Predlažemo

Manastir Grgeteg
Manastir Grgeteg

Manastir Gregeteg je po legendi osnovao despot Vuk Grgurević (Zmaj Ognjeni Vuk) da bi ovde smestio svoga slepog oca Grgura Brankovića, hilandarskog monaha Germana. Tačna godina izgradnje manastira se ne zna, ali se pretpostavlja da je manastir sagrađen između 1459 I 1521. godine,...

Manastir Studenica
Manastir Studenica

Manastir Studenica predstavlja jedan od najvećih i najbogatijih manastira Srpske Pravoslavne crkve. Osnovao ga je Stefan Nemanja 1190. godine, a nalazi se na 12 kilometara od Ušća, odnosno na 39km od Kraljeva. U okviru manastira nalaze se dve crkve, Bogorodičina crkva i Kraljeva ...

Manastir Žiča
Manastir Žiča

Manastir Žiča nastaje početkom XIII veka kada se Sveti Sava vratio sa Svete gore u Srbiju sa moštima Simeona Mirotočivog, a srpska država biva potresena sukobom između Stefana i Vukana. Pomirivši zavađenu braću Sveti Sava je zajedno sa Stefanom odlučio da sagradi manastir Žiču ka...

Newsletter

Manastir Krušedol

Velika porta manastira Krušedol sa konacima i manastirom....photo:panoramio/solaris_bg

Manastir Krušedol

Manastir Krušedol

Komentara: 0 | Autor: ajmonegde |

Ajmo Negde
  • 5/

(5)

Oceni lokaciju

  • 4.09090909092/
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

(4.1)

Detaljan opis

Manastir Krušedol je zadužbina porodice Branković, poslednjih srpskih deposta u Sremu. Sagrađen je između 1509. i 1514. godine. Crkva u manastiru posvećena je prazniku Blagoveštenja. Ktitor manastira je Đorđe Branković (u monaštvu nazvan sveti Maksim), i njegova majka Angelina Branković, a njima je pomogao u osnivanju ovog manastira vlaški vojvoda Jovan Njagoja. Mesto na kome se manastir nalazi, po nekim ist

Manastir Krušedol

Unutrašnje dvorište manastira.....photo:StameniM

Manastir Krušedol
aživačima je svetilište stare slovenske vere. Manastir je pretrpeo rušenja i paljenja tokom svoje istorije. Kada su turci doživeli poraz i bitci kod Petrovaradina, prilikom povlačenj

Manastir Krušedol
Ulazna vrata u manastirsku portu.....photo:ZNikolic

Manastir Krušedol
a spaljuju manastir. Tada su mošti zadužbinara Brankovića, isekli i zapalili. Ubrzo nakon ovog vandalskog čina manastir se obnavlja. Radovi na obnovi započeli su 1719. godine i trajali su negde sve do 1756. godine, kada se smatra da je obnova završena.

Uz zapadno krilo konaka izgrađen je visoki barokni zvonik 1726, a između 1742. i 1750. obnovljena je crkva. Izgradnja manastirskih konaka, koji opasuju crkvu sa sve 4 strane, završena je 1753. godine.U crkvi postoje dva sloja zidnog slikarstva.

Stariji sloj su freske, slikane između 1543. i 1546, a drugi sloj su uzane zidne slike koje su nastale između 1750. i 1756. Na zapadnoj fasadi crkve je freska sa predstavom strašnog suda, nastala krajem XVII veka. Ikono

Manastir Krušedol
Iza konaka dominira zvonik sa pozlatom godina kada je obnovljen.....photo:Miša M.

Manastir Krušedol
stas je komponovan od ikona iz četiri perioda.

Najstarije su ikone apostola sa Hristom, Bogorodicom i sv. Jovanom Krstiteljem, rad iz polovine XVI veka. U Drugom svetskom ratu, manastir nije razoren, ali je opljačkana bogata i vredna manastirska riznica. U crkvi, ispred ikonostasa, nalaze se kivoti u kojima su smešteni ostaci moštiju svetih Brankovića, tj. despota Đorđa Brankovića (monah Maksim) i njegovih roditelja Angeline i slepog Stefana Brankovića.

U manastirskoj crkvi leže i posmrtni ostaci mnogobrojnih značajnih Srba. Između ostalih tu su sahranjeni

Manastir Krušedol
Živopis iznad ulaznih vrata u crkvu Blagoveštenja manastira Krušedol.....photo:bosko macura

Manastir Krušedol
ttp://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%90%D1%80%D1%81%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%98%D0%B5_III_%D0%A7%D0%B0%D1%80%D0%BD%D0%BE%D1%98%D0%B5%D0%B2%D0%B8%D1%9B">patrijarh Arsenije III Čarnojević, mitropolit Isaija Đaković, patrijarh Arsenije IV Jovanović Šakabenta, grof Đorđe Branković, vojvoda Stevan Šupljikac, knjeginja Ljubica Obrenović i kralj Milan Obrenović.

Manastir Krušedol se smatra jednim od najznačajnijih srpskih manastira, naročito zbog njegove uloge posle velikih seoba Srba kad je postao središte duhvnog života i očuvanja srpskog i pravoslavnog identiteta s obe strane Save i Dunava. U vreme smrti Maksima Brankovića (18. I 1516.) manastir još uvek nije bio završen.

Još za života on je manastir proglasio sedištem obnovljene sremske eparhije i za svoje posmrtne ostatke predvideo kriptu u kojoj će kasnije i stvarno biti sahranjen. Kako su tu već bile položene mošti njegovog oca slepog Stefana Brankovića i despota Jovana Brankovića (njegovog brata), bilo je očigledno da je Maksim imao nameru da manastir pretvori u mauzolej Brankovića.

To je bilo vreme kada su Turci često upadali u Srem, ali interesantno je to da su manastir obilazili u vreme kada su osvajali Srem (1521-26) i nisu ga uznemiravali. Iako nedovršen i izložen mogućim turskim napadima, manastir je živeo svoj život.

Tako je u njemu tokom 1522/23. godine izvršena kanonizacija sv. Maksima (despota Đ. Brankovića), a istovremeno se pišu i neke knjige. Radovi oko manastira su stalno bili u toku i 1546. smatra se godinom kada je manastir bio konačno završen, odnosno tada su bili islikani svi delovi hrama. Manastir je od samog početka uživao ogroman ugled tako da u vreme najstarijeg turskog popisa (1546. godine) raspolaže sa znatnim imanjem i u odnosu na ostale fruškogorske manastire bio je najbogatiji.

To se vidi i po tome što su mu Turci 1566. godine (vreme prodaje crkava i manastira) odredili najveću otkupninu od čak 32000 akči. Baš tokom XVII veka kaluđeri iz Krušedola često putuju u Rusiju gde prikupljaju pomoć (1628, 1642, 1651), a izgleda da su u tome imali dosta uspeha i da su namakli dovoljno sredstava jer manastir u 1670. godini broji 90 kaluđera i 12 staraca koji se brinu o imanju.

Ipak, život nije bio miran jer oko 1690. godine monasi moraju pred Turcima da se sa dragocenostima sklanjaju u Sent Andreju. Tokom 1697. godine se vraćaju i zatiču manastir manje-više u dobrom stanju. U to vreme manastir ima 50 monaha, sto iskušenika, dijaka i laika. Bilo je očigledno da je manastir i dalje u dobrom materijalnom stanju.

Crkva je sagrađena u starom grčkom stilu. Ima popločan pod, kupolu i veoma dobro urađene freske u mozaiku", navodi opat Bonini 1702. godine. Mnoštvo toga postoji u manastiru Krušedol što je vredno da se vidi i opiše. Verovatno da posebnu njegovu draž predstavlja to što je jedan od najstarijih manastira u Fruškoj gori i što je tokom svih ovih vekova uspeo da sačuva stil naše srednjevekovne umetnosti i arhitekture.

U blizini
Manastir Grgeteg5 km4 lava -Sremski Karlovci12 kmSalaš Stojišić15 km
Stražilovo B. Radičević18 kmBanja Vrdnik19 kmPetrovaradinska tvrđava21 km
Dumbovački vodopad22 kmBasiana30 kmŠakotinački vodopad31 km
Salaš 13734 kmPlaža Brioni - Sremska Mitrovica36 kmSirmium36 km
Salaš 8436 kmVinarija Vindulo45 kmAkva park Petroland46 km
Kako Do Tamo
Opšte informacije
Naziv Krušedol
Adresa 22328 Krušedol
GPS Lokacija 45°7'16.24''N 19°56'20.78''E
Nadmorska visina 180m
Udaljenost Irig 8km; Novi Sad 23km; Beograd 64km; Šabac 53km; Batrovci 83km
Putni pravac R130
Parking Ispred ulaza u portu 100 mesta
Vreme posete 09-17h
Pristup hendikepiranih osoba U portu da, u crkvu da
Jezik Srpski
Turistički vodič U turističkoj opštini Irig
Infopult U okviru suvenirnice
Kontakt 022/460-001
Suvenirnica U crkvi
Ulaz i ostale cene Besplatan ulaz
Način plaćanja Gotovina
Prenoćište U konacima manastira
Zadužbinar Đorđe Branković
Godina izgradnje 1509-1546
Istorijat Rušen 1716, obnavljan 1719-1756, 1901, 1962
Arhitektonski stil Starogrčki stil
Kapacitet U porti 10 000 ljudi, u crkvi 50 ljudi
Crkva Blagoveštenje Presvete Bogorodice
Konaci Monaški konaci, novi konaci
Manastirski kompleks Hram Blagoveštenja Presvete Bogorodice, konaci, novi konaci...
Sport i rekreacija Šetanje
Najbliži ugostiteljski objekat U Irigu
Najbliža prodavnica U Irigu
Najbliža banka - bankomat U Irigu
Najbliža benzinska stanica U Irigu
Najbliža pošta U Irigu
Najbliži lekar U Irigu
Najbliža česma U porti manastira
Najbliži autoservis U Irigu
Najbliži 92,93,94 U Irigu
Manifestacije

Krušedolska zvona

U organizaciji Asocijacije izbegličkih udruženja Srba iz Hrvatske u Beogradu  kod manastira Krušedol na Fruškoj gori održava se krajiški crkveno-narodni sabor "Krušedolska zvona". Ovaj sabor predstavlja tradicionalno okupljanje građana povodom obeležavanja godišnjice stradanja i progona Srba sa područja zapadne Slavonije. Manifestacija se održava svake godine početkom maja.

Zanimljivosti

Laza Kostić i Đura Jakšić

U manastiru Krušedol boravili su Laza Kostić i Đura Jakšić, koji je razočaran neuzvraćenom ljubavlju, 1856. godine dolazio u manastir sa namerom da se zamonaši.

Krušedol kao mauzolej

Današnjem posetiocu manastir najviše privlači pažnju kao mauzolej u kojem leže posmrtni ostaci mnogobrojnih značajnih Srba. Između ostalih tu su sahranjeni patrijarh Arsenije III Čarnojević (u pragu crkve, a iznad grobnice su dve kamene ploča ugrađene u zid ), mitropolit Isaija Đaković, patrijarh Arsenije IV Jovanović Šakabenta (u velikom mramornom sarkofagu u priprati sa desne strane ), grof Đorđe Branković (u podu priprate sa leve strane), vojvoda Stefan Šupljikac (u podu priprate sa leve strane), kneginja Ljubica Obrenović (u podu na sredini priprate), kralj Milan Obrenović (u kneginjinoj grobnici). Iznad nekih grobnica se nalaze kamene ploče ispisane starim jezikom i pismom, ali uz veoma malo truda sve se može pročitati i protumačiti.

Kralj Milan

Kralj Milan se upokojio u Beču 11. februara 1901. godine. Umro je od upale pluća u 47. godini života. Vodeći buran život, bio je primoran da abdicira i presto prepusti svom maloletnom sinu. Skupština Srbije mu zbog svojih postupaka zabranjuje ulazak u Srbiju i oduzima državljanstvo. Na samrti njegova izrazita želja je bila da se ne sahranjuje u Srbiju, pa su Austrougarske vlasti odlučile, kako je on ipak bio srpski kralj, da ga sahrane što bliže Beogradu. Manastir Krušedol je bio najbliži Beogradu a u to vreme se nalazio u Austrougarskoj.

Komentar urednika
Komentar urednika

Do manastira Krušedol smo stigli neočekivanom lakoćom. Nenaviknuti na ravnicu ni sami nismo znali šta da očekujemo, gde se on to nalazi. Vožnja kroz sremsku ravnicu nas je opustila i odjednom ispred nas pojavio se veliki parking, ogroma kapija i josh veća porta manastira. Iznenađujuće je koliku portu manastir poseduje. Odmah vidimo da kaluđerice vredno rade na održavanju ovog imanja. Manastirski konaci okružuju crkvu sa svih strana tako da u dolasku vidimo samo zvonik. Ulazimo u konake u čijem dvorištu se nalazi crkva Blagoveštenja. Opet još jedno iznenađenje, nema očekivanih kamenih zidova, puškarnica....Nikako da se prebacimo da su ovim delom sveta u prošlosti vladali Austrougari.... Sve je sređeno pod konac. Posle prvobitnih prijatnih iznenađenja, obilazimo crkvu koja nije monumentalne veličine kakve su pravili Nemanjići, ali to svakako ne umanjuje njen značaj kao ni značaj samog manastira. Uočavamo grob Kralja Milana, Arsenija Čanojevića......... Kaluđerica nam priča kako je Kralj Milan dospeo u Krušedol, nakon čega izlazimo da uživamo u porti manastira....
 
 

Weather, 16 September
Belgrade Weather booked.net
+26

High: +26° Low: +15°

Humidity: 50%

Wind: NNW - 9 KPH

Kragujevac Weather
+26

High: +26° Low: +13°

Humidity: 49%

Wind: NNW - 9 KPH

Nis Weather
+26

High: +26° Low: +13°

Humidity: 45%

Wind: NNW - 11 KPH

Top 5 Lokacija
Glasanje

Restoran Potočar...

Krupajsko vrelo

Veliko vrelo - Li...

Obedska bara

Etno selo Garašk...

Top 5: Manastiri
Glasanje

Rakovica

Ravanica

Manasija

Studenica

Prohor Pčinjski

Obavestite prijatelja
Prijatelji sajta