Predlažemo

Manastir Žiča
Manastir Žiča

Manastir Žiča nastaje početkom XIII veka kada se Sveti Sava vratio sa Svete gore u Srbiju sa moštima Simeona Mirotočivog, a srpska država biva potresena sukobom između Stefana i Vukana. Pomirivši zavađenu braću Sveti Sava je zajedno sa Stefanom odlučio da sagradi manastir Žiču ka...

Manastir Grgeteg
Manastir Grgeteg

Manastir Gregeteg je po legendi osnovao despot Vuk Grgurević (Zmaj Ognjeni Vuk) da bi ovde smestio svoga slepog oca Grgura Brankovića, hilandarskog monaha Germana. Tačna godina izgradnje manastira se ne zna, ali se pretpostavlja da je manastir sagrađen između 1459 I 1521. godine,...

Manastir Studenica
Manastir Studenica

Manastir Studenica predstavlja jedan od najvećih i najbogatijih manastira Srpske Pravoslavne crkve. Osnovao ga je Stefan Nemanja 1190. godine, a nalazi se na 12 kilometara od Ušća, odnosno na 39km od Kraljeva. U okviru manastira nalaze se dve crkve, Bogorodičina crkva i Kraljeva ...

Newsletter

Manastir Žiča

Ulazna kapija u manastirku portu, ispred koje se nalazi parking. Prolaz u kapiji je oslikan freskama....photo:panoramio/Etl Bálint

Manastir Žiča

Manastir Žiča

Komentara: 0 | Autor: ajmonegde |

Ajmo Negde
  • 5/

(5)

Oceni lokaciju

(4.1)

Detaljan opis

Manastir Žiča nastaje početkom XIII veka kada se Sveti Sava vratio sa Svete gore u Srbiju sa moštima Simeona Mirotočivog, a srpska država biva potresena sukobom između Stefana i Vukana. Pomirivši zavađenu braću Sveti Sava je zajedno sa Stefanom odlučio da sagradi manastir Žiču kao srpsku carsku lavru. Crkva u manastiru Žiči koja je posvećena Hristovom Vaznesenju (Sveti Spas) građena je oko dvadeset godina. Crkva je kao cel

Manastir Žiča

Hram Hristovog Vaznesenja....photo:panoramio/Etl Bálint

Manastir Žiča
na predstavljala ne samo manastirski hram već i katedralu prvog srpskog arhiepiskopa. U građenju crkve uočavaju se novine u odnosu na hramove iz vremena Stefana Nemanje. Uz pripratu su bile dodate kapele sa kupolicama i malim tremovima dok je zapadna fasada oblikovana kao pročelje trobrodne bazilike. Kao arhimandrit manastira Studenice Sveti Sava je krenuo 1219. godine u Nikeju, tada

Manastir Žiča
Krstionica u porti manastira .....photo:vladanscekic

Manastir Žiča
šnju prestonicu vaseljenskog patrijarha i vizantijskog cara.

Patrijarh Manojlo Saranten Haritopul i car Teodor I Laskaris dodeljuju arhimandritu Savi "Akt o autokefalnosti srpske crkve", hirotonišući ga na Cveti 1219. godine za prvog srpskog arhiepiskopa. Manastir Žiča postaje sedište srpske arhiepiskopije.

U manastiru Žiči je već 1220. godine arhiepiskop Sava hirotonisao osmoricu episkopa, da bi 1221. godine na Saboru duhovne i svetovne vlastele krunisao svog brata Stefana za prvog srpskog kralja. Kralj se toga dana neiskazanom radošću radovao, ne radi venca kraljevskog, već radi toga što se sa svih strana skupilo mnoštvo naroda koji su došli da vide kako je njegova crkva lepa.

Crkva je bila veličanstv

Manastir Žiča
Hram Hristovog Vaznesenja...photo:gMilanovac

Manastir Žiča
ena tako da je svako koji ju je video, mislio da je to zemljsko nebo. Kada se arhiepiskop Sava 1220. godine vratio iz Nikeje u Srbiju došlo je i do izvesnih promena u arhitektonskom izgledu crkve u Žiči. U trećoj deceniji XIII veka crkva je premalterisana i obojena u crveno. Verujući da crkva počiva na krvi mučenika, što je na Svetoj gori bilo oživotvoreno u crveno obojenom licu hramova kao što su Lavra i Vatoped, Sveti Sava je zahtevao od majstora da Crkvu Svetog Spasa oboje na isti način.

Povelje kralja Stefana Prvovenčanog (1196-1228) i njegovog sina,

Manastir Žiča
Hram Hristovog Vaznesenja..photo:panoramio/IvyIvana

Manastir Žiča
82%D0%B5%D1%84%D0%B0%D0%BD_%D0%A0%D0%B0%D0%B4%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B2">kralja Radoslava (1228-1234), spadaju u najstarije istorijske izvore o manastiru Žiči. Nadalje u drugoj, odnosno trećoj deceniji XIII veka ove povelje su prepisane u XIV veku na zidove prolaza, ispod kule i na ulazu u crkvu. Poveljama srpskih kraljeva manastiru Žiči je darovano preko 57 sela, 8 planina i 217 porodica.

Blagodareći kralju Stefanu Prvovenčanom Žiča je imala jednu od najbogatijih riznica u kojoj su se nalazili riza i pojas Presvete Bogorodice, deo Časnog Krsta, desna ruka i deo glave Svetog Jovana Preteče, mošti svetih apostola i mučenika, ikone, zlatne sasude i odežde. U poslednjim decenijama XIII veka Žiča je oskrnavljena i razrušena posle varvarskog pustošenja Tatara i njihovih vazala Drmana, Kudelina i kneza Šišmana.

Sedište arhiepiskopije je bilo preneto u Peć ali je hristoljubivi srpski kralj Stefan Uroš II Milutin (1282-1321) preduzeo radove na obnovi razrušenog manastira. Za vreme turskog ropstva manastir je često bio na meti napada inovernih i neznabožačkih naroda. Preko 150 godina crkva manastira Žiče je bila bez krovnog pokrivača. U jednom zapisu iz 1829. godine govori se da je Žiča samo jedna velika ruševina.

Obnova zapuštenog manastira započinje od 1855. godine zahvaljujući trudoljubivom episkopu Joanikiju Neškoviću. Već 1882. godine u Žiči je krunisan kralj Milan Obrenović. Najveće stradanje Žiča je doživela za vreme Drugog svetskog rata kada su nemački okupatori bombardovali manastir. Deo severnog zida je do temelja porušen a svi objekti koji su se nalazili oko crkve bili su zapaljeni.

Bombardovanje manastira Nemcima nije bilo dovoljno, već su i vladiku žičkog Nikolaja Velimirovića odveli u ropstvo, u logor Dahau. Nekoliko decenija kasnije, u proleće 1999. godine tokom NATO agresije na SR Jugoslaviju u blizini manastira Žiče palo je nekoliko projektila koji nisu oštetili veliku srpsku svetinju. Restauracija i obnova manastira Žiče koja je započela 1987. godine još je u toku. Manastir Žiča je ženski manastir.

U blizini
Mataruška banja3 kmMeljanički bazen19 kmBogutovačka banja20 km
Etno selo Lopatnica25 kmSki staza Goč - Kraljevo26 kmTvrđava Maglič31 km
Ski staza Goč - Vrnjačka banja36 kmManastir Ljubostinja38 kmHotel Euro gaj42 km
Atomska banja Gornja 42 km  
Kako Do Tamo
Opšte informacije
Naziv Žiča
Adresa 36221 Žiča
GPS Lokacija 43°41'41.47''N 20°38'44.74''E
Nadmorska visina 224m
Udaljenost Beograd 169km; Niš 150km ;Kragujevac 65km; Kraljevo 15km
Putni pravac M22, R5
Parking Ispred kompleksa i pored puta
Vreme posete 09-17h
Pristup hendikepiranih osoba U portu da, u crkve da
Signal mobilne telefonije 064;065;066;
Jezik Srpski
Turistički vodič Postoji u manastiru
Infopult U okviru kompleksa u suvenirnici
Kontakt 036 816 368
Suvenirnica U okviru kompleksa na ulazu
Ulaz i ostale cene Besplatan ulaz
Način plaćanja Gotovina
Prenoćište U konacima i okolini manastira (Karanovac)
Zadužbinar Rastko Nemanjić- Sveti Sava i Stefan Prvovenčani
Godina izgradnje 1206-1217
Istorijat Obnova od 1987 još traje
Karakteristični detalji Krv crveno obojena crkva koja simbolizuje krv..
Sveto mesto - artefakt Mošti kralja Radoslava
Arhitektonski stil Raško crkveno graditeljstvo
Slikarski stil Vizantijsko fresko slikarstvo
Ikonostas Služenje svete liturgije, Apostoli Petar i Pavle, Stefan Prvovenčani
Kapacitet 70 ljudi u crkvi, 500 u porti
Crkva Hram Hristovog Vaznesenja
Konaci Postoje
Manastirski kompleks Hram Hristovog Vasnesenja, konaci, knjižara, suvenirnica, trpezarija
Sport i rekreacija Šetanje, Ribolov
Lokalni specijalitet Manastirski med i rakija
Najbliži ugostiteljski objekat U Kraljevu
Najbliža prodavnica U Kraljevu
Najbliža banka - bankomat U Kraljevu
Najbliža benzinska stanica U Kraljevu
Najbliža pošta U Kraljevu
Najbliži lekar U Kraljevu
Najbliža česma U porti manastira
Najbliži autoservis U Kraljevu
Najbliži toalet U okviru porte manastira
Najbliži 92,93,94 U Kraljevu
Manifestacije

Žički duhovni sabor „Preobraženje

Kulturno leto poznato je po Žičkom duhovnom saboru. Programom  Sabora predviđene su brojne književne večeri, naučni skupovi, izložbe i muzički događaji u Narodnom muzeju i Biblioteci „Stefan Prvovenčani“. Završna svečanost održava se u trpezariji manastira Žiče, gde se na „Preobraženje“, uručuje prestižna pesnička nagrada „Žička hrisovulja“. Cilj sabora je da afirmiše stvaralaštvo i duhovnost. Manifestacija traje od 15.– 19. avgusta svake godine.

Zanimljivosti

Na pola puta

Mesto na kom se nalazi manastir podjednako je udaljeno i od Carigrada i od Rima, što je značilo da je Srbija na raskršću između pravoslavnog Istoka i rimokatoličkog Zapada.

Hram sa 7 vrata

Prema jednoj staroj legendi, povodom svakog krunisanja na Žiči su otvarana nova vrata kroz koja je na krunisanje mogao da uđe samo novokrunisan kralj posle čega bi bila zazidana. Otuda za Žiču naziv ,,sedmovrati hram”.

Weather, 16 September
Belgrade Weather booked.net
+26

High: +26° Low: +15°

Humidity: 50%

Wind: NNW - 9 KPH

Kragujevac Weather
+26

High: +26° Low: +13°

Humidity: 49%

Wind: NNW - 9 KPH

Nis Weather
+26

High: +26° Low: +13°

Humidity: 45%

Wind: NNW - 11 KPH

Top 5 Lokacija
Glasanje

Restoran Potočar...

Krupajsko vrelo

Veliko vrelo - Li...

Bazen Sunčani br...

Obedska bara

Top 5: Manastiri
Glasanje

Rakovica

Ravanica

Manasija

Prohor Pčinjski

Studenica

Obavestite prijatelja
Prijatelji sajta