Predlažemo

Manastir Sisojevac
Manastir Sisojevac

Manastir Sisojevac se nalazi u Eparhiji Braničevskoj, pokraj reke Crnice, odnosno u blizini njenog izvora u selu Sisevcu kod Ćuprije. Pretpostavlja se da je podignut negde oko 1370-1380. godine, a po prvi put u spisima se pominje 1398. godine, kada ga u jednoj povelji spominje kn...

Manastir Grgeteg
Manastir Grgeteg

Manastir Gregeteg je po legendi osnovao despot Vuk Grgurević (Zmaj Ognjeni Vuk) da bi ovde smestio svoga slepog oca Grgura Brankovića, hilandarskog monaha Germana. Tačna godina izgradnje manastira se ne zna, ali se pretpostavlja da je manastir sagrađen između 1459 I 1521. godine,...

Manastir Žiča
Manastir Žiča

Manastir Žiča nastaje početkom XIII veka kada se Sveti Sava vratio sa Svete gore u Srbiju sa moštima Simeona Mirotočivog, a srpska država biva potresena sukobom između Stefana i Vukana. Pomirivši zavađenu braću Sveti Sava je zajedno sa Stefanom odlučio da sagradi manastir Žiču ka...

Newsletter

Manastir Grgeteg

Ukrasno drveće, kapija, ograda, manastir........photo:gastony

Manastir Grgeteg

Manastir Grgeteg

Komentara: 1 | Autor: ajmonegde |

Ajmo Negde
  • 5/

(5)

Oceni lokaciju

  • 3.15384615384/
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

(3.2)

Detaljan opis

Manastir Gregeteg je po legendi osnovao despot Vuk Grgurević (Zmaj Ognjeni Vuk) da bi ovde smestio svoga slepog oca Grgura Brankovića, hilandarskog monaha Germana. Tačna godina izgradnje manastira se ne zna, ali se pretpostavlja da je manastir sagrađen između 1459 I 1521. godine, tačnije negde posle pada Despotovine a pre turskog osvajanja Srema. Tokom svoje istorije manastir Grgeteg je vrlo često bio pribežište za kaluđere koji su pod naletom Turaka bežali iz Srbije. Tako je ma

Manastir Grgeteg

Ulazna kapija u portu manastira, preko koje se vidi zvonik sa pozlaćenim krstom....photo:N&N

Manastir Grgeteg
astir Grgeteg 1739. godine primio bratstvo manastira Slanci. U ovaj manastir su takođe sklanjane i vredne relikvije pa su iste godine iz pridvorne kapele beogradske mitropolije u Grgeteg  prenete i njihove prestone ikone. Manastir nije uspevao da ostane netaknut tokom vekova. Za vreme

Manastir Grgeteg
Zvonik u manastiru sa pozlatom godina kada je izvršena rekonstrukcija....photo:stankovic

Manastir Grgeteg
rong>tursko – austrijskog rata 1683-1699. godine, manastir su zapalili Turci 1688. godine, posle čega biva napušten.

Kada je 1691. godine odlukom austrijskog cara Lepoloda, poklonjen Isaiji Đakoviću, počinje njegova obnova. Manastir se ponovo naseljava i obnavlja crkva i konaci. Crkva koju je sagradio Isaija Đaković bila je od kamena, sa dva kubeta.

Pod je bio popločan opekama, a zidovi okrečeni. Zna

Manastir Grgeteg
Dobro sakriven na obroncima Fruške gore...photo:gastony

Manastir Grgeteg
se da je postojao ikonostas, koji nije sačuvan i ne zna se kako je izgledao. U nekim spisima se pominju ikone tog prvog ikonostasa kao “proste molerie”, što dovodi do zaključka da su bile jednostavne i male umetničke vrednosti. 1744. godine Jakov Orfelin izrađuje nov ikonostas koji je na sebi imao 85 ikona, a danas su od njega ostale samo 2 ikone i to prestone ikone sv. Nikole i sv. Jovana (rađene na drvetu). Pretpostavlja se da je očuvanje ovog ikonostasa bilo nemoguće zbog toga što je bio rađena na zidanoj podlozi.

Za današji izgled manastira Grgeteg zaslužan je arhimandrit  Ilarion Ruvarac, poznati istoričar, koji je zapo

Manastir Grgeteg
Crkva preobraženja gospodnjeg - Skit manastira Grgeteg...photo:dgunjic

Manastir Grgeteg
čeo restauraciju manastira 1899. godine
. Tada je urađen i treći ikonostas od osnivanja crkve, koji je sa umetničke strane i najvredniji, jer ga je živopisao akademski slikar Uroš Predić. Živopisanje je trajalo 2 godine od 1902-1904. godine. Na ovom ikonostasu se nalazi 21 ikona.

Stare sačuvane drvene prestone ikone koje su do tada bile u nivou carskih dveri, Predić je nasuprot dotadašnjem običaju postavio iznad carskih dveri. Pored toga Predić je oslikao samo dva najvažnija događaja  Rođenje i Vaskrsenje Hristovo. Unutrašnjost crkve nije živopisana, ali je kompletna unutrašnjost crkve ukrašena mnogobrojnim floralnim ukrasima. Ikonostas je sagrađen od kombinacije mermera, gipsa i kovanog gvožđa, tako da je drvo veoma malo zastupljeno ( carske i sporedne dveri).

U središtu ikonostasa nalazi se velika ikona na kojoj je prikazana Tajna večera sa Isusom u sredini čiji lik apsolutno dominira. Prestonih ikona ima ukupno 4 (sv. Nikola, Bogorodica, Isus, Jovan Krstitelj) i one se nalaze u drugoj zoni (u prvoj nema ikona - izuzev na carskim dverima). U gornjoj zoni nalazi se velika ikona Svetog Trojstva, a sa strane Hristovo vaskrsenje i Hristovo rođenje. Na vrhu ikonostasa je veliki krst sa raspećem, a oko njega su dve manje ikone.  Manastir Grgeteg nije imao mnogo dragocenosti, ali je njihova vrednost bila veoma velika.

Pred II svetski rat u njemu se nalazio epitrahilj kojeg je radila Jelena Crnojević (1533. godine) od crvene svile. On se danas nalazi u muzeju Pravoslavne crkve u Beogradu. Vez na njemu je goblenski rad rađen više svilom nego metalnom žicom (kod ostalih epitrahilja na Fruškoj gori je obratno).

Na epitrahilju su izvezeni Deisis i apostoli. Čini se da je vezilja pokušala da upotrebom raznih boja imitira boje zografa na ikoni. Obnova crkve je urađena po projektima zagrebačkog arhitekte Hermana Bolea. Svečano osvećenje manastira je obavljeno 10. juna 1901. godine. Na osvećenju su prisustvovala velika imena tog vremena mitropolit Georgije Branković , Antonije Hadzić, pesnik Laza Kostić, bački episkop Mitrofan (Šević, 1900-18 ), nastojatelji svih fruškogorskih manastira i mnogi drugi. Arhimandrit Ilarion Ruvarac nakon ovog svečanog osvećenja nije još dugo živeo i umire 1905. godine.

Njegov grob (sa skromnim spomenikom) danas se nalazi na brežuljku iznad manastira.  Tokom II svetskog rada ovaj manastir je doživeo velika i teška oštećenja. Najveću štetu pretrpeo je zvonik koji je srušen do temelja. Zbog toga je novi otvoreni zvonik postavljen pod starim borovima, koji je bio u funkciji sve do 2002. godine, kada je obnovljen stari.

Obnova manastira počela je 1953.godine. Manastir se obnavlja postepeno pa su tako 1988. godine izvršeni konzervatorsko-restauratorski radovi. Obnovom manastirskog hrama, započetom 1987, crkva je građevinski sanirana, a dekoracija u njoj rekonstruisana. Tokom 1994. su obnovljeni i manastirski konaci. Galeriju slika možete pogledati ovde.

U blizini
Manastir Krušedol5 km4 lava -Sremski Karlovci16 kmSalaš Stojišić20 km
Banja Vrdnik20 kmStražilovo B. Radičević23 kmDumbovački vodopad24 km
Petrovaradinska tvrđava26 kmŠakotinački vodopad32 kmBasiana32 km
Plaža Brioni - Sremska Mitrovica38 kmSirmium38 kmSalaš 13739 km
Salaš 8441 kmAkva park Petroland50 kmVinarija Vindulo50 km
Kako Do Tamo
Opšte informacije
Naziv Grgeteg
Adresa 22406 Irig
GPS Lokacija 45°8'9.18''N 19°54'7.22''E
Nadmorska visina 274m
Udaljenost Irig 9km; Novi Sad 30km; Beograd 72km; Šabac 55km; Batrovci 84km
Putni pravac R130, lokalni put prema Grgetegu
Parking Ispred ulazne kapije nekoliko mesta, iza manastira 10 mesta
Vreme posete 09-17h
Pristup hendikepiranih osoba Ne
Jezik Srpski
Turistički vodič U turističkoj opštini Irig
Infopult U okviru suvenirnice
Kontakt 022/464-199
Suvenirnica U priprati crkve
Ulaz i ostale cene Besplatan ulaz
Način plaćanja Gotovina
Prenoćište U selu Grgeteg i Irigu
Zadužbinar Zmaj Ognjeni Vuk
Godina izgradnje Između 1459 i 1521
Istorijat Rušen 1688,1941-45 obnavljan 1691, 1899, 1987, 1994, 2002
Karakteristični detalji Ikonostas oslikao Uroš Predić
Arhitektonski stil Barok
Ikonostas Rođenje i Vaskrsenje Hristovo
Kapacitet 50 ljudi u crkvi, 1000 u porti
Crkva Hram Prenosa moštiju svetog oca Nikolaja
Konaci Monaški konaci
Manastirski kompleks Konaci, crkva
Sport i rekreacija Šetanje
Najbliži ugostiteljski objekat U Irigu
Najbliža prodavnica U Irigu
Najbliža banka - bankomat U Irigu
Najbliža benzinska stanica U Irigu
Najbliža pošta U Irigu
Najbliži lekar U Irigu
Najbliža česma U porti manastira
Najbliži autoservis U Irigu
Najbliži 92,93,94 U Irigu
Manifestacije

Ne postoje manifestacije vezane za ovu lokaciju (ne održavaju se)

Zanimljivosti

Episkopi iz Grgetega

Za ovaj manastir je vezano nekoliko interesantnih događaja. U njemu je 1730. godine umro arhimandrit Teodosije Pećanin u 108. godini. Od 17 arhimandrita Grgetega (do II svetskog rata) čak ih je 11 izabrano za episkope, a German Anđelić za patrijarha (1881-88 )

Nova i stara biblioteka

Manastir je takođe posedovao veliku biblioteku koja najvećim delom potiče od arhimandrita Ilariona Ruvarca. U vreme kad je on preuzimao manastir biblioteka je posedovala 904 knjige (svrstane u 414 naslova) od kojih je dobar deo rukopisnih. Tu biblioteku je on nazvao Starija biblioteka, a on sam formirao je Noviju biblioteku koja je brojala 819 knjiga (u 460 naslova).

Ilarion Ruvarac

Izuzetan istoričar i možda još i veći polemičar je i umro u Grgetegu. Njegov grob se nalazi na manastirskom groblju koje je smešteno na malom proplanku iznad manastira. Na ovom groblju, okruženom hrastovom šumom, ima desetak kamenih nadgrobnih spomenika među kojima onaj posvećen Ilarionu Ruvarcu ima posebno mesto.

Komentar urednika
Komentar urednika

Prilikom obilaska ovog manastira ostali smo zapanjeni njegovom pozicijom. Na obroncima Fruške Gore sa sremačke strane, neprimetan. Tek par kilometara ispred samog manastira postaje uočljiv. Posebno je lep i interesantan put od Krušedolskog Prnjavora, prema Grgetegu. Iz ravnice odjednom idete nizbrdicom, a ispred Vas u daljini selo Grgeteg i manastir iznad njega. Izuzetan doživljaj. Sam manastir je renoviran, kao i njegovi konaci i u odličnom je stanju. Znamo da je manastir napravljen pre oko 500 godina, a opet u tako dobrom vizuelnom stanju je, kao da je napravljen pre nekoliko godinu. Nama najinteresantnija stvar je bila crkva u baroknom stilu. Nekako unutrašnjost izgleda zapanjujuće. Nema fresaka ali je ornamentika tako umereno urađena, prosto neverovatno. Sama crkva više podseća na dvor, da nije ikonostasa i oltara i da su nas uveli vezanih očiju, nikada ni pretpostavili ne bi da je u pitanju manastir. Ovoj lokaciji dajemo jaku peticu, zbog mesta u kome se nalazi, prilaza i samih objekata u okviru manastira. U Grgetegu malom sremačkom selu možete videti jata gusaka koje se šepure putem i pravi pravcati đeram i to na nekoliko metara od ulazne kapije manastira.
 
 

IVANA PREHRAMBENI TEHNICAR, 07.09.2012 u 09:04:00

Obisla sa svojom porodicom ovog leta Manastir Grgeteg,prezadovoljni smo svi.komentar iznad mog je moja cerka,tako da se i njoj zelja ispunila. Otac Dositej,staresina manastira,je jako drag i pun je topline. Monahinje su stvarno jako prijatne gostoljubive. Mogu vam reci, kada smo izasli iz manastira,jako lep smo imali osecaj. Petkovica je takodje prelep manastir i pun topline.

Preporuka 10

Weather, 16 September
Belgrade Weather booked.net
+26

High: +26° Low: +15°

Humidity: 50%

Wind: NNW - 9 KPH

Kragujevac Weather
+26

High: +26° Low: +13°

Humidity: 49%

Wind: NNW - 9 KPH

Nis Weather
+26

High: +26° Low: +13°

Humidity: 45%

Wind: NNW - 11 KPH

Top 5 Lokacija
Glasanje

Restoran Potočar...

Krupajsko vrelo

Veliko vrelo - Li...

Obedska bara

Etno selo Garašk...

Top 5: Manastiri
Glasanje

Rakovica

Ravanica

Manasija

Studenica

Prohor Pčinjski

Obavestite prijatelja
Prijatelji sajta