Predlažemo

Etno konačište Vila Selena
Etno konačište Vila Selena

Etno konačište Vila Selena, nalazi se na 1100 m nadmorske visine u centru sela Rudno na Goliji. U okviru dvorišta porodične kuće, nalaze se tri objekta za izdavanje, Stara kuća i 2 Brvnare, koje posetiocu pružaju jedinstven utisak življenja na selu, zbog okoline koja ih okružuje....

Etno selo Gostoljublje
Etno selo Gostoljublje

Etno selo Gostoljublje se nalazi na 140 km od Beograda i pripada opštini Kosjerić selo Mionica. Selo se nalazi u neposrednoj blizini planinskog centra Divčibare, na južnoj strani planine Maljen. Seoski turizam je osnovna delatnost ovog gazdinstva, a poljoprivreda je delatnost k...

Brvnara za dvoje Glišović
Brvnara za dvoje Glišović

Brvnara za dvoje Glišović, se nalazi u selu Velereč, na samo 5 kilometara od centra Gornjeg Milanovca. Udaljena je od Ibarske magistrale 1 kilometar, što je dovoljno daleko da obezbedi apsolutni mir, a istovremeno i dovoljno blizu da se nakon isključenja sa ibarske magistrale lak...

Newsletter

Etno selo Koštunići

Ambiciozno zamišljen projekat, nažalost sada propada čekajući privatizaciju i završetak ovog etno kompleksa....

Etno selo Koštunići

Etno selo Koštunići

Komentara: 1 | Autor: Sofija |

Ajmo Negde
  • 3/

(3)

Oceni lokaciju

  • 3.66666666667/
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

(3.7)

Detaljan opis

Koštunići pripadaju opštini Gornji Milanovac i nalaze se na padini planine Suvobor. Priroda suvoborskog kraja je netaknuta, tako da selo predstavlja pravu ekološku oazu, sačuvanu od savremene civilizacije iz čijih potoka se može piti voda. Koštunići odolevaju vremenu i na pravi način prezentuju domaći turizam, podsećajući na to koliko je Srbija lepa. Umereno kontinentalna klima sa četiri godišnja doba izuzetno pogoduje razvoju biljnog i životinjskog sveta. Ovde je pravo b

Etno selo Koštunići

Vajati u kojim bi trebali da odsedaju gosti, trenutno su zarasli u travu i prepušteni zubu vremena.....

Etno selo Koštunići
gatstvo lekovitih biljaka, šljive, jabuke, breskve , kajsije i maline su izvanrednog kvaliteta. Reč je o prvoklasnim voćnjacima, njivama, livadama, pažnjacima, šumama. Vredni i ljubazni domaćini iz ovog kraja, na tradicionalan način spravljaju prirodne proizvode. Deo tradicije predstav

Etno selo Koštunići
Muzej u Koštunićima....

Etno selo Koštunići
ljaju vodenice i kuće na četiri vode, kao i tri crkve. Na planini Suvobor se nalazi čuvena Ravna Gora iz koje izviru reke Mala Bukovača, Graba i Ponora.

Tu se nalazi spomenik đeneralu Draži Mihailoviću, crkva Sveti Đorde, planinska kuća i vidikovac ''Babina glava'', kao i Mokra i Suva pećina. U Koštunićima se može posetiti etno kuća Anđelija Mišić, sagrađena u duhu narodnog graditeljstva, koja neguje domaću radinost i u kojoj se

Etno selo Koštunići
Jedan od objekata u okviru komplesa etno sela.....

Etno selo Koštunići
mogu videti predmeti za domaćinstvo kao i tradicionlana dela tkalja, pletilja i vezilja, za čije majstorstvo vlada veliko interesovanje u svetu.

Prodanovića magaza predstavlja etno muzej, čija zgrada je stara oko 120 godina. U njoj su izloženi predmeti iz 18-tog i 19-tog veka, kao i stalna postavka slikara Bože Prodanovića.

Nemojte zaobići istorijski muzej koji je posvećen Kolubarskoj bitci i legendarnom generalu Živojinu Mišiću. Posle prijatne šetnje, dobar obrok garantuje izuzetan, nacionalni restoran " trong>Ravna gora". Restoran je u dva nivoa sa ambijentom iz prethodna dva veka.

Ovde možete probati specijalitete iz 19-og veka i sedeti na malim tronošcima, a sa prekrasne terase, pruža se vidik na Koštuniće i okolinu. Apartmansko naselje Vajati, sačinjavaju drvene kućice uređene u tradicionalnom stilu, kao i desetak domaćinstva, koja se prevashodno bave proizvodnjom zdrave hrane za sebe i za svoje cenjene goste.

Vajati su dobro utočište za kvalitetan odmor svih koji žele da pobegnu od gradske vreve, stresnog i užurbanog savremenog života.Na Preobraženje 1996. godine, u ovom selu je započet veliki etno – projekat sa ciljem povratka zdravoj hrani, čistoj vodi i prirodnim proizvodima.

U blizini
Etno selo Rajski konaci7 kmSuvobor - Rajac19 kmBrvnara za dvoje Glišović37 km
Vodopad Skakalo40 kmRestoran Norveška kuća40 kmSportska hala Breza40 km
Etno vila Kraljev sto42 kmEtno selo Gostoljublje45 kmSki staza Divčibare49 km
Ovčar banja50 km  
Kako Do Tamo
Opšte informacije
GPS Lokacija 44°3'30.99"N 20°12'15.52"E
Manifestacije

Vidovdan u Koštunićima

je manifestacija koja se održava svake godine oko 25. juna. Manifestaciju karakteriše bogat kulturno umetnički program sa gostima iz zemlje i inostranstva.

Dani šljive

Dani šljive održavaju se svake godine početkom jeseni, u organizaciji Društva srpskih domaćina. Kao generalni pokrovitelji manifestacije su Ministarstvo poljoprivrede i vodoprivrede Srbije. Manifestacija Dani šljive okuplja proizvođače i prerađivače ovog voća, a pored izložbe proizvoda, organizuje se i sajam mehnizacije i opreme za voćarstvo.

Zanimljivosti

4 miliona dolara u zlatu

Pored vodenice Svetolika Vukovića, na potoku Dičina u Koštunićima, nalazi se četničko blago u zlatu vredno više od četiri miliona dolara. To blago se nalazi tu od 1943. godine. Jugoslovenska vlada u egzilu slala je pomoć u zlatnicima četničkom pokretu Draže Mihailovića na Ravnoj gori, a to blago je noću u kantama zakopavao kraj vodenice engleski obaveštajac Djuen Bil Hadson.

Polovinu tog blaga Englez je 1948. godine uspeo da prenese u britansku ambasadu u Beogradu. On je sa još dvojicom sunarodnika, dočekivao padobrane sa pošiljkama iz Londona, a onda noću iz Pranjana odlazio u Koštuniće i zakopavao zlatni novac. Britanski obaveštajac Bil Hadson je đeneralu Draži Mihailoviću davao samo malo od poslatog zlatnog novca, a gro je zakopavao za sebe, da ima kad se rat završi. Posle rata Hadson je radio u britanskoj ambasadi u Bukureštu, a 1948. je predao skicu Stefanu Golneru, mađarskom Jevrejinu, britanskom opunomoćeniku za drvo u istočnoj Evropi, koji je odlično govorio srpski, da mu zlato i pošalje u Bukurešt.

Dve zapečaćene kante su diplomatskim putem prispele u Bukurešt, vredne četiri miliona dolara. Dve kante zlata su samo polovina zakopanog i Golner se ponovo vratio u Koštuniće po ostatak, ali su ga udbaši uhapsili i tražili da pokaže gde je zakopan ostatak. Uspeo je da se odbrani, rekao da ne zna, pa je na kraju pušten. Kasnije je Hadson krađu priznao i svojima, ali mu je oproštena, pa se odselio u Južnoafričku Republiku, sa zlatom iz one dve kante razvio veliki biznis i umro tamo 1995. godine. Inače, vodenica Svetolika Vukovića i danas postoji na potoku Dičina u selu Koštunići.

Vodenicu održava udovica Milesa Vuković. U posleratnom periodu svi meštani Koštunića, Braića, Pranjana i Ravne gore znali su da u blizini vodenice postoji zakopano četničko blago, ali se o tome ćutalo iz više razloga. Prvo, plašili su se za bezbednost svojih porodica, jer je u to vreme u ovom kraju bio strahovit pritisak od pripadnika Udbe - a, drugo, u narodu vlada verovanje da je će onoga ko ukrade tuđe zlato terati prokletstvo u narednih devet kolena. Tako su tajnu o tačnom mestu gde se nalazi četničko blago mnogi poneli u grob.

Komentar urednika
Komentar urednika

Nažalost ovaj kompleks sa velikim potencijalom, trenutno ne prima goste, iako bi uz mala novčana sredstva mogao da se revitalizuje, a uz pravog investitora koji bi prepoznao potencijal ove lokacije, bi mogao da zablista u punom sjaju. Ambiciozno započet projekat nikada dovršen, trenutno čeka na privatizaciju. Za njegov kompletan završetak, potrebno je nekoliko miliona eura. I ono što je nekada bilo završeno, vremenom je opljačkano i razneto. Pre više od decenije sve je zamišljeno tako da glavna ciljna grupa budu turisti iz inostranstva. Hotel sa četiri zvezdice, sa bazenom i velnes centrom trebalo je da pruži potpuni komfor gostima sa dubljim džepom. Za one koji su želeli da osete pravu rustičnu atmosferu izgrađeni su drveni vajati po uzoru na stare srpske kuće, kao i jedinstveni etno muzej. Nacionalni restoran je u ponudi imao samo domaća jela i specijalitete. Sve ovo gore nabrojano danas je prazno i pusto iako je u lokaciju do sada uloženo preko 20 miliona eura. U okolini postoje etno sela koja su sa svojim skromnim kapacitetima u odnosu na ovu lokaciju, prepuna gostiju i iz zemlje i iz inostranstva.
 
 

jovanka, 17.06.2012 u 05:13:00

Interesuje me kako da dodjem do BUKVE KOJA LEČI, iz pravca Beograda, preko Ibarske magistrale, ili je bliže nekim drugim putem, ako hocete napišite mi gde se isključujem i u kom prvcu da idem. Dal nešto više znate o bukvi za koje bolesti ima efekta. U nadi da će te mi odgovoriti zahvaljujem Vam se

Preporuka 71

Weather, 16 September
Belgrade Weather booked.net
+26

High: +26° Low: +15°

Humidity: 50%

Wind: NNW - 9 KPH

Kragujevac Weather
+26

High: +26° Low: +13°

Humidity: 49%

Wind: NNW - 9 KPH

Nis Weather
+26

High: +26° Low: +13°

Humidity: 45%

Wind: NNW - 11 KPH

Top 5 Lokacija
Glasanje

Restoran Potočar...

Krupajsko vrelo

Veliko vrelo - Li...

Bazen Sunčani br...

Obedska bara

Top 5: Etno sela
Glasanje

Garaške breze

Tiganjica

Kuća Čolovića

Gostoljublje

Koštunići

Obavestite prijatelja
Prijatelji sajta