Predlažemo

Bukovička banja
Bukovička banja

Bukovička Banja se nalazi uz Aranđelovac, u severnom podnožju planine Bukulje. Bukulja se nastavlja na Venčac (658 m), pa je Banja dobro zaklonjena. Banjska kotlinina i dolina su otvorene prema dolini Kubršnice, odnosno Jasenice. Mikroklima Banje je umereno-kontinentalna, sa izve...

Atomska banja Gornja Trepča
Atomska banja Gornja Trepča

Atomska banja Gornja Trepča se nalazi u jugozapadnoj Šumadiji, u severnom delu čačanske kotline, na obroncima planina Vujan i Bukovik, u uskoj kotlini rečice Banje, na nadmorskoj visini od 406m. Moglo bi se reći da je smeštena u trouglu između gradova Čačka, G.Milanovca i Kraguje...

Banja Koviljača
Banja Koviljača

Banja Koviljača, jedna od najlepših i najlekovitijih banja Balkana, nalazi se u zapadnoj Srbiji, u zagrljaju reke Drine i šumovite planine Gučevo, na nadmorskoj visini od 128 m. Okružuju je i prostrane ravnice Mačve i Semberije i planine ( Boranja, Sokolske planine, Cer ). Nalazi...

Newsletter

Sokobanja

Turski hamam, mesto gde je sve počelo.......photo:parezano

Sokobanja

Sokobanja

Komentara: 0 | Autor: ajmonegde |

Ajmo Negde
  • 5/

(5)

Oceni lokaciju

  • 4.33333333333/
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

(4.3)

Detaljan opis

Sokobanja se nalazi u jugoistočnoj Srbiji, u istoimenoj planinsko kotlinskoj-regiji, na obalama reke Moravice, u dolini između planina Rtanj i Ozren. Soko Banja spada u red turističkih centara sa najdužom tradicijom i jedno je od najposećenijih mesta u Srbiji. Lekovite vode i čist planinski vazduh, sa puno ozona idealni su za lečenje i rehabilitaciju. Sokobanja većinom leži na levoj obali Moravice, na južno

Sokobanja

Sokobanja, Soko grad..........photo:MacSRB

Sokobanja
strani kotline, gde je vegetacija bujnija, izdašnija, (zbog podzemnih voda i izvora) i svi parkovi se nalaze na toj strani, u podnožju Ozrena. Upravo to izdvaja Sokobanju od svih ostalih banja u Srbiji i Evropi. Park kod kupatila (centralni gradski park) nastao je zahvaljujući termalnoj vodi koja izbija u zavidnoj meri, sa temperaturom od 46° C. Nadomak ovog izvora je i drugi, koji je po sas

Sokobanja
Jezero na Ozrenu, sa vodopadom i uređenim izletištem..... photo:Đorđe Grujičić

Sokobanja
tavu vode sličan prvom. Nedaleko od kupatila, bušenjem se došlo i do trećeg izvora i danas je tu malo postrojenje sa pumpom za vodu. 

Kroz park protiče i Vrelski potok koji se u severnom delu parka sastavlja sa termalnim podzemnim potokom, da bi sastavljeni utonuli u Moravicu u blizini hotela Zdravljak. Parterni deo parka, ispred kupatila, sa cvetnim lejama i ružičnjacima, najstariji je uređeni parkovski prostor u Srbiji. Za početak gradnje uzima se 1880. godina, nastajao je u etapama, a već početkom 20. veka park je imao gust masiv visokog zelenila. Danas Centralni banjski park zahvata površinu od 2,17 ha, lepo je uređen, prostran i ukrašen. 

Velika fontana, u severnom delu parka sa osv

Sokobanja
Izletište očno....... photo:toša43

Sokobanja
etljenim vodoskokom, šumskoj oazi u centru Sokobanje, daje posebnu draž. Park na Banjici je nastao zahvaljujući vodi. I ovde su od velikog značaja termalni izvori, čija se voda koristi za lečenje. Postoje dva termalna izvora čija je temperatura 28 i 32°C. Obodom parka je korito reke Moravice. Formiranje ovog parka započeto je krajem 19. veka, nakon izrade Prvog situaciacionog plana za Sokobanju i aktivnostima Društva za uređenje Sokobanje i zahvatao je površinu od 0,44 ha, (1959.g. je proširen na 2,05 ha) i bio je samo prostor oko kupatila sa lekovitom vodom. 

Polako i neprimetno ovaj park je prelazio u slobodnu prirodu i omogućavao sagledavanje raznovrsnih pejzaža, poput tesnaca Moravice ili ruševina

Sokobanja
Vidikovac.......

Sokobanja
Sokograda
. Nizvodno Moravicom pružalo se malo jezero koje je služilo za promenadnu vožnju čamcima. Staze parka su pravolinijski projektovane, sa ciljem da odvedu posetioca najkraćim putem do kupatila, zatim do plaža ili dalje, do izletišta Lepterija i Sokograda. Ostale staze u parku su slobodno projektovane i imaju za cilj da šetačima omoguće različite vizuelne perspektive. 

Park na vrelu dobija naziv po svojoj vodi koja je kroz istoriju različito upotrebljavana: kao izvor pijaće vode, kao prirodni dekor (potok koji slobodno protiče kroz park) i kao scenski element - jezero koje je služilo za vožnju čamcima, kada je potok bio pregrađen. Iznad centralnog izvora je i drugi izvor vode za piće nad kojom je spomen česma Hajduk Veljku iz 1926. godine. Sa uređenjem parka na Vrelu započelo se krajem 19. veka, po osnivanju "Društva za unapređenje Sokobanje i ulepšavanje njene okoline". 

U Sokobanjskim parkovima su često uživali članovi dinastije Karađorđević. U periodu između dva svetska rata, Park Vrelo postaje kultno sastajalište mondenskog sveta. Centralni izvor u parku Vrelo je 1934. godine kaptiran za vodovod, dovoljan tada za snabdevanje varoši pijaćom vodom, kao i za jezero.

Mnogi turisti zaželevši da posete Ozren i njegove vrhove i brda pitaju kako stići i šta se može videti na planini. Prvo od  izletišta, Ozren udaljeno je od Sokobanje oko 4,5 km, a do njega se stiže autobusom, kolima ili pešice, a može i biciklima. Izletnicima se nikako ne mogu izbrisati iz pamćenja vijugavi putevi koji vode padinama Ozrena.

Naš nobelovac, Ivo Andrić, je lepote Ozrena i njegove boje prokomentarisao otprilike ovako: „Teško je reći da li su putevi do Ozrena lepši u proleće, kada visovi liče na zelene i procvetale vrtove, ili u jesen, kad gora dobija raznovrsnu boju, od žute raznih nijansi, preko rumene i jarko crvene, do smeđe i mrke, dočaravajući tako spektar koji se retko viđa". Nakon pređenog puta, od 4,5 km, nailazi se na kompleks specijalne bolnice "Ozren". U ovom kompleksu se nalaze lepo uređeni tereni za male sportove, (fudbal, košarka, odbojka, tenis), jezerce sa potočnom pastrmkom na samom izvoru rečice Gradašnica, pored koga se nalazi restoran sa letnjom baštom. 

Nizvodno od izvora, na oko 200 metara, nalazi se "Ripaljka", jedan od najlepših i najvećih vodopada u Srbiji. Izletište "Ozren" predstavlja jedinstvenu ambijentalnu celinu sa većim brojem turistički atraktivnih lokaliteta. Osim kompleksa specijalne bolnice i vodopada, turisti rado posećuju uređena izletišta "Kalinovica", "Očno" i "Vlasina", do kojih se stiže asfaltnim putem, a nalaze se na 2 km od specijalne bolnice, ("Vlasina" je na 5 km od bolnice), prema selu Jezero.  Nedaleko od Specijalne bolnice nalazi se Ozrenska pećina, koja je duga oko 580 metara. 

Pećina ima jednu dvoranu i pet galerija, ali jos nije uređena za turističko razgledanje. U pećini su pronađeni ostaci raznih posuda i grnčarija, verovatno iz doba neolita, što ukazuje da su ovde živeli ljudi u najstarija vremena. Ako kroz kompleks specijalne bolnice pođete zapadno, prohodnim putem posle 3,5 km stići ćete do manastira "Jermenčić" iz 14. veka, a hram je posvećen Arhangelima  Gavrilu i Mihailu i svake godine, 26. jula, na ovom predivnom mestu održava se narodni sabor. Sva izletišta na Ozrenu su uređena, imaju izvore i česme pitke vode, mesta za loženje vatre, tako da su pogodna za celodnevne izlete.

Prirodna fabrika čistog vazduha na Ozrenu i lepote koje ga krase, učiniće da doživite san na javi. Oni odvažniji, željni prave avanture, sa visoravni-izletišta "Vlasina" mogu se uputiti u osvajanje najvišeg vrha Ozrena, "Oštra Čuka" (1174 m), sa koga puca pogled na živopisnu sokobanjsku kotlinu. Izletište Lepterija je najposećenije izletište u Sokobanji, tokom turističke sezone, a naročito za  Prvi maj kada se tradicionalno, ali u sopstvenoj režiji organizuje Prvomajski uranak. 

Od Lepterije, istočno, prema Sokogradu, duž leve obale reke, nalazi se mnoštvo mesta za loženje vatre, odnosno za jednodnevni piknik i nekoliko manjih pećina do kojih se dolazi uređenim stazama. Na oko 400 metara, uzvodno od Lepterije nalazi se srednjevekovna tvrđava Sokograd i do nje se dolazi obeleženom pešačkom stazom. U neposrednoj blizini staze koja vodi do Sokograda, nalazi se izvor pitke vode Rujnik

Nizvodno od izletišta Lepterija, na desnoj obali Moravice, nalazi se restoran "Marko Polo - Pećina", gde se možete odmoriti i okrepiti, ako ste se zamorili od pešačenja. U debeloj hladovini Pećine i uz huk brzaka Moravice zaista ćete uživati konzumirajući mnogobrojne specijalitete koje ovaj restoran nudi. Jagnje na ražnju, pastrmke na žaru, kravajčići ispod sača...

Termalni izvori Sokobanje spadaju među najradioaktivnije u našoj zemlji. Ukupno je šest glavnih radioaktivnih izvora, čija se temperatura vode kreće od 28 do 45° C. Kako je izbijanje radioaktivnih gasova na čitavoj teritoriji Banje veliko, svaki je posetilac izložen stalnoj blagoj inhalaciji, što veoma korisno utiče na disajne organe i ceo organizam. Zbog takvog svojstva Sokobanja leči: bronhijalnu astmu, hronične bronhite, pneumokoniozu, psihoneurozu, neurastenije, lakše oblike povišenog krvnog pritiska, hronični reumatizam, išijas, stanje posle povreda, hronične ženske bolesti, malokrvnost (anemiju), iscrpljeno stanje organizma, rekonvalescencije. 

Lečenje u Sokobanji obavlja se, na osnovu utvrđenih indikacija, kupanjem u toploj, blago radioaktivnoj vodi i inhalacijom, prema uputu i pod nadzorom lekara. Sokobanjski vazduh, sam po sebi, je lek za obolele od astme. Lekovite vode banja razvrstane su na: ugljenokisele, sumporne, hloridne, oligomineralne i radonske i sadrže jod, brom, managan, gvozđe, kobalt i bakar. Lečenje inhalacijom u Sokobanji zasniva se na udisanju gasova, pare ili raspršenih čestica radioaktivne vode u vazduhu. 

Šest glavnih, termalno-radioaktivnih izvora u Sokobanji, svrstavaju se u dve grupe: hipertermalni izvori (kupatilo Park) sa temperaturom od 39 do 45°C i hipotermalni izvori (kupatilo Banjica) sa temperaturom od 28 do 34°C. Posebna karakteristika termalnih radioaktivnih voda Sokobanje je prisustvo radioaktivnosti koja se krece od 5,7 do 13,5 M.J. po međunarodnoh klasifikaciji. Analiza gasova u inhalatorijumu pokazuje radioaktivnost od 33,68 M.J.


U blizini
Akva park Podina - Sokobanja2 kmBovansko jezero16 kmRtanj - Šiljak30 km
Zavičajni muzej Knjaževac38 kmIzvor Pećura42 kmBogovinska pećina43 km
Timacum Minus44 km  
Kako Do Tamo
Opšte informacije
Naziv Sokobanja
GPS Lokacija 43°38'38.53"N 21°52'23.65"E
Nadmorska visina 310 m
Temperatura vode 28°, 34°, 39° i 45°C
Minerali Radon, jod, brom, managan, gvozđe, kobalt i bakar
Za piće Da
Kupanje Da
Loženje vatre Da
Kampovanje Da
Ribolov Da
Lokalni specijalitet Kravajčići sa kajmakom, ozrenski sir i med, rtanjski čaj.....
Manifestacije

NE POSTOJE MANIFESTACIJE VEZANE ZA OVU LOKACIJU (NE ODRŽAVAJU SE)

Weather, 16 September
Belgrade Weather booked.net
+26

High: +26° Low: +15°

Humidity: 50%

Wind: NNW - 9 KPH

Kragujevac Weather
+26

High: +26° Low: +13°

Humidity: 49%

Wind: NNW - 9 KPH

Nis Weather
+26

High: +26° Low: +13°

Humidity: 45%

Wind: NNW - 11 KPH

Top 5 Lokacija
Glasanje

Restoran Potočar...

Krupajsko vrelo

Veliko vrelo - Li...

Obedska bara

Etno selo Garašk...

Top 5: Banje
Glasanje

Bogutovačka banja

Atomska banja

Selters banja

Bukovička banja

Ribarska banja

Obavestite prijatelja
Prijatelji sajta