamo nalaze postoji velika istorijska povezanost. Crkva u manastiru posvećena je svetoj mučenici Paraskevi. Godina izgradnje manastira nije poznata, a prema narodnom predanju osnovan je ndege u drugoj polovini XV veka. Njeg

Manastir Fenek

Zvonik i kupola na crkvi svete mučenice Paraskeve u manastirskoj porti.....photo:vladanscekic

Manastir Fenek
vi osnivači su Stefan i Angelina Branković. Prvi pisani tragovi o manastiru nađeni su u mineju jeromonaha Zaharija iz 1563. godine. U zapisima iz XVIII veka piše da je stara manastirska crkva bila podignuta u drugoj polovini XV veka u duhu srpske srednjovekovne arhitekture. To nesumn

Manastir Fenek
Ulazna kapija .....photo:skylimit

Manastir Fenek
jivo dovodi do zaključka o godinama kada je ovaj manastir sagrađen. Manastir Fenek je bio pod turskom vlašću sve do 1717. godine. Nakon odlaska turaka a za vreme igumana Vićentija Rakića, srpskog književnika, porušena je stara crkva 1793. godine  i na njenom mestu podignuta nova 1797. godine.

Planove za crkvu izradio je zidarski majstor slobodne cesarokraljevske varoši Zemun, Maurilijus Rabl i sam njima rukovodio. Ikonostas hrama je izradio novosadski drvorezbar Aksentije Marković, 1798.godine, a ikone je oslikao pančevački slikar Petar Radosavljević. Vremenom, ikone su zbog retuša i preslikavanja izgubile na kvalitetu.

Manastir Fenek
Kapela svete Petke koja je sagrađena iznad bunara.....photo:vladanscekic

Manastir Fenek
ont-weight: bold;" href="http://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%A1%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B0_%D0%9F%D0%B5%D1%82%D0%BA%D0%B0">Kapela u okviru manastira posvećena je sv. Petki. I ona kao i crkva je 1800. godine sazidana na mestu stare kapele, a iznad bunara za koji se veruje da ga je iskopala mati Angelina Branković.

Za ovu vodu se veruje da ima čudotvorna lekovita dejstva. U manastiru se nalazi kivot sa delovima moštiju sv. Petke koje su prenete iz Trnova u Bugarskoj, 26. jula 1407. godine.

Krajem XVIII i početkom XIX veka u manastiru Fenek desilo se nekoliko istorijskih događaja. U njemu su se 1788. sastali knez Aleksa Nenadović i austrijski car Josif II, a posle propasti Prvog

Manastir Fenek
Glavna ulazna kapija i ograda pored puta........photo:vladanscekic

Manastir Fenek
srpskog ustanka
1813. godine, u njemu su se skrivali  vožd Karađorđe i njegov sin Aleksa, o čemu postoji i spomen ploča,a takođe i Matija i Jakov Nenadović, pop Luka Lazarević i još neki od srpskih vojvoda.

Stiče se utisak da je Fenek namerno približen Savi da bi se našao bliže onima kojima je bila potrebna pomoć i koji su spasenje tražili prelazeći preko granice u vreme turske okupacije duge 475 godina. “Zlatni krst” odnosno kamen međaš visine oko dva metra, koji je označavao kraj manastirskog imanja, bio je simbol spasenja za srpsku emigraciju koja je bežeći preko Save tražila spras od Turaka.

Sve do 1815.godine ovde su boravili monasi manastira Studenice sa moštima sv. kralja Stefana Prvovenčanog (u monaštvu Simona). Ovde se takođe odigrao i susret Karađorđa i prote Mateje. Manastir je nakon konačnog odlaska Turka doživeo još veća stradanja. U Prvom svetskom ratu manastir je zapaljen, a u Drugom 1942. godine gotovo sasvim razoren.

Manastir je obnavljan 1991. i sada je u potpunosti obnovljen. Do 2006.godine u njemu je bilo žensko monaštvo od tri starije monahinje od kojih se upokojila Sestra Agripina a preostale dve su raspoređene Mati Paraskeva u manastir Grgeteg i Igumanija Magdalina u Radovašnicu.

Odlukom nadležnih episkopa sremskog Vasilija i raško-prizrenskog Artemija u manastir je sredinom 2006. došlo novo muško monaštvo, Marko iz Sopoćana i Makarije iz Dečana. Od tada je posećenost manastira porasla i u toku je obnova konaka.

U blizini
Crkva Svete Majke Angeline 25 kmMuzej afričke umetnosti 26 kmObelisk na Topčideru26 km
Topčiderski park - Beograd26 kmPrirodnjački muzej Beograd27 kmBeogradska tvrdjava 27 km
Singidunum27 kmGradski Park - Zemun30 kmObedska bara31 km
Etnografski muzej Srbije34 kmVojni muzej Beograd35 kmManastir Rakovica35 km
Muzej nauke i tehnike 36 kmMuzej Vuka Karadžića i Dositeja36 kmMuzej automobila Beograd36 km
Česma Sakinac - Avala39 kmSpomenik Neznanom Junaku 44 kmVinča44 km
Vidikovac Avalski Toranj44 kmBasiana51 km 
Kako Do Tamo
Opšte informacije
Naziv Fenek
Adresa 11276 Jakovo
GPS Lokacija 44°44'21.83''N 20°13'33.51''E
Nadmorska visina 74m
Udaljenost Beograd 27km; Novi Sad 92km; Šabac 83km; Batrovci 110km
Putni pravac Lokalni put Surčin-Jakovo-Boljevci
Parking Ispred manastira oko 30 mesta
Vreme posete 09-17h
Pristup hendikepiranih osoba U portu da, u crkvu da
Jezik Srpski
Turistički vodič U turističkoj opštini Beograd
Kontakt 011/8416-604
Ulaz i ostale cene Besplatan ulaz
Način plaćanja Gotovina
Prenoćište U Beogradu
Zadužbinar Stefan i Angelina Branković
Godina izgradnje Kraj 15. veka
Istorijat Rušen 1914-18, 1942, obnavljan 1991,
Karakteristični detalji Kapela Svete Petke sagrađena iznad bunara
Sveto mesto - artefakt kivor sa delovima moštoji sv. Manastir Fenek
Arhitektonski stil Srpska srednjevekovna arhitektura
Slikarski stil Vizantizacija baroknog stila
Crkva Hram prepodobne Mati Paraskeve
Konaci Monaški konaci
Manastirski kompleks Konaci, kapela Svete Petke, crkvaprepodobne Mati Paraskeve....
Sport i rekreacija Šetanje, lov, ribolov
Najbliži ugostiteljski objekat U Beogradu
Najbliža prodavnica U Beogradu
Najbliža banka - bankomat U Beogradu
Najbliža benzinska stanica U Beogradu
Najbliža pošta U Beogradu
Najbliži lekar U Beogradu
Najbliža česma U okviru manastirske porte
Najbliži autoservis U Beogradu
Najbliži 92,93,94 U Beogradu
Manifestacije

Ne postoje manifestacije vezane za ovu lokaciju (ne održavaju se)

Zanimljivosti

Karađorđe u izbeglištvu

Posle propasti Prvog srpskog ustanka, Karađorđe sa ostalim ustaničkim vođama i sa nekoliko desetina hiljada srpskih izbeglica prelazi ponovo u Srem, 21. septembra 1813. g. (negde se pominje da je to bilo 4. pa čak i 13. oktobra). Zemunski vojni komandant ČERVINKA odlučuje da Karađorđa i glavne vojvode pošalje u karantin KRAK u šumi manastira Fenek. Posle dvadeset dana provedenih u karantinu oni se smeštaju u samom manastiru. Ostalo je zabeleženo da je tada u Austriju prebeglo ravno 85.272 lica.

Zlatni krst

U legendu je ušao Zlatni krst, visok oko dva metra, koji je kao kamen međaš označavao kraj manastirskog imanja. Svako ko je bežeći preko Save, Obeda i Kupinika došao do ovog krsta - bio je spasen.

Izvor Svete Petke

Manastirska kapela posvećena sv. Petki sazidana je 1800. na mestu stare, nad bunarom za koji se veruje da ga je sagradila mati Angelina Branković. Za ovu vodu se u narodu verovalo da ima čudotvorna lekovita dejstva.

Weather, 16 September
Belgrade Weather booked.net
+26

High: +26° Low: +15°

Humidity: 50%

Wind: NNW - 9 KPH

Kragujevac Weather
+26

High: +26° Low: +13°

Humidity: 49%

Wind: NNW - 9 KPH

Nis Weather
+26

High: +26° Low: +13°

Humidity: 45%

Wind: NNW - 11 KPH

Top 5 Lokacija
Glasanje

Restoran Potočar...

Krupajsko vrelo

Veliko vrelo - Li...

Obedska bara

Etno selo Garašk...

Top 5: Manastiri
Glasanje

Rakovica

Ravanica

Manasija

Studenica

Prohor Pčinjski

Obavestite prijatelja
Prijatelji sajta