Predlažemo

Muzej afričke umetnosti
Muzej afričke umetnosti

Muzej afričke umetnosti je prvi i jedini muzej u ovom regionu koji je isključivo posvećen kulturi i umetnosti afričkog kontinenta. Muzej priređuje stalne postavke, ali i tematske izložbe na kojima se predstavljaju najvažniji segmenti tradicionalne i savremene afričke umetnosti. M...

Narodni muzej Vranje
Narodni muzej Vranje

Narodni muzej u Vranju osnovan je 1960. godine. Vremenom je prerastao u muzej kompleksnog tipa sa nekoliko zbirki. Narodni muzej u Vranju, smešten je u zgradi Pašin konak, sagarađenoj 1765. godine. U sastavu Muzeja u Vranju je i Muzej kuća Bore Stankovića i Galerija Narodnog Muze...

Etnografski muzej Srbije
Etnografski muzej Srbije

Etnografski muzej je jedan od najstarijih muzeja na Balkanskom poluostrvu. Nedavno je proslavio jedno stoleće postojanja. S punim pravom se može nazvati čuvarem neizmernog blaga tradicionalne kulture. Etnografski muzej predstavlja značajnu etnološku ustanovu koja se bavi temeljni...

Newsletter

Narodni muzej Aranđelovac

Zgrada Narodnog muzeja u Aranđelovcu sagrađena u stilu stare šumadijske kuće.....

Narodni muzej Aranđelovac

Narodni muzej Aranđelovac

Komentara: 0 | Autor: Blagojevic |

Ajmo Negde
  • 5/

(5)

Oceni lokaciju

(0)

Detaljan opis

Narodni muzej u Aranđelovcu je osnovan 1981. godine. Sagrađen je na mestu stare bukovičke škole, u neposrednoj blizini bukovičke crkve Sv. Arhangel Gavrilo i Spomen česme (1927. godine), na mestu gde su ustanici I srpskog ustanka položili zakletvu pred Protom Atanasijem Bukovičkim. Zgrada je sagrađena u stilu stare šumadijske kuće sa odžaklijom na sredini i krovom na četiri vode. U Narodnom muzeju u Aranđelovcu su zastupljene: paleontološka, arheološka, nu

Narodni muzej Aranđelovac

Izložba ostvarenja učesnika međunarodnog festivala Svet keramike....

Narodni muzej Aranđelovac
izmatička, istorijska, etnološka i umetnička zbirka, kao i dva legata; Dušana Petrovića Šaneta i Radovana Grujića. Galerijski prostor korišćen je za retrospektivne izložbe Međunarodnog festivala „Svet keramike“, za gostujuće izložbe drugih muzeja, izložbe u okviru Smotre „Mermer i zvuci“, kao i za naše tematske izložbe.

Paleontološku zbirku

Narodni muzej Aranđelovac
Božja brada, deo etnografske zbirke u Narodnom muzeju u Aranđelovcu....

Narodni muzej Aranđelovac
čini oko 2000 fosilizovanih ostataka životinja ledenog doba,
odnosno, kostiju i zuba otkrivenih u pećini Risovači, značajnom arheološko-paleontološkom i speleološkom lokalitetu, koji se nalazi na samom ulazu u grad. Arheološku zbirku Narodnog muzeja u Aranđelovcu čine predmeti pronađeni na različitim lokalitetima, koji uglavnom pripadaju mlađem kamenom dobu, a zastupljeni su i lokaliteti iz rimskog i srednjevekovnog perioda.

U Istorijskoj zbirci Narodnog muzeja u Aranđelovcu nalazi se preko 500 numerisanih predmeta, među kojima su: puška Tanaska Rajića, jatagan belosapac Jovana Krstovića iz Bukovika, Karađorđevog pobratima, Bogoslužbene knjige popa Ranka iz Rudovaca, razglednice Aranđelovca i Bukovičke banje (sa popčetka XX veka)

Narodni muzej Aranđelovac

Narodni muzej Aranđelovac
, brojne medalje i spomenice. Etnografsku zbirku Narodnog muzeja u Aranđelovcu čini preko 435 predmeta, nabavljenih, uglavnom putem poklona.

Zbirka je podeljena na 7 osnovnih grupa: stanovanje, privreda, domaća radinost, odevanje, društveni život, duhovna kultura, pisani i audio – video zapisi. U stalnoj postavci etnografskim materijalom je prikazan život ljudi koji su naselili ovo područje krajem 17. veka posle velike seobe Srba.

U Narodnom muzeju u Aranđelovcu, u okviru odeljenja za istoriju umetnosti, čuvaju se i izlažu, osim manjeg broja likovnih radova i ostvarenja učesnika Međunarodnog festivala ''Svet keramike''. Zbirka umetničke keramike u Narodnom muzeju u Aranđelovcu predstavlja jednu od najznačajnijih kolekcija savremene umetničke keramike na prostoru bivših jugoslovenskih zemalja.

U blizini
Hotel Izvor1 kmPark Bukovičke Banje1 kmBukovička banja1 km
Akva park Izvor2 kmBukulja2 kmVidikovac Bukulja2 km
Pećina Risovača4 kmEtno selo Divljakovac4 kmRestoran Tarpoš6 km
Vinarija Vrbica7 kmAleksandar Wellness 7 kmGaraško jezero9 km
Etno selo Garaške breze10 kmBazen Baikal12 kmCrkva Svetog Đorđa - Oplenac16 km
Oplenac16 kmVinarija Aleksandrović20 kmSelters banja21 km
Bazen Sunčani breg32 kmCrkva brvnara Sv. Đorđa - Brajkovac34 kmSpomenik Voždu Karađorđu - Viševac39 km
Babe Country Club39 kmMala i velika Ostrvica41 kmPalanački kiseljak48 km
Brvnara za dvoje Glišović49 km  
Kako Do Tamo
Opšte informacije
Naziv Narodni muzej Aranđelovac
Adresa Mišarska 19, Aranđelovac
GPS Lokacija 44°18'17.26"N 20°32'48.45"E
Nadmorska visina 295m
Kontakt 034/712 415 034/702 415
Manifestacije

Mermer i zvuci

Smotra srpske umetnosti „Mermer i zvuci” u Aranđelovcu već 45 godine jedna od najuglednijih kulturno-umetničkih manifestacija u Srbiji i ima zavidan međunarodni renome. Dva radnostvaralačka simpozijuma vajara i keramičara i programi: dramski, muzički, književni, likovni, filmski, baletski i folklorni, u tri letnja meseca, svrstavaju je u našu najkompleksniju i po vremenu trajanja najdužu umetničku smotru a kako se ulaznice ne plaćaju i najpristupačniju. U okviru ove manifestacije održava se simpozijum skulpture „Beli Venčac”.

Etno bazar

Manifestacija je održana prvi put 2010. godine. Njen cilj je da se što uspešnije promoviše nacionalni identitet,  etno baština kao i da se podstakne turistička privreda grada Aranđelovca i njegove okoline.

Letnji festival knjige

Letnji festival knjige okuplja oko 25 najznačajnijih izdavačkih kuća u Srbiji. Godine 2010., Festival je imao i goste iz stranih kulturnih centara: ruskog, francuskog, japanskog, goste iz Crne Gore i drugih zemalja iz regiona. Festival je izuzetno posećen, a naročito su atraktivne promocije najnovijih izdanja poznatih romanopisaca. Program traje dva dana i obično se organizuje početkom septembra meseca.

Međunarodni festival folklornih ansambala

Međunarodni festival folklornih ansambala u Aranđelovcu organizuje KUD Abrašević. Učestvuje veliki broj društava iz zemalja bivše Jugoslavije. To je ujedno i prilika da, u jesen, kada se održava berba grožđa i promocija vina na letnjoj pozornici u gradu, građani Aranđelovca prisustvuju umetničkim dostignućima suseda. Festival je pod pokroviteljstvom opštine Aranđelovac, a veliku podršku dobija i od organizatora Smotre umetnosti Mermer i zvuci. Manifestacija se održava početkom oktobra i traje jedan dan.

Mini fest

Mini Fest se održava početkom marta meseca i traje pet dana. Na festivalu se prikazuju filmovi sa poslednjeg Festa, koji se svake godine prethodno održava u Beogradu. Cilj je da se publika Aranđelovca upozna sa filmskim ostvarenjima i van engleskog govornog područja. Program Mini Festa je dobro posećen, naročito od strane mlađe generacije. Program se održava u bioskopu Dvorana Park.

Noć muzeja

Od 2009. godine i opština Aranđelovac se pridružila gradovima u Srbiji u održavanju manifestacije Noć muzeja. Odziv je veliki, što je za ovu sredinu značajan uspeh. Izdvaja se tema Upoznajmo tajne risovačke riznice, u okviru koje su predškolci pesmom i igrom prikazuju život lovca neandertalca, dok su učenici osnovnih škola učestvovali u likovnoj radionici inspirisanoj risovačkom pećinom. Takođe, u okviru Noći muzeja održana je i izložba keramike, slika i mermernih minijatura.

Pozorišni festival

Pozorišna revija se održava polovinom novembra meseca, traje pet dana i okuplja veliki broj ljubitelja pozorišta. Do sada su na njoj učestvovali: Atelje 212, Slavija teatar, Zvezdara teatar iz Beograda, Srpsko narodno pozorište iz Novog Sada, kao i pozorište iz Jagodine i Šapca. Manifestacija je prvi put održana 2005. godine.

Smotra veterana folklornih ansambala Srbije

Smotra veterana folklornih ansambala Srbije počela je da se održava kao projekat udruženja Spomenar iz Beograda, a onda je 2008. godine organizaciju preuzeo KUD Abrašević. Na Smotri učestvuje veliki broj folklornih društava iz cele zemlje, ali i iz inostranstva. Manifestacija je pod pokroviteljstvom opštine Aranđelovac. Uz ovu smotru organizuje se i etno vašar.

Šumadijski opanak

Šumadijski opanak je godišnja smotra folklora. Održava se od 2001. godine  i okuplja veliki broj kulturno-umetničkih društava iz cele Srbije. Manifestacija je značajna, jer neguje i čuva izvorno tradicionalno folklorno stvaralaštvo. Do sada, na Smotri je učestvovalo preko pedeset KUD-ova sa blizu 5.000 izvođača. Od 2007. godine, uvrštena je u Kalendar kulturnih manifestacija Saveza amatera Srbije. Festival se održava na Gradskom trgu.

Likovna kolonija Vojvoda Petar Nikolajević - Moler

Likovna kolonija Vojvoda Petar Nikolajević - Moler posvećena je najznačajnijem slikaru ustaničke Srbije- Vojvodi Petru Nikolajeviću- Moleru. Kolonija okuplja mlade umetnike i jedinstvena je po tome što sistematski neguje danas zapostavljenu drevnu tehniku mozaika. Ostvareni radovi vlasništvo su Zadužbinskog društva i donatora manifestacije. Koloniju prati niz kulturno-naučnih sadržaja poput promocije knjiga, predavanja, tribina, koncerata. Manifestacija traje sedam dana, a prvi put je održana 2007. godine. Održava se u porti doma Crkve Svetog  Arhangela Mihaila.

Likovne kolonija Sretenje

Godine 2000. ponovo su se stekli uslovi da se pokrene održavanje Likovne kolonije Sretenje u znamenitom mestu Orašcu. Kolonija okuplja eminentne slikare koji rade na temu Orašca i Prvog srpskog ustanaka, a svoja dela ostavljaju Fondu Prvi srpski ustanak, radi obogaćivanja muzejske i umetničke postavke. Za proslavu Dana grada Aranđelovca, uobičajeno je da se upriliči izložba nastalih ostvarenja. Održava se u mesecu julu posle Petrovdana.

Dan državnosti

Od 2002. godine u Orašcu se obeležava Dan državnosti Srbije na crkveni praznik Sretenje Gospodnje, 15. februara po novom kalendaru. Dan državnosti Republike Srbije je 15. februar i predstavlja  jedan od najbitnijih u političkom, kulturnom i istorijskom kalendaru Srbije. Pored toga što je Dan državnosti, on je i Dan ustavnosti Srbije, kao i dan sećanja na početak Prvog srpskog ustanka. Dan državnosti Srbije se slavio do nastanka Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, nakon čega je ukinut, da bi u Srbiji ponovo počeo da se slavi od 2002. godine.

Sabor dečijeg folklora Šumadijski biseri

Kulturno-umetničko društvo Šamot organizator je Sabora dečijeg folklora Šumadijski biseri  koji se od 2007. godine održava u mestu Darosava, kod Aranđelovca. Svake godine sabor okupi oko deset dečijih ansambla sa teritorije cele Srbije.

Etno-festival Koje kude kad Srbijom pođeš

Etno-festival Koje kude kad Srbijom pođeš održava se sredinom meseca jula. Festival počinje svečanim defileom kulturno-umetničkih društava, a narednog dana Orašcem kreće defile od 24 pevačka društva iz cele Srbije koji potom pokazuju posetiocima i žiriju svoje vokalno umeće. Festival se održava u Marićevoj jaruzi, mestu podizanja Prvog srpskog ustanka, što programu i nastupima daje svečani ton, budući da je i za naziv festivala uzeta Karadorđeva uzrečica "koje kude". Prateća manifestacija festivala je  izložba narodne radinosti i starih zanata. Festival se održava od 2007. godine.

Brezovačka zavetina

Tradicionalna manifestacija Brezovačka zavetina predstavlja dane narodnog stvaralaštva u Brezovcu.  Manifestaciju obuhvata promociju knjige koja obuhvata autentične dnevne zapise, zatim izložba etno-fotografije u Maloj galeriji.

Weather, 16 September
Belgrade Weather booked.net
+26

High: +26° Low: +15°

Humidity: 50%

Wind: NNW - 9 KPH

Kragujevac Weather
+26

High: +26° Low: +13°

Humidity: 49%

Wind: NNW - 9 KPH

Nis Weather
+26

High: +26° Low: +13°

Humidity: 45%

Wind: NNW - 11 KPH

Top 5 Lokacija
Glasanje

Restoran Potočar...

Krupajsko vrelo

Veliko vrelo - Li...

Bazen Sunčani br...

Obedska bara

Top 5: Muzeji
Glasanje

Muzej Vuka i Dosi...

Prirodnjački muz...

21. oktobar

Muzej Lepenski Vir

Narodni muzej Ara...

Obavestite prijatelja
Prijatelji sajta