Predlažemo

Manastir Žiča
Manastir Žiča

Manastir Žiča nastaje početkom XIII veka kada se Sveti Sava vratio sa Svete gore u Srbiju sa moštima Simeona Mirotočivog, a srpska država biva potresena sukobom između Stefana i Vukana. Pomirivši zavađenu braću Sveti Sava je zajedno sa Stefanom odlučio da sagradi manastir Žiču ka...

Manastir Grgeteg
Manastir Grgeteg

Manastir Gregeteg je po legendi osnovao despot Vuk Grgurević (Zmaj Ognjeni Vuk) da bi ovde smestio svoga slepog oca Grgura Brankovića, hilandarskog monaha Germana. Tačna godina izgradnje manastira se ne zna, ali se pretpostavlja da je manastir sagrađen između 1459 I 1521. godine,...

Manastir Sisojevac
Manastir Sisojevac

Manastir Sisojevac se nalazi u Eparhiji Braničevskoj, pokraj reke Crnice, odnosno u blizini njenog izvora u selu Sisevcu kod Ćuprije. Pretpostavlja se da je podignut negde oko 1370-1380. godine, a po prvi put u spisima se pominje 1398. godine, kada ga u jednoj povelji spominje kn...

Newsletter

Manastir Sopoćani

Manastir je zadužbina Stefana Uroša I. Iako je manastir bio preko 2 veka bez krova, dobar deo njegovih fresaka je sačuvan i danas.....

Manastir Sopoćani

Manastir Sopoćani

Komentara: 1 | Autor: ajmonegde |

Ajmo Negde
  • 5/

(5)

Oceni lokaciju

(4.3)

Detaljan opis

Manastir Sopoćani ili dom Svete Trojice, podigao je kralj Stefanv Uroš I (1243-1276) nedaleko od izvora reke Raške, a samo 14 km od Novog Pazara. Ovo mesto se smatra izvorištem srpske srednjevekovne Nemanjićke države, a treči sin kralja Stefana Prvovenčanog je iza sebe ostavio zadužbinu koja svojom lepotom i veličinom nadmašuje sve dotadašnje srpske crkve. Pored jedinstvene arhitekture, freske koje

Manastir Sopoćani

Crkva Svete Trojice vidljiva na prilasku manastiru....

Manastir Sopoćani
se nalaze na zidovima crkve su pravo remek-delo umetnosti, što je vekovima kasnije Sopoćanima donelo svetsku slavu, pa je UNESKO ovaj sigurno jedan od najznačajnih spomenika srpske kulture, 1979. godine uvrstio na listu svetske baštine. Sopoćani zajedno sa gradom Stari Ras čini celinu srednjevekovnih spomenika. Tačan datum, odnos

Manastir Sopoćani
Porta manastira sa crkvom Svete Trojice u sredini.....

Manastir Sopoćani
no godina podizanja Sopoćana se ne zna. Pretpostavlja se da je manastir podignut u drugoj polovini vladavine Stefana Uroša I, odnosno oko 1260. godine. Tačna godina podizanja hrama nalazila se u prstenu tambura kubeta, ali deo na kome se nalazila godina je oštećen.

U periodu turske vlasti, u XVII veku, manastir je nepovratno stradao, a obnovljen je tek u prvim decenijama XX veka. Odmah nakon obnove manastir su naselile monahinje, pa su Sopoćani bili ženski manastir sve do 1996. godine, kada u manastir dolaze 10 iskušenika i monaha iz manastira Crna Reka.

Manastir tada p

Manastir Sopoćani
Porta manastira........

Manastir Sopoćani
onovo postaje opštežiteljni, kao što je bio i u vremenu kada je osnovan. Sestrinstvo koje se tu nalazilo iste godine se seli u manastir Gorioč u Metohiji. U manastiru se danas nalazi oko 30 iskušenika i monaha. Ime manastira potiče od slovenske reči sopot, što znači izvor. Time je naglašeno da je kralj Stefan Uroš I „Raški na izvoru“ podigao veličanstven manastir.

Tokom srednjeg veka uobičajeni nazivi su bili „sopotski manastir“ ili „dom Svete Trojice“. Na osnovu modela crkve koju drži kralj Uroš I došlo se do zaključka da on nije podigao spoljnu otvorenu pripratu i zvonik. Spoljnu pripratu i zvonik je podigao kralj Dušan, uz učešće arhiepiskopa

Manastir Sopoćani
Sarkofag od crvenkastog mermera, na tradicionalnom mestu, u jugozapadnom naosu crkve sa moštima Stefana Uroša I.....

Manastir Sopoćani
-el/%D0%A1%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B8_%D0%88%D0%BE%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B8%D1%98%D0%B5_II">Joanikija II, između 1338. godine i 1345. godine. Poslednje ukrašavanje crkve je vezano za cara Uroša.

O veličini i značaju manastira svedoče crkvine, isposnice i metosi koji se nalaze u okolini manastira. Pored toga, tokom arheoloških iskopavanja u okolini manastira je pronađen i veliki broj grobnica. Događaji vezani za Maričku bitku 1371. godine, udaljili su rašku oblast iz žiže političkih i kulturnih zbivanja.

Sopoćani se od tog vremena pominju samo uzgred. Monasi su 1389. godine iz straha od „Agarena“ skrivali telo Stefana Prvovenčanog. Nakon sloma srpske srednjevekovne države i dolaska Osmanlija, manastir i dalje živi. Zbog turskog nasilja monasi su 1587. godine ponovo skrivali mošti Stefana Prvovenčanog u nepristupačni manastir Crna Reka. Kao kraljeva zadužbina i ovaj manastir je u svom vlasništvu imao veliko imanje. Krajem XVII veka, u događajima koji su prethodili Velikoj seobi, stradaju i Sopoćani.

Sa crkve napuštenog manastira Turci su skinuli olovni krov. Nakon ovog događaja u manastir se nisu vratili monasi i on je potpuno napušten. Crkva polako počinje da se ruinira, svodovi su pali, kupola se srušila, a ostaci okolnih zgrada su prekriveni sa šljunkom i zemljom. Nakon oslobađanja raške oblasti od Turaka počinje i obnova manastira.

Obnova je započeta nakon 1926. godine, a pravo je čudo što su prelepe freske preživele više od dva veka u teškim uslovima u crkvi bez krova. Nakon obnove manstirski konaci su često bili i domovi za siromašne porodice kada u manastiru nije bilo monaha. Arhitektura Crkve svete Trojice pripada klasičnim oblicima raške škole.

Specifičnost sopoćanske arhitekture se ogleda u visini srednjeg broda i jednoslivnim krovovima bočnih prostorija bez kupola u istoj visini. Osnovom i prostorom ponavlja arhitekturu manastira Žiča, ali je nadmašuje i veličinom i visinom. Ovakva arhitektura crkvi daje bazilikalni izgled. Crkva je izgrađena od tesane sige, na romanički način. Ovakav način gradnje je karakterističan za Pomorje.

Danas je sačuvan značajan deo sopoćanskog živopisa, koji pokazuje da se manastir odlikovao bogatim programom fresaka koji do tada nije bio zabeležen ni u jednoj srpskoj crkvi. Najjači utisak ostavlja kompozicija Uspenje Presvete Bogorodice, koja pokriva čitavu površinu od 40 kvadratnih metara zapadnog zida. Freska prikazuje bol apostola, arhijereja, jerusalimskih žena, anđela i Hrista zbog smrti Bogorodice.

Zbog svoje lepote, ova freska je bila predmet posebne pažnje na mnogim svetskim izložbama. Lepota fresaka manastira Sopoćani je danas poznata u celom Svetu, a i van naučnih krugova se smatra da je reč o najvećem dometu evropskog slikarstva za vreme kada su freske nastale. Manastir Sopoćani je zamišljen i kao porodični mauzolej. 

Za kralja je pripremljen obeležen sarkofag od crvenkastog mermera, na tradicionalnom mestu, u jugozapadnom naosu crkve. Osim kralja u manastiru su sahranjeni i njegova majka, kraljica Ana Dandolo, arhiepiskop Joanikije I, čiji je grob prekriven sarkofagom od crnog mermera, prvi iguman manastira i knez Đorđe, mlađi Vukanov sin.

Kralj Stefan Uroš I nije odmah nakon smrti bio sahranjen u manastiru. Naime, njega je 1276. godine sa prestola zbacio najstariji sin Dragutin. Nakon ovog događaja, Uroš se zamonašio i povukao u neki manastir u Humu. Tek nakon 1282. godine i dolaska na presto kralja Milutina, telo Uroša I je prebačeno u pripremljen grob u manastiru.

Nakon mnogo godina, 2002. godine deo moštiju ktitora manastira kralja Stefana Uroša I je preneto iz Pivskog manastira. U manastiru postoje tri ateljea: ikonopisački, krojački i duborezački. Sveukupni život manastira tj. monaha u njemu svodi se na duhovnu obnovu. Manastir Sopoćani zbog svog duhovnog i istorijskog značaja i danas nosi istorijsku titulu Carske Lavre.

U blizini
Tvrđava Ras6 kmManastir Crna Reka44 km 
Mapa mesta

Skica manastira Sopoćani.....

Kako Do Tamo
Opšte informacije
Naziv Sopoćani
Adresa 36308 Sopoćani
GPS Lokacija 43°7'2.97''N 20°22'24.89''E
Nadmorska visina 750m
Udaljenost Novi Pazar 14km; Kragujevac 169km; Niš 230km; Beograd 278 km
Putni pravac M22, R8, lokalni put
Parking U okviru kompleksa 20 mesta i pored puta
Vreme posete 09-17h
Pristup hendikepiranih osoba U manastir da, u crkvu da
Jezik Srpski
Turistički vodič U turističkoj opštini Novi Pazar
Infopult U turističkoj opštini Novi Pazar i suvenirnici
Kontakt 020/313-132, 020/315-785, 064/424-111
Suvenirnica U crkvi
Ulaz i ostale cene Besplatan ulaz
Način plaćanja Gotovina
Prenoćište Hotel Sopoćani - 500m
Zadužbinar Stefan Uroš I
Godina izgradnje 1260
Istorijat Rušeni 1689, obnavljani 1926
Karakteristični detalji Trospratni zvonik
Sveto mesto - artefakt Stefan Uroš I, Ana Dandolo, Joanikije I, Kozma i Damjan
Arhitektonski stil Raška škola, romanički stil gradnje
Slikarski stil Srpsko slikarstvo ( zlatno doba) - Vizantijsko fresko slikarstvo
Ikonostas Uspenje Presvete Bogorodice, Stefan Prvovenčani, Stefan Uroš I....
Kapacitet 100 ljudi u crkvi, 1000 u porti
Crkva Svete Trojice
Konaci Opštežiteljni konaci
Manastirski kompleks Konaci, crkva, radionice, 3 ateljea
Sport i rekreacija Šetanje, lov, ribolov
Lokalni specijalitet Manastirski med, lekovita rakija, salate od pečuraka, monaško slatko....
Najbliži ugostiteljski objekat Hotel Sopoćani - 500m
Najbliža prodavnica U okviru kompleksa, manastiska prodavnica
Najbliža banka - bankomat U Novom Pazaru
Najbliža benzinska stanica U Novom Pazaru
Najbliža pošta U Novom Pazaru
Najbliži lekar U Novom Pazaru
Najbliža česma U okviru manastira (napravljena 1625. godine)
Najbliži autoservis U Novom Pazaru
Najbliži toalet U Novom Pazaru
Najbliži 92,93,94 U Novom Pazaru
Manifestacije

SOPOĆANSKA VIĐENJA

je tradicionalna manifestacija delom internacionalnog značaja koja našem kraju daje značajnu kulturnu dimenziju, posebno onu likovnu. U okviru Sopoćanskih viđenja postoje: Likovna kolonija koja se održava od 1-15 jula svake godine, i škola starih slikarskih tehnika koja ima za cilj da obuči slikare u kopiranju srednjovekovnog fresko-slikarstva. Simpozijum književnih, likovnih i drugih kritičara održava se svake godine krajem juna na temu Tradicija i savremenost.

Zanimljivosti

Kozma i Damjan

Tokom rata na Kosovu i Metohiji spaljen je manastir Zočište, a velika svetinja iz tog manastira, deo moštiju svetih lekara Kozme i Damjana je prenet u manastir Sopoćani.

Manastirski spisi

„Sopoćanski pomjanik“ je jedno od retkih sačuvanih manastirskih knjiga i danas se nalazi u petrogradskom muzeju.

Manastirski specijaliteti

Prema recepturi koji su sami izmislili, bratije manastira Sopoćani mešaju salatu od šampinjona i monaško slatko, a u kategoriju lekovitih napitaka iz svoje domaće radinosti ubrajaju rakiju prepečenicu sa medom, propolisom i svetogorskom travom.

Kao tajnu uspeha čuvaju recept koji nikada i nikome – ne otkrivaju. Za salatu od pečuraka koriste najkvalitetnije grčko maslinovo ulje, masline iz Grčke, mnogo začina. Ne koriste konzervans. Posle „obične” salate od pečuraka, na manastirskoj ekonomiji, počeli su da prave i salatu sa maslinama i kaprom, a potom „po diktatu tržišta” i ljutu sa ekstraktom paprike. Svi proizvodi iz monaškog asortimana su posni. Monasi na ekonomiji proizvode i dve vrste rakije. Manastirsku prepečenicu od šljive, sa medom, propolisom i svetogorskom travom i „običnu” manastirsku prepečenicu od šljiva.

Zdravko Kecman Zrenjanin, 17.03.2012 u 09:12:00

Bio sam u manastiru Sopocani i mogu reci da je to prava oaza mira i ljubavi koju sam osetio tamo. Monasi su nas prihvatili kao rod rodjeni i dan danas pamtim njihove tople reci dobrodoslice i nacin na koji su nas primili na konaciste. Posebno bih istakao oca Sergeja koji nas je u odsustvu staresine manastira, u to vreme, oca Petra, prelepo docekao i upoznao nas sa istorijatom manastira. Svima bih preporucio da posete taj dragulj pravoslavlja. i

Preporuka 20

Weather, 16 September
Belgrade Weather booked.net
+26

High: +26° Low: +15°

Humidity: 50%

Wind: NNW - 9 KPH

Kragujevac Weather
+26

High: +26° Low: +13°

Humidity: 49%

Wind: NNW - 9 KPH

Nis Weather
+26

High: +26° Low: +13°

Humidity: 45%

Wind: NNW - 11 KPH

Top 5 Lokacija
Glasanje

Restoran Potočar...

Krupajsko vrelo

Veliko vrelo - Li...

Bazen Sunčani br...

Obedska bara

Top 5: Manastiri
Glasanje

Rakovica

Ravanica

Manasija

Prohor Pčinjski

Studenica

Obavestite prijatelja
Prijatelji sajta