Predlažemo

Stopića pećina
Stopića pećina

Stopića pećina se nalazi u selu Rožanstvo, na severoistočnim padinama Zlatibora u jugozapadnoj Srbiji. Stopića pećinu čine tri celine: Stopića pećina, Ponor Trnavskog potoka i Pećnica. Ukupna dužina kanala čitavog sistema iznosi 1594 m. Ulaz u pećnu je visine 18 m, širine 40 m, š...

Pećina Risovača
Pećina Risovača

Pećina Risovača se nalazi na ulazu u Aranđelovac, na brdu Risovača. Pećina predstavlja značajan arheološki, paleontološki i speleološki lokalitet, na kom je otkriveno mnoštvo fosilnih ostataka velikog broja životinjskih vrsta koje su naseljavale ovo područje tokom poslednjeg lede...

Bogovinska pećina
Bogovinska pećina

Bogovinska pećina se nalazi u selu Bogovina, u istočnom podnožju masiva Južni Kučaj, na teritoriji opštine Boljevac. Ulaz u Bogovinsku pećinu se nalazi na 360 m nadmorske visine. Pеćina je zbog svojih prirodnih karakteristika zaštićena kao spomenik prirode. Bogovinska pećina je j...

Newsletter

Lokacija godine 2010Pećina Ravništarka

U ovoj pećini je iskazan neverovatan konstrast boja crno-belo.....

Pećina Ravništarka

Pećina Ravništarka

Komentara: 0 | Autor: ajmonegde |

Ajmo Negde
  • 5/

(5)

Oceni lokaciju

(5)

Detaljan opis

Pećina "Ravništarka" se nalazi u neposrednoj blizini pećine Ceremošnja, u ataru sela Ravnište. Za turističke posete je potpuno uređena 2007. godine. Do pećine se stiže asfaltnim putem za Ceremošnju, s tim što se na 9 - tom kilometru od Kučeva skreće prema selu Ravnište i putuje još 3 kilometra. Kao i pećina Ceremošnja, i pećina Ravništarka je 2007. godine od strane Zavoda za zaštitu prirode Srbije proglašena za Spomenik prirode, odnosno zaštićeno pr

Pećina Ravništarka

Ulaz u pećinu....

Pećina Ravništarka
rodno dobro. Na platou iznad pećine izgradnjen je Info-centar, u kome će gostima biti na raspolaganju biletarnica, suvenirnica i restoran sa letnjom baštom. Svečano otvaranje Info-centra održano je 27. avgusta 2008. godine. Ravništarka spada u red velikih pećina u Srbiji. Glavni pećinski kanal je dugačak 501,5 m, dok je ukupna dužin

Pećina Ravništarka
Belo - crno još jedan predivan kontrast nakita i pozadine.......

Pećina Ravništarka
a svih pećinskih kanala 589 m. Dužina turističke staze kroz pećinu iznosi 560 m. Kroz Ravništarku protiče potok Ponorac, koji izvire 2 km. uzvodno u manjoj, Bisinoj pećini.

Mada je pećinu Ravništarku još 1894. godine posetio čuveni srpski geograf i naučnik Jovan Cvijić, i on je, kao i lokalni meštani ušao samo u pristupačni, ulazni deo pećine (60-80m). "Ravništarka" je istinski otkrivena tek skoro sto godina kasnije (1980.), kada je par odvažnih seoskih mladića prešlo pećinu od početka do kraja. Speleolozi su kasnije samo krenuli njihovim tragom. 

Pećina Ravništarka
Interesantni oblici.....

Pećina Ravništarka
;Pećinski nakit Ravništarke je po lepoti ravan onom u Ceremošnji. Za razliku od Ceremošnje, koja je u suštini skup nekoliko velikih dvorana, Ravništarka ima samo jednu pećinsku dvoranu – ’’Crni Dvorac’’. Pečat Ravništarki daje njen glavni kanal, koji liči na gigantski tunel, bogato ukrašen najraznovrsnijim pećinskim nakitom.

Od figura, posebno se izdvajaju Šarac kraljevića Marka, Glavonje i Lepa Ravništarka, koja je ujedno i amblem pećine. Kao rečna pećina, Ravništarka je siromašna podnim nakitom, ali zato vrlo bogata tavaničnim i zidnim nakitom. U pećini je temperatura 8°C - 10°C. Ulaz u pećinu se nalazi na nadmorskoj visin

Pećina Ravništarka
Reka koja protiče i koja je ovu pećinu i formirala....

Pećina Ravništarka
i od 407 m.


- Savin kanal. Počinje od ulaza u pećinu, dugačak je 88 m i siromašan je pećinskim nakitom.

- Omladinski kanal. Dugačak je 72,5 m, a od pećinskog nakita posebno se izdvaja: Rudonja – masivna bigrena polulopta, Odžaklija - prostran saliv koji liči na otvoreno ognjište u starim kućama.

- Labudovo jezero. Dužina iznosi 126,5 m. Ova celina je dobila ime po malom jezeru i figuri na njemu, koja liči na labuda. Posebno lepa je kolona stubova, nazvana Vile jezerkinje. Lepotom se izdvaja i Harfa – sklop draperija i stalagmita, koji podseće na ovaj instrument i Đavo – masivni stalagmit, rđaste boje s rogom na glave. Ipak, posebno se izdvaja amblem pećine, Lepa Ravništarka – vanredno oblikovan sistem zidnih ukrasa od belog kristalnog kalcita.

- Beli dvorac, dugačak je 37 m, a sa sporednim kanalom 44 m. Beli dvorac je dobio takav naziv jer neodoljivo podseća na građevine iz bajke. Snežnobela tavanica sa koje visi šuma masivnih stalaktita, od kojih mnogi prelaze dužinu od 6 m, ostavlja vrlo snažan utisak. Posebno je lep Snežanin balkon – snežnobela školjka koja počinje na visini od 3,5 m. U drugom delu Belog dvorca nalazi se Šarac kraljevića Marka - velika figura konja koji lebi pod tavanicom. 

- Leopardov kanal je dugačak 16,5 m i nastavlja se na Beli dvorac. Ime je dobio po čudnim šarama na tavanici i zidovima, koje liče na leopardovo krzno. Ovde se nalazi Devičanski kladenac, izvor iz koga kroz uzanu pukotinu, pod pritiskom izbija voda vertikalno i šišti, rasprskavajući se o stenu iznad sebe. Izvor je, inače, aktivan samo u vlažnom periodu godine (do sredine proleća).

- Crni dvorac, koji je dugačak 43 m, predstavlja klasičnu pećinsku dvoranu prosečne širine oko 20 m i visine 12 m. Dobio je ime po crnim stenama, koje su na pojedinim pravcima prošarane belim kalcitnim oblicima. U Crnom dvorcu se nalazi jedna vrlo lepa kompozicija nazvana Ikonostas, prava čipka u kamenu – snežnobeli nakit svih vrsta na crnoj podlozi. Ispred Ikonostasa nalazi se figura Iguman, koja neodoljivo podseća na monaha koji drži propoved.

- Izvorski kanal. Dugačak je 72 m. Pažnju privlači prirodni most na kome je obris neobične figure. Zatim se nailazi na Glavonje - grupu stalagmita neobičnog oblikaje nadkriljuje vanredno izatkana pećinska draperija.

- Mali beli dvorac. Slepi kanal, dugačak 17 m koji ima oblik manje dvorane. Posebna je lepa grupa stalagmita I stalaktita nazvana Zbeg.

- Dušanove galerije. Poslednja celina Ravništarke. Dobila je ime po Dušanu Nedeljkoviću, čoveku zaslužnom za izgradnju puteva i druge infrastrukture, čime su pećine Ceremošnja i Ravništarka postale dostupne posetiocima. Predstavlja stariji, suvi pećinski sistem koji se dodiruje sa glavnim pećinskim kanalom. Prvih 15 m predstavlja jedan kanal, koji se zatim razdvaja na dva kanala, od kojih se levim, dužim kanalom (40 m) stiže do izlaza iz pećine.


U blizini
Pećina Ceremošnja6 kmVodopad Siga6 kmVidikovac Hajdučki kladenac7 km
Veliki Štubej8 kmKučajinsko jezero11 kmHotel Rudnik - Kučevo13 km
Vila Kralja Aleksandra14 kmIzvor Zviška potajnica15 kmNeresnička jezera19 km
Vrelo Šumeća24 kmKraku Lu Jodan25 kmVodopad Malo Vrelo27 km
Vodopad Burev29 kmDubočka pećina29 kmŠevička pećina30 km
Bazen Vlaški dragulj - Aljudovo40 kmGolubačka tvrđava 47 kmBazen Olimpik Šapine50 km
Mapa mesta

Skica pećine Ravništarke........

Kako Do Tamo
Opšte informacije
Naziv Ravništarka
GPS Lokacija 44°24'30.26"N 21°37'2.88"E
Nadmorska visina 407 m
Parking Postoji
Dužina 589m , dužina staza za posetioce 560m
Temperatura vazduha 8°-10°
Manifestacije

Festef

Festival okuplja televizijske stvaraoce, profesionalce i amatere, kao i vrhunske stručnjake koji se bave etnološkim temama. Cilj festivala je da se filmskim putem prikaže narodna tradicija i običaji. O visokim umetničkim dometima ovog festivala govori i podatak da je veći broj filmova, nakon osvajanja nagrada u Kučevu nagrađivan i na drugim domaćim i inostranim festivalima. Na festivalu, u okviru izdvojenog programa, učestvuju i strani filmovi. Dodeljuje se osam nagrada, od kojih je glavna Grand prix ''Zlatni Pastir''. FESTEF se održava svake godine u prvoj polovini septembra i traje četiri dana. Progam festivala, osim filmova za nagrade, sadrži i prikazivanje van takmičarskog dela, književno večeri, koncerte i izložbe.

Žanki u čast

Održavaju se poslednjeg vikenda u mesecu oktobru u spomen na legendarnu srpsku glumicu Živanu,'' Žanku'' Stokić. Manifestacija se održava u Rabrovu, selu u kome je Žanka  provela svoje najranije detinjstvo i o kojem je uvek sa ljubavlju pričala. U okviru ove kulturne manifestacije igraju se predstave naših najuglednijih pozorišta, tako da ovo lepo selo opštine Kučevo tih dana postaje prestonica srpskog glumišta. U okviru pratećeg programa održavaju se umetničke izložbe i koncerti.

Homoljski motivi

"Homoljski motivi" su svakako najpoznatija turističko-kulturna manifestacija u opštini Kučevo, koja je odavno dobila regionalni značaj. Ova jedinstvena smotra izvornog narodnog stvaralaštva istočne Srbije se neprekidno održava još od 1968. godine i predstavlja jednu od najstarijih manifestacija ove vrste u Srbiji. Po ugledu na ‘’Homoljske motive’’ u Srbiji su kasnije nicali mnogobrojni sabori i smotre, ali je Smotra u Kučevu zadržala primat i po kvalitetu i po broju učesnika. Značaj i kvalitet manifestacije dokazuju i dobijena prestižna priznanja – ’’Vukova nagrada’’ i ’’Turistički cvet Srbije’’. To je smotra tradicije, običaja i kulture, koja se na ovim prostorima vekovima čuva i neguje. Centralni deo manifestacije održava se predposlednjeg dana (uvek u subotu)  i on obuhvata: prodajnu izložbu homoljskog sira i meda, bazar starih zanata, demonstraciju starog načina ispiranja zlata na Peku, ‘’Zlatne ruke’’ - takmičenje u  pripremanju starih narodnih jela i izložba narodnog rukotvora, defile svih učesnika Smotre glavnom ulicom Kučeva, takmičenje kulturno-umetničkih društava u pesmi i igri, izbor najlepše pastirice. Tokom čitave manifestacije održavaju se izložbe, koncerti, i drugi prigodni sadržaji. Poslednji dan manifestacije rezervisan je za smotru dečjeg izvornog narodnog stvaralaštva. ‘’Homoljski motivi’’ predstavljaju manifestaciju koja je od presudnog značaja  za razvoj kulturno-manifestacionog turizma u opštini Kučevo. Osim zabavno-trgovačkog karaktera, koji po svemu podseća na tradicionalna narodna okupljanja proteklih vremena, ova manifestacija na kojoj nastupa blizu 1000 učesnika, ima i veoma osmišljen sadržaj. Na ovoj manifestaciji se mogu videti izvanredni oblici narodne muzičke tradicije: vedre i temperamentne vlaške igre, ali i mirne i raspevane melodije, ritualne igre i pesme vezane za praktičan život i svakodnevne potrebe, posebno oblikovani narodni instrumenti i ansambli i sve to skupa utkano je u narodne običaje, nošnju, ambijent... ‘’Homoljski motivi’’ su sačuvali od zaborava drevne narodne igre kao što su Šokrc, Stara Vlajna, Prepišor, pesme : ,,Zelen ora pao na oranje’’, ,,Igrali se konji vrani’’, ,,Aj Marija lapadure’’, Fećica, fećica, Foje verđe, ,,Of ljana mja’’ i grleno pevanje homoljskih pastirica, drevne instrumente kao što su bušin, dudurejš, gajde, drombolje...’’Homoljski motivi’’ su sačuvali od zaborava i predivne narodne nošnje duginih boja: zobun, šokupe, tkanice, čarape, suknje, šukure, kecelje, prsluke, marame i ogromne homoljske šubare. Na kraju programa devojke obučene u nošnje predaka sa raznobojnim poljskim cvećem  u ruci i srdačnim osmehom na licu odpozdravljaju prisutne iskazujući tradicionalno gostoprimstvo ovog kraja. Jedna od njih poneće lentu najlepše pastirice istočne Srbije. ‘’Homoljski motivi’’ se održavaju svake godine, traju tokom cele poslednje sedmice u mesecu avgustu, pri čemu je  subota centralni dan manifestacije.

Weather, 16 September
Belgrade Weather booked.net
+26

High: +26° Low: +15°

Humidity: 50%

Wind: NNW - 9 KPH

Kragujevac Weather
+26

High: +26° Low: +13°

Humidity: 49%

Wind: NNW - 9 KPH

Nis Weather
+26

High: +26° Low: +13°

Humidity: 45%

Wind: NNW - 11 KPH

Top 5 Lokacija
Glasanje

Restoran Potočar...

Krupajsko vrelo

Veliko vrelo - Li...

Obedska bara

Etno selo Garašk...

Top 5: Pećine
Glasanje

Resavska

Risovača

Ceremošnja

Bogovinska

Rajkova

Obavestite prijatelja
Prijatelji sajta