Predlažemo

Atomska banja Gornja Trepča
Atomska banja Gornja Trepča

Atomska banja Gornja Trepča se nalazi u jugozapadnoj Šumadiji, u severnom delu čačanske kotline, na obroncima planina Vujan i Bukovik, u uskoj kotlini rečice Banje, na nadmorskoj visini od 406m. Moglo bi se reći da je smeštena u trouglu između gradova Čačka, G.Milanovca i Kraguje...

Banja Koviljača
Banja Koviljača

Banja Koviljača, jedna od najlepših i najlekovitijih banja Balkana, nalazi se u zapadnoj Srbiji, u zagrljaju reke Drine i šumovite planine Gučevo, na nadmorskoj visini od 128 m. Okružuju je i prostrane ravnice Mačve i Semberije i planine ( Boranja, Sokolske planine, Cer ). Nalazi...

Bogutovačka banja
Bogutovačka banja

Bogutovačka banja pripada regionu Zapadnog Pomoravlja (dolina donjeg Ibra i Kopaonik), koji je najveći banjski region Srbije. Nalazi se ispod samog vrha planine Troglav (visine 1.209 metara), na nadmorskoj visini od 350 metara. Zbog velike nadmorske visine, a ujedno i pozicije ( ...

Newsletter

Palanački kiseljak

Park Kiseljak u Smederevskoj Palanci, u kome se nalaze izvori i banja Palanački kiseljak.........photo:mik77

Palanački kiseljak

Palanački kiseljak

Komentara: 0 | Autor: ajmonegde |

Ajmo Negde
  • 3/

(3)

Oceni lokaciju

(3)

Detaljan opis

Na jugoistočnoj periferiji Smederevske Palanke u severoistočnoj Šumadiji, na levoj obali reke Jasenice, nalazi se banja Palanački kiseljak. Vode ove banje pripadaju kategoriji natrijum-hidrokarbonatnih, ugljeno-kiselih hipotermi (12,5°-15°C) i hipertermi (32°-56°C). Koristi se u balneologiji za piće i kupanje i kao stona voda. Po predanjima, ovi izvori lekovite vode korišćeni su od najstarijih vremena. Prvi pisan

Palanački kiseljak

Prelep park u okviru banje....... photo:mik77

Palanački kiseljak
trag ostavio je turski putopisac Evlija Čelebi, koji je 1729.godine ovo prirodno lečilište opisuje kao „ozidanu banju sa lekovitom vodom“. Kasniji zapisi kazuju da je, na zahtev kneza Miloša Obrenovića, „šest krčaga Palanačke lekovite vode“ poslato na analizu, početkom juna 1834. godine, u Beč, a već sredinom oktobra iste godine stigla je potvrda o lekovitosti ove vode. To je bio povod da se najvažni

Palanački kiseljak
Zlazak sunca posmatran iz parka zimi........photo:mik77

Palanački kiseljak
ji izvor preuredi. (Mineralna voda Palanačkog kiseljaka jedna je od šest srpskih lekovitih voda koje su prve laboratorijski ispitane 1834. godine, na Medicinskom fakultetu u Beču.) 

Slede analize 1851. – kada je dr Linden-Majer objavio publikaciju o Palanačkom kiseljaku  i 1885. godine, kada potvrđuju njenu lekovitost, posle čega postaje cenjena kod bolesnika koji se leče od stomačnih i crevnih bolesti. (Detaljnije hemijske analize izvršene su u razdoblju 1923.godine do 1933.godine). Krajem XIX veka, 1896, počinje uređenje ove banje kao lečilišta. 

Te godine država daje izvorišta na upravljanje i korišćenje, u cilju lečenja u ratu obolelih vojnika i oficira,

Palanački kiseljak
Predivan park kiseljak.......photo:mik77

Palanački kiseljak
organizaciji Crvenog krsta, što je bila funkcija Banje sve do Drugog svetskog rata. Iste, 1896. godine, počinje i ekspoatacija mineralne vode za tržište, a 1910.godine gradi se restoran, banjske kancelarije, uređuje se park…

Današnja banja Palanački kiseljak nastala je 1972. godine kada je na prostoru oko već postojećih izvorišta uređeno još jedno sa toplom vodom, a zatim podignut objekat za korišćenje mineralne vode u terapeutske svrhe pod kontrolom medicinskih stručnjaka. Lečenje pacijenata lekovitom vodom, uz primenu savremenih balneoloških postupaka, organizovano je preko Službe fizikalne medicine i rehabilitacije Medicinskog centra u Smederevskoj Palanci, čije se prostorije nalaze u središtu banjskog parka. 
r />
Bolesnicima su na raspolaganju bazeni s lekovitom vodom, hibard-kade, čegvoročelične kupke, saune, sale za razne vidove elektro, foto, termo, kinezi i radne terapije… U parku banje Palanački kiseljak (5ha) smešteni su i tereni za male sportove, olimpijski bazen, staze zdravlja.


U blizini
Spomenik Voždu Karađorđu - Viševac21 kmSelters banja32 kmCrkva Svetog Đorđa - Oplenac33 km
Oplenac33 kmBazen Sunčani breg35 kmBazen Baikal35 km
Vinarija Aleksandrović37 kmSmederevska tvrđava40 kmAleksandar Wellness 44 km
Restoran Tarpoš45 kmVinarija Jeremić46 kmVinarija Vrbica46 km
Hotel Izvor47 kmJezero Šumarice47 kmPark Bukovičke Banje47 km
Bukovička banja47 kmAkva park Izvor47 kmNarodni muzej Aranđelovac48 km
Etno selo Divljakovac49 kmVidikovac Bukulja50 kmBukulja50 km
Kako Do Tamo
Opšte informacije
Naziv Palanački kiseljak
GPS Lokacija 44°21'18.58"N 20°58'2.04"E
Nadmorska visina 105 m
Lokacija izvora U parku
Temperatura vode 37.5°C
Za piće Da, mineralna voda Karađorđe
Manifestacije

Jaseničko prelo

Festival folklora "Jaseničko Prelo" se održava svake godine početkom krajem aprila i početkom maja. Organizator festivala je KUD "Goša" koji ugošćuje sva KUD društva iz cele Srbije, koji uz narodnu pesmu i igru čuvaju tradiciju od zaborava. Manifestacija je takmičarskog karaktera. 

Festival MADES

Na osnovi tradicije u negovanju scenskog amaterizma i ljubavi prema pozorištu početkom 1978. godine organizovano je takmičenje dečjih predstava na nivou opštine Smederevska Palanka u saradnji MZ Cerovac, OŠ "Milija Rakić" i tadašnjeg Doma omladine u Smederevskoj Palanci pod nazivom Festival male dečje scene u Domu kulture u Cerovcu. 1980. godine Festival male dečje scene menja naziv u MADES, kako se i danas zove. Dosada je održano 25 festivala sa više od 170 predstava u takmičarskom delu i više od 20 predstava van konkurencije je festival dečjeg scenskog stvaralaštva koji se održava već 30 godina u selu Cerovac u opštini Smederevska Palanka. Svake godine manifestacija raste kako po broju predstava, tako i po broju posetilaca.

Vidovdanski sabor

Vidovača ili Vidova voda je izvor koji se nalazi u zapadnom delu sela. Po legendi je tu postojao manastir koji je slavio Vidovdan. Tako je izvor dobio ime kao i predeo oko izvora. Manje je poznato da se izvor nekada zvao i Vasilijeva voda. U vreme kada su došli prvi doseljenici koji su bili nastanjeni u blizini (pre I srpskog ustanka), izvesni Vasilije je izvor i deo oko izvora uredio kako bi narod mogao da pridje izvoru i da vodu nosi u svoje domove. Kasnije su se oni preselili u Gornji i Donji kraj sela, čime je izvor izgubio na značaju. Sadašnji izgled, izvor je dobio 1908. godine. Na ploči pored izvora piše: ”Ova česma podignuta sa dobrovoljnog priloga gradjana ove opštine i posetioca ove vode o Vidovdanu pod upravom opštinskom 27. maja 1908. god…”Veruje se da voda sa tog izvora ima isceliteljske sposobnosti i sada je povremeno posećen. Svake godine se na Vidovači održava Vidovdanski sabor.

Dušom na platno

Slikarska kolonija "Dušom na platno", organizuje se svake godine pod pokroviteljstvom likovnih umetnika iz Bašina. Dušom na platno, pored slikarske kolonije, svojim gostima nudi i različite kulturne programe u vreme trajanja kolonije, predstave, koncerte, izlete... Kolonija se održava u selu Bašin, blizu Smederevske Palanke

Đakovi dani

Đakovi dani se održavaju u spomen na Miloja Popovića Đaka, rođenog u Kusatku, vođe narodne bune koja je 1825. godine dignuta protiv samovolje kneza Miloša. Manifestacija ima cilj da očuva tradiciju srpskog naroda, narodne igre, pesme i muzike koja se od davnina neguje na prostorima naše zemlje sa autentičnim stilom običaja iz svih krajeva koji se prenose "sa kolena na koleno".

Krstovdanski dani - panđur

Krstovdanski panađur ima dugu tradiciju kao jedan od najvećih vašara u Srbiji, veliko narodno okupljanje, na kome se kupuje, prodaje, i zabavlja od davne 1843. godine.

Festival Novih teatarskih formi

U gradu se godinama, od 1993. godine održava Festival novih teatarskih formi, smotra koja neguje esperimentalni alternativni scenski pristup, predstavljajući ostvarenja uglavnom malih pozorišnih grupa, iz cele Srbije. Festival je uvek dobro posećen, a posle odigranih predstava posebnu atmosferu pružaju razgovori o izvedenim ostvarenjima, u prisustvu stručnog žirija, u kojima aktivno učestvuje publika Festivala.

Festival Vragolaste pozorištarije

Vragolaste pozorištarije su bile festival po pozivu, gde su dolazile predstave pozorišta sa kojima je tadašnje Gradsko pozorište sarađivalo. Godine 2008. festival je po prvi put bio takmičarskog karaktera, a od 2009. vrši se selekcija predstava sa teritorije Podunavskog, Braničevskog, Šumadijskog, Južnobanatskog, Rasinskog, Raškog i Užičkog okruga, a od 2011. festival će biti republičkog karaktera. Na festivalu se od 2008. dodeljuje šest ravnopravnih nagrada za glumu, kao i nagrade za najbolje tri predstave.

Dani Stanoja Glavaša

Tradicionalna manifestacija Dani Stanoja Glavaša, posvećena je poznatom junaku iz Prvog srpskog ustanka. Održava se od 2005. godine u njegovom rodnom selu Glibovcu, kod Smederevske Palanke. Put do Glibovca učesnici te jedinstvene svetkovine, na fijakerima i konjima, zap očinju od konaka u centru grada, koji nosi ime neustrašivog harambaše i najvernijeg prijatelja i kuma vožda Karađorđa. Kratki predah i pauzu, na putu do Glibovca, prave na izvoru Buline vode, gde je Stanoje Glavaš često dolazio, a zatim u dvorištu osnovne škole i u crkvenoj porti pokazuju svoje znanje i umeće. Glavnu atrakciju manifestacije predstavlja nadmetanje za titulu harambaše u disciplinama: skok u dalj iz mesta, bacanje kamena s ramena, borba na gredi, obaranje ruku, nadvlačenje klipka i bacanje potkovice. Drugi deo programa rezervisan je za nastupe kulturno-umetničkih društava, pozorišnih umetnika, poznavaoca srpske istorije, etnoizložbe i sl. Fotografije je napravio Milan Milošević iz UG "Evropski pokret u Smederevskoj Palanci" u okviru programa "Centar za lokalni i regionalni razvoj" i dozvoljeno je njihovo kopiranje uz navođenje izvora.

Weather, 16 September
Belgrade Weather booked.net
+26

High: +26° Low: +15°

Humidity: 50%

Wind: NNW - 9 KPH

Kragujevac Weather
+26

High: +26° Low: +13°

Humidity: 49%

Wind: NNW - 9 KPH

Nis Weather
+26

High: +26° Low: +13°

Humidity: 45%

Wind: NNW - 11 KPH

Top 5 Lokacija
Glasanje

Restoran Potočar...

Krupajsko vrelo

Veliko vrelo - Li...

Obedska bara

Etno selo Garašk...

Top 5: Banje
Glasanje

Bogutovačka banja

Atomska banja

Selters banja

Bukovička banja

Ribarska banja

Obavestite prijatelja
Prijatelji sajta