Predlažemo

Viminacium
Viminacium

Viminacium je arheološko nalazište u blizini Starog kostolca a na samo 12 kilometara od Požarevca. Grad koji je predstavljao i rimski vojni logor nastao je u I veku i trajao je do početka VII veka, kada su ga osvojili i uništili Sloveni. Viminacijum je bio jedan od najznačajnih l...

Felix Romuliana
Felix Romuliana

Felix Romuliana je arheološko nalazište u blizini Zaječara i predstavlja antičku rimsku carsku palatu, koju je UNESKO 29. juna 2007. godine stavio na listu svetske baštine. Ovaj grad latinski nazvan Felix Romuliana predstavljao je rezidenciju rimskog cara Gaja Valerija Maksimijan...

Mediana
Mediana

Mediana je bila carsko imanje u predgrađu Naisusa (antičkog Niša), pokraj puta za Nišku Banju sa raskošnom carevom rezidencijom i nizom pratećih objekata koji svojm veličinom i značajem govore o visoko organizovanoj ekonomiji. Tokom III i IV veka u vreme tetrarhije - četvorovlašć...

Newsletter

Diana

Unutar utvrđenja vidljivi su ostaci objekata.........

Diana

Diana

Komentara: 0 | Autor: ajmonegde |

Ajmo Negde
  • 3/

(3)

Oceni lokaciju

(5)

Detaljan opis

Diana je stari utvrđeni grad koji se nalazi na obali Dunava, u mestu Kartašu, neposredno ispod same HE Đerdap I. Utvrda je imala višestruku namenu, služila je kao baza za Dačke ratove i ujedno obezbeđivanje plovidbenog puta Dunavom. Danas se na lokalitetu mogu videti ostaci utvrđenja, unutar koga se vrše arheološka istraživanja. Utvrđenje je podignuto krajem I veka, za vreme vladavine cara Trajana, a tokom nje

Diana

Bedemi sa kulama koji su čuvali utvrđenje od upada osvajača..........

Diana
ovih priprema za osvajanje Dakije. Svoju prvu obnovu doživela je u III veku, a početkom IV veka dobija dva nova bedema koji se spuštaju do same reke. Ovo proširivanje tvrđave pokazalo se kao neophodno radi obezbeđivanja kanala, kojima su se zaobilazile katarakte, a kojima je vršena plovidba.

Priliko

Diana
Detalj obrambene kule........

Diana
m pohoda na Balkan, Goti su Dianu spalili 378. godine, pa je to bio osnovni razlog obnove u III veku, kada se izvršilo ojačavanje zaštitnih carskih utvrda, kojima se ovo utvrđenje štitilo od upada Varvara. Iako dovoljno jaka da se odbrani od Varvara, nije uspela da zadrži Hune, koje je 443. godine ponovo uništavaju.

U periodu vladavine Justinijana, Diana je

Diana
Ulazna kapija koja se nalazi između 2 kule........

Diana
imala veoma važnu ulogu, pa je vizantijski car ponovo obnovio početkom VI veka. Konačno razaranje Diana doživljava 596.godine, kada Sloveni zajedno sa Avarima ulaze na Balkansko poluostrvo.

Tvrđava ima osnovu zaobljenog pravougaonika u kome su južna i severna strana kraće i sa kulama postavljenim u njegovim temenima. Posedovala je četiri kapije (na svakoj strani po jednu) ojačane polukružnim kulama, osim kapije na severnoj strani (okre nutoj ka Dunavu), koju su čuvale dve obične trostrane kvadratne kule.

Pored kula u sklopu kapija i onih u temenima osnove bedemi su bili ojačani sa po dve kule na južnoj i severnoj odnosno sa po tri kule na istočnoj i zapadnoj strani utvrdenja. Kule u temenima južne strane kao i polukružne kule u sklopu južne kapije bile su nešto veće i tvrđe od onih na severnoj strani jer je sa kopnene strane Diani pretila najveća opasnost.

Bedemi koji su se spuštali ka Dunavu na svojim krajevima su takođe imali kule kao i pravougaona osnova. Prvi bedem se iz severozapadnog temena nastavljao kao produžetak zapadnog bedema pravo ka Dunavu (poput proširenja u Kladovu (Fetislamu)), dok se drugi iz severoistočnog temena pružao ka severoistoku.

Tokom arheoloških istraživanja lokaliteta, pored ostataka utvrde otkriveni su i ostaci nekoliko zgrada u njenoj unutrašnjosti. U spoljnjem delu tvrđave ka Dunavu (između dva dodatna bedema) otkriveni su i ostaci grobnice.

U blizini
Arheološki muzej Đerdapa8 kmTrajanov most12 kmTabula Traiana23 km
Veliki Štrbac - Miroč40 km  
Kako Do Tamo
Opšte informacije
GPS Lokacija 44°39'11.59''N 22°32'35.16''E
Manifestacije

Ne postoje manifestacije vezane za ovu lokaciju (ne održavaju se)

Weather, 16 September
Belgrade Weather booked.net
+26

High: +26° Low: +15°

Humidity: 50%

Wind: NNW - 9 KPH

Kragujevac Weather
+26

High: +26° Low: +13°

Humidity: 49%

Wind: NNW - 9 KPH

Nis Weather
+26

High: +26° Low: +13°

Humidity: 45%

Wind: NNW - 11 KPH

Top 5 Lokacija
Glasanje

Restoran Potočar...

Krupajsko vrelo

Veliko vrelo - Li...

Bazen Sunčani br...

Obedska bara

Top 5: Arh.lokaliteti
Glasanje

Viminacium

Felix Romuliana

Lepenski vir

Vinča

Rudna glava

Obavestite prijatelja
Prijatelji sajta