Predlažemo

Zaovinsko jezero
Zaovinsko jezero

Zaovinsko jezero se nalazi na kod mesta Zaovine, na planini Tari, u granicama Nacionalnog parka Tara,  u zapadnoj Srbiji. Po svom nastanku je veštačko jezero i nastalo je pregrađivanjem toka Belog Rzava i izgradnjom brane u zaseoku Đurići kod sela Zaovine. Zaovinsko jezero i...

Palićko jezero
Palićko jezero

Palićko jezero se nalazi na severu Srbije na 8 km od Subotice pored mesta Palić. Palićko jezero je veštačko jezero koje zbog različitih sadržaja i prirodnih bogatstava predstavlja popularnu turističku destinaciju. Temperatura vode u jezeru je između 18 i 25°C što ga čini pogodnim...

Srebrno jezero
Srebrno jezero

Srebrno jezero se nalazi na oko 5 km od Velikog Gradišta, nedaleko od ušća Peka u Dunav, u severoistočnom delu Srbije. Nastalo je pregrađivanjem Dunavca (rukavac Dunava) kod sela Zatonje, kako bi se priobalje ramskog rita zaštitilo od podzemnih voda. Srebrno jezero ima oblik luka...

Newsletter

Neresnička jezera

Jedno od brojnih neresničkih jezera......

Neresnička jezera

Neresnička jezera

Komentara: 0 | Autor: ajmonegde |

Ajmo Negde
  • 4/

(4)

Oceni lokaciju

(4)

Detaljan opis

Jezera u Lunki, jezera kralja Aleksandra, kraljeva jezera, ili prosto Bazeni, kako ih najčešće zovu, nalaze se u Neresnici, selu nadomak Kučeva. Prvi lokalitet je u zaseoku Lunka, a drugi u zaseoku Kisela Voda. U pitanju je nekoliko minijaturnih jezera, uglavnom veliine 100 x 50m, nastalih ispiranjem zlata kraj Peka u periodu između Prvog i Drugog svetskog rata. Jezera u skladnom nizu u dužini od oko 2 km prate desnu obalu Peka nizvodno prema Kučevu gde se na obodima kučevskih predgrađa završavaju. Jezera su

Neresnička jezera

Reka Pek u Neresnici.....

Neresnička jezera
međusobno povezana dovoljno snažnom tekućom vodom, veličine manje rečice, koja na pojedinim mestima prerasta u kanal širok 5-15 m. Rečica je uvek bistra, jer ne dolazi direktno iz Peka, već iz njegovih podzemnih voda . Proceđivanjem kroz ocedno, peskovito zemljište, formira se prirodni filter za prečišćavanje, zbog čega su jezera bistra, čak i kada je Pek usled poplavnih voda veoma zamućen.  Na ovom relativno malom prostranstvu u Pek se ulivaju tri rečice (Komša, Bukovska reka i Ševička reka). Bukovska reka ima živopisnu klisuru, dugaku oko tri kilometra, koja se završava na oko 150 metara od ušća u Pek, 20 - tak metara od izvora ''Duboka''. Jezera sa okolinom nisu uređena ali su ipak relativno pogodna za izlete i kampovanje. 

U blizini
Vila Kralja Aleksandra5 kmHotel Rudnik - Kučevo5 kmIzvor Zviška potajnica7 km
Kučajinsko jezero8 kmVodopad Burev13 kmKraku Lu Jodan15 km
Vrelo Šumeća16 kmVodopad Siga17 kmVidikovac Hajdučki kladenac18 km
Ševička pećina19 kmVeliki Štubej19 kmPećina Ravništarka19 km
Dubočka pećina19 kmVodopad Malo Vrelo19 kmPećina Ceremošnja20 km
Golubačka tvrđava 37 kmBazen Vlaški dragulj - Aljudovo38 kmBazen Olimpik Šapine39 km
Bazen Oaza Smoljinac45 kmRajkova pećina49 kmAkva park Silver lake50 km
Srebrno jezero50 km  
Kako Do Tamo
Opšte informacije
Naziv Neresnička jezera, bazeni, jezera Kralja Aleksandra
GPS Lokacija 44°27'10.19"N 21°41'57.70"E
Nadmorska visina 163m
Manifestacije

Festef

Festival okuplja televizijske stvaraoce, profesionalce i amatere, kao i vrhunske stručnjake koji se bave etnološkim temama. Cilj festivala je da se filmskim putem prikaže narodna tradicija i običaji. O visokim umetničkim dometima ovog festivala govori i podatak da je veći broj filmova, nakon osvajanja nagrada u Kučevu nagrađivan i na drugim domaćim i inostranim festivalima. Na festivalu, u okviru izdvojenog programa, učestvuju i strani filmovi. Dodeljuje se osam nagrada, od kojih je glavna Grand prix ''Zlatni Pastir''. FESTEF se održava svake godine u prvoj polovini septembra i traje četiri dana. Progam festivala, osim filmova za nagrade, sadrži i prikazivanje van takmičarskog dela, književno večeri, koncerte i izložbe.

Žanki u čast

Održavaju se poslednjeg vikenda u mesecu oktobru u spomen na legendarnu srpsku glumicu Živanu,'' Žanku'' Stokić. Manifestacija se održava u Rabrovu, selu u kome je Žanka  provela svoje najranije detinjstvo i o kojem je uvek sa ljubavlju pričala. U okviru ove kulturne manifestacije igraju se predstave naših najuglednijih pozorišta, tako da ovo lepo selo opštine Kučevo tih dana postaje prestonica srpskog glumišta. U okviru pratećeg programa održavaju se umetničke izložbe i koncerti.

Homoljski motivi

"Homoljski motivi" su svakako najpoznatija turističko-kulturna manifestacija u opštini Kučevo, koja je odavno dobila regionalni značaj. Ova jedinstvena smotra izvornog narodnog stvaralaštva istočne Srbije se neprekidno održava još od 1968. godine i predstavlja jednu od najstarijih manifestacija ove vrste u Srbiji. Po ugledu na ‘’Homoljske motive’’ u Srbiji su kasnije nicali mnogobrojni sabori i smotre, ali je Smotra u Kučevu zadržala primat i po kvalitetu i po broju učesnika. Značaj i kvalitet manifestacije dokazuju i dobijena prestižna priznanja – ’’Vukova nagrada’’ i ’’Turistički cvet Srbije’’. To je smotra tradicije, običaja i kulture, koja se na ovim prostorima vekovima čuva i neguje. Centralni deo manifestacije održava se predposlednjeg dana (uvek u subotu)  i on obuhvata: prodajnu izložbu homoljskog sira i meda, bazar starih zanata, demonstraciju starog načina ispiranja zlata na Peku, ‘’Zlatne ruke’’ - takmičenje u  pripremanju starih narodnih jela i izložba narodnog rukotvora, defile svih učesnika Smotre glavnom ulicom Kučeva, takmičenje kulturno-umetničkih društava u pesmi i igri, izbor najlepše pastirice. Tokom čitave manifestacije održavaju se izložbe, koncerti, i drugi prigodni sadržaji. Poslednji dan manifestacije rezervisan je za smotru dečjeg izvornog narodnog stvaralaštva. ‘’Homoljski motivi’’ predstavljaju manifestaciju koja je od presudnog značaja  za razvoj kulturno-manifestacionog turizma u opštini Kučevo. Osim zabavno-trgovačkog karaktera, koji po svemu podseća na tradicionalna narodna okupljanja proteklih vremena, ova manifestacija na kojoj nastupa blizu 1000 učesnika, ima i veoma osmišljen sadržaj. Na ovoj manifestaciji se mogu videti izvanredni oblici narodne muzičke tradicije: vedre i temperamentne vlaške igre, ali i mirne i raspevane melodije, ritualne igre i pesme vezane za praktičan život i svakodnevne potrebe, posebno oblikovani narodni instrumenti i ansambli i sve to skupa utkano je u narodne običaje, nošnju, ambijent... ‘’Homoljski motivi’’ su sačuvali od zaborava drevne narodne igre kao što su Šokrc, Stara Vlajna, Prepišor, pesme : ,,Zelen ora pao na oranje’’, ,,Igrali se konji vrani’’, ,,Aj Marija lapadure’’, Fećica, fećica, Foje verđe, ,,Of ljana mja’’ i grleno pevanje homoljskih pastirica, drevne instrumente kao što su bušin, dudurejš, gajde, drombolje...’’Homoljski motivi’’ su sačuvali od zaborava i predivne narodne nošnje duginih boja: zobun, šokupe, tkanice, čarape, suknje, šukure, kecelje, prsluke, marame i ogromne homoljske šubare. Na kraju programa devojke obučene u nošnje predaka sa raznobojnim poljskim cvećem  u ruci i srdačnim osmehom na licu odpozdravljaju prisutne iskazujući tradicionalno gostoprimstvo ovog kraja. Jedna od njih poneće lentu najlepše pastirice istočne Srbije. ‘’Homoljski motivi’’ se održavaju svake godine, traju tokom cele poslednje sedmice u mesecu avgustu, pri čemu je  subota centralni dan manifestacije.

Zanimljivosti

Zlatni put i Bora Vojkanović

Prilikom izgradnje magistralnog puta Kučevo - Požarevac kao podloga korišćen šljunak iz Neresnice koji je iz Peka iskopao bager kralja Aleksandra. Podsećanja radi,  Bora Vojkanović iz Voluje šezdesetih godina prošlog veka, tražio je dozvolu od opštine da ispira jaloviše rudnika u Blagojevom Kamenu. Posle dogovora da se zlato podeli na "ravne časti", Bora je nekoliko nedelja kasnije došao u opštinu, i, na zaprepašćenje predsednika, na sto spustio 8 kilograma zlata, odnosno polovinu od nađenih 16 kilograma, pa pretpostavljaju da plemenitog metala ima mnogo i ispod asflata koji prekriva ovu saobraćajnicu.

Od rimskog carstva do danas

Zlato se na ovim prostorima vadilo još za vreme Rimskog carstva o čemu svedoči arheološko nalazište Kraku Lu Jordan. Nakon njih zlato ovih krajeva eksploatisali su Nemanjići, karavanima ga odvozivši u Dubrovnik, a brodovima u Grčku. Turci su uzimali zlato od naroda bez eksloatacije, a Nemci i Francuzi imali koncesije između dva rata. Posle drugog svetskog rata dolazili su razni pustolovi, zahvaćeni zlatnom groznicom. Do zlata se može doći preradom rude, ili ispiranjem. Ovim drugim načinom, bave se još samo retki starosedeoci ovih krajeva. Za takav posao nalaženja samorodnog zlata, potrebna je posebna dozvola države Srbije, a pronalazač je u obavezi da pronađeno zlato proda Narodnoj banci po fiksnoj ceni od 20 eura po gramu, prethodno ga pretopivši u poluge, jer narodna banka ne otkupljuje samorodno zlato.

Weather, 16 September
Belgrade Weather booked.net
+26

High: +26° Low: +15°

Humidity: 50%

Wind: NNW - 9 KPH

Kragujevac Weather
+26

High: +26° Low: +13°

Humidity: 49%

Wind: NNW - 9 KPH

Nis Weather
+26

High: +26° Low: +13°

Humidity: 45%

Wind: NNW - 11 KPH

Top 5 Lokacija
Glasanje

Restoran Potočar...

Krupajsko vrelo

Veliko vrelo - Li...

Obedska bara

Etno selo Garašk...

Top 5: Jezera
Glasanje

Garaško

Zaovinsko

Zlatarsko

Uvačko

Perućac

Obavestite prijatelja
Prijatelji sajta