Predlažemo

Manastir Grgeteg
Manastir Grgeteg

Manastir Gregeteg je po legendi osnovao despot Vuk Grgurević (Zmaj Ognjeni Vuk) da bi ovde smestio svoga slepog oca Grgura Brankovića, hilandarskog monaha Germana. Tačna godina izgradnje manastira se ne zna, ali se pretpostavlja da je manastir sagrađen između 1459 I 1521. godine,...

Manastir Žiča
Manastir Žiča

Manastir Žiča nastaje početkom XIII veka kada se Sveti Sava vratio sa Svete gore u Srbiju sa moštima Simeona Mirotočivog, a srpska država biva potresena sukobom između Stefana i Vukana. Pomirivši zavađenu braću Sveti Sava je zajedno sa Stefanom odlučio da sagradi manastir Žiču ka...

Manastir Sisojevac
Manastir Sisojevac

Manastir Sisojevac se nalazi u Eparhiji Braničevskoj, pokraj reke Crnice, odnosno u blizini njenog izvora u selu Sisevcu kod Ćuprije. Pretpostavlja se da je podignut negde oko 1370-1380. godine, a po prvi put u spisima se pominje 1398. godine, kada ga u jednoj povelji spominje kn...

Newsletter

Manastir Gračanica

Crkva u porti manastira koju je sagradio kralj Milutin i njegova žena Simonida.....photo:Denic Bojan

Manastir Gračanica

Manastir Gračanica

Komentara: 0 | Autor: ajmonegde |

Ajmo Negde
  • 5/

(5)

Oceni lokaciju

(4.2)

Detaljan opis

Manastir Gračanica sagrađen je 1310.godine. Manastir se nalazi u selu Gračanica, koje je udaljeno 5 km od Prištine, administrativnog centra Kosova i Metohije. Manastir Sv. Bogorodice u Južnoj Srbiji, na levoj obali reke Gračanke, desna pritoke Sitnice, južno od Prištine na Kosovu, zadužbina je kralja Milutina, njegove žene Simonide i sina Stefana. Podignut je 1321. godine i obdaren bogatim poklonima kako u imanju tako i u povlasticama. Manastir

Manastir Gračanica

Konaci manastira u kome borave monahinje, a od 1999 godine je sedište Raško-Prizrenske eparhije....photo:Pejović

Manastir Gračanica
e podignut na mestu stare crkve u kojoj je bila stolica lipljanske episkopije. Crkva je od tesanog kamena položenog u redove dvojnih i trojnih redova opeka i ima pet kubeta i tri apside sa osnovom upisanog krsta, te kao takva pripada grupi prvoklasnih arhitektonskih ostvarenja svoga vremena. Spoljna priprata je sagrađena u krajem 14. veka u vreme

Manastir Gračanica
Crkva uspenja Presvete Bogorodice....photo:Denic Bojan

Manastir Gračanica
Sv. Kneza Lazara. U crkvi se nalaze freske koje prikazuju rodoslov dinastije Nemanjića, kopija iz manastira Dečana, zatim lik kraljice Simonide, žene kralja Milutina i kćeri vizantijskog cara Andronika II.

U 16. veku priprata je oslikana freskama. Mihajlo i Evtihije, poznati slikari

Manastir Gračanica
Manastirska porta obiluje drvećem.....photo:Pejović

Manastir Gračanica
iz Soluna završili su freske u glavnoj crkvi do 1321. Nebeska liturgija, proroci i evanđelisti su naslikani na glavnoj kupoli ispod freske Hrista Pantokratora dok se na zidovima naosa mogu videti ciklusi Velikih Praznika, Hristovog stradanja, čuda, priča, Hristovog Rodžestva i Vaskrsenja, prizori iz života Bogorodice, Sv. Nikole i Kalendar svetih.

Prizori koji prikazuju Evharistiju kao i starozavetni motivi nalaze se u oltaru. Sv. Kralj Milutin i njegova supruga kraljica Simonida, vizantijska princeza, prikazani su u centralnom luku kao vladari kojima sam Gospod daje vlast preko anđela koji na njihove glave spuštaju krune. Nemanjićko stablo porekla i Strašni sud su naslikani u prednjem delu naosa dok su i van priprate sačuvani fragmenti fresaka iz 14. veka.

Pored osta

Manastir Gračanica
Ostaci rimskih građevina ispred crkve......photo:panoramio/moobe

Manastir Gračanica
lih fresaka značajni su ciklusi Vaseljenskih sabora, Akatista Presvete Bogorodice i Rođenja Gospodnjeg. Na zidovima ove crkve takođe se mogu naći i portreti srpskih arhiepiskopa i patrijaraha kao i pogrebna scena gračaničkog mitropolita Dionisija. Vreme 14. i 15. veka bio je period velike duhovne slave manastira.

U Gračanici je živelo stotine monaha koji su već tada razvili veoma intenzivnu duhovnu i umetničku delatnost. U drugoj četvrtini 16. veka tu je bilo i središte novobrdskog mitropolita koji je u manastir doneo i prvu štampariju. Kasnije, usled velikih turskih zuluma, manastir je napušten i crkva je služila za parohijske potrebe.

Posle Drugog svetskog rata, manastir su obnovile monahinje i od tada on služi kao ženski manastir. Danas u njemu živi 20-tak sestara koje se bave ikonopisanjem, vezom, poljoprivredom i drugim monaškim poslušanjima. Nakon rata na Kosovu i Metohiji 1999. godine u manastir Gračanicu je preneto sedište episkopa raško-prizrenskog koji je morao da napusti Prizren.

Gračanica je jedan od najznačajnijih spomenika stare srpske kulture. Crkva je izvedena u estetskom i građevinsko- arhitektonskom savršenstvu i vrlo je skladnih proporcija. Gračanička riznica je uništena u požarima 1379. i 1383.

U manastiru se i danas čuva zbirka starih ikona, među kojima je značajna ikona Hrista Milostivog iz 14. veka koja je jedinstvena po svojim dimenzijama (269 cm x 139 cm). Na manastiru je do sada urađeno više graditeljskih i slikarskih konzervatorskih radova. Ovaj manastir se nalazi na spisku Uneskove Svetske baštine zajedno sa još tri manastira SPC pod imenom „Srednjovekovni spomenici na Kosovu i Metohiji“.

U blizini
Ulpiana2 kmGazimestan16 km 
Kako Do Tamo
Opšte informacije
Naziv Gračanica
Adresa 38205 Kosovska Gračanica
GPS Lokacija 42°35'54.05''N 21°11'33.04''E
Nadmorska visina 586m
Udaljenost Priština 10km; Niš 150km; Kragujevac 210km
Putni pravac M25.2
Parking Na ulici ispred manastirske porte i u porti ispred crkve
Vreme posete 09-17h
Pristup hendikepiranih osoba U portu da, u crkvu da
Jezik Srpski
Kontakt 038/64-203
Ulaz i ostale cene Besplatan ulaz
Način plaćanja Gotovina
Prenoćište U okviru konaka
Zadužbinar Kralj Milutin, Kraljica Simonida i njihov sin Stefan
Godina izgradnje 1310
Sveto mesto - artefakt Mošti Svetog Stevana Novog - ikonobranitelja
Arhitektonski stil Vrhunsko delo kasnovizantijske arhitekture
Kapacitet 100 ljudi u crkvi, 5000 u porti
Crkva Hram Uspenja Presvete Bogorodice
Konaci Monaški konaci
Manastirski kompleks Hram Uspenja Presvete Bogorodice, monaški konaci, ....
Najbliži ugostiteljski objekat U Prištini
Najbliža prodavnica U Prištini
Najbliža banka - bankomat U Prištini
Najbliža benzinska stanica U Prištini
Najbliža pošta U Prištini
Najbliži lekar U Prištini
Najbliža česma U okviru manastirske porte
Najbliži autoservis U Prištini
Najbliži 92,93,94 U Prištini
Manifestacije

Vidovdansko pesničko pričešće

je kulturna manifestacija koja se održava o Vidovdanu u Gračanici, Babinom Mostu i na Gazimestanu, na Kosovu i Metohiji. Organizator je Dom kulture u Gračanici. Manifestacija objedinjuje Likovnu koloniju „Gračanica“, izbor „Kosovske devojke“ i „Pesničko pričešće“ pred crkvom u manastirskoj porti Gračanice, uoči Vidovdana.

Prvi put manifestacija je održana 1989. godine, 27 juna , u vreme obeležavanja 600. godišnjice Kosovskog boja, i do danas se redovno održava uprkos prilikama koje vladaju na Kosovu i Metohiji. U okviru Likovne kolonije dodeljuje se nagrada „Longin“ za najbolju sliku, a na Pesničkom pričešću nagrade: Zlatni krst kneza Lazara, Gračanička povelja, Kondir kosovke devojke i Zlatno pero despota Stefana Lazarevića.

Najznačajnija nagrada je Zlatni krst kneza Lazara koja se dodeljuje za celokupni književni opus autora. Njen prvi dobitnik je pesnikinja Desanka Maksimović, a do sada, između ostalih, dobili su je i Dobrica Ćosić, Matija Bećković, Ljubomir Simović, Slobodan Rakitić, Miroslav Josić Višnjić, Danilo Nikolić, Vuk Drašković, Petar Pajić, Milovan Danojlić i drugi. Dobitnik za 2009. godinu je austrijski književnik Peter Handke. Dobitnik ove nagrade postaje predsednik žirija za nagrade naredne godine. Dobrica Ćosić je zahtevao da mu Zlatni krst kneza Lazara ne bude uručen, već da ostane u crkvi manastira Gračanica.

Dobrotinski vez

Kulturna manifestacija „Dobrotinski vez” održava se svake godine u selu Dobrotin,na centralnom Kosovu,koje pripada opštini Gračanica. Već osam godina zaredom,na „Duhovski utorak”,u Dobrotinu se održava tradicionalna smotra narodnih pesama i igara,uz učešće brojnih kulturno-umetničkih društava i ansambla sa Kosova. „Dobrotinski vez” tradicionalno počinje spletom narodnih igara sa Kosova u izvođenju ansambla Venac.

Programski sadržaj upotpunjuju govori i izvođenja pesama mnogih istaknutih glumaca i književnika sa ovih prostora kao i nastupi mladih još uvek neafirmisanih umetnika i pesnika. Protekle godine gosti ove manifestacije su bili kulturno-umetnička društva iz Leposavića,Zubinog Potoka,Prilužja,Starog Gracka i Štrpca.

Dan pre ove centralne manifestacije,u Domu kulture Dobrotina izlažu se ručni tradicionalni radovi žena sa ovih prostora,autentična tradicionalna jela kao i promocija narodnih nošnji koje su specifične za narod sa ovog područja. Cilj manifestacije je očuvanje tradicije i kuture i svih obeležja identiteta srpskog naroda.

Zanimljivosti

Ogromna ikona iz 14. veka

U okviru manastira Gračanice nalazi se i ikona Hrista Milostivog iz 14. veka koja je jedinstvena po svojim dimenzijama (269 cm x 139 cm).

Weather, 16 September
Belgrade Weather booked.net
+26

High: +26° Low: +15°

Humidity: 50%

Wind: NNW - 9 KPH

Kragujevac Weather
+26

High: +26° Low: +13°

Humidity: 49%

Wind: NNW - 9 KPH

Nis Weather
+26

High: +26° Low: +13°

Humidity: 45%

Wind: NNW - 11 KPH

Top 5 Lokacija
Glasanje

Restoran Potočar...

Krupajsko vrelo

Veliko vrelo - Li...

Obedska bara

Etno selo Garašk...

Top 5: Manastiri
Glasanje

Rakovica

Ravanica

Manasija

Studenica

Prohor Pčinjski

Obavestite prijatelja
Prijatelji sajta