Predlažemo

Dvorac Lederer
Dvorac Lederer

Dvorac je izgradila porodica Marcibanji, posle 1781. godine, kada je Lerinc Marcibanji kupio pustaru Čoku. Izgradnju dvorca dovršio je tek sledeći vlasnik, Švab Karolj, tek oko 1870. godine. Artur i Karolj Lederer kupili su posed krajem 19. veka. U posedu spahijske p...

Dvorac Kapetanovo
Dvorac Kapetanovo

Dvorac Kapetanovo je sagradio ondašnji Župan Botka Bela 1904. godine. Osnovna koncepcija zgrade određena je idejom srednjovekovnog zamka. Dvorac Kapetanovo se nalazi u ataru van svakog mesta na putu Zrenjanin -Vršac u blizini mesta Stari Lec. Ima dva ulaza, a oko nj...

Dvorac Fantast
Dvorac Fantast

Kada putnik namernik u nepreglednoj vojvođanskoj ravnici najpre ugleda dvorac „Fantast" koji se nalazi nedaleko od Bečeja, odmah je jasno da je zalutao na jedan od starih poseda koji kriju sudbine mnogih porodica, uspone, padove, mržnje i ljubavi. Jedna od njih bili su i Dunđersk...

Newsletter

Servijski - Šulpe

Dvorac Servijski - Šulpe u prelepom parku, pretvoren je u zgradu suda.....

Servijski - Šulpe

Dvorac Servijski

Komentara: 0 | Autor: ajmonegde |

Ajmo Negde
  • 4/

(4)

Oceni lokaciju

  • 4.33333333333/
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

(4.3)

Detaljan opis

Dvorac Servijski u Novom Kneževcu izgradio je bogati trgovac cincarskog porekla i ugledni građanin novosadskog Magistrata Marko Servijski, koji je na prvoj licitaciji komorskih dobara, održanoj 1781-82. godine, kupio spahiluk Tursku Kanjižu, čime je dobio plemićku titulu i pravo na predikat "od Turske Kanjiže". Nakon kupovine spahiluka, 1793. godine izgradio je dvorac. Njegov sin Đorđe, ostavio je dvorac i imanje u Kanjiži svojoj sestričini Katarini, testamento

Servijski - Šulpe

Fenomenalni ukrasi na fasadi ostali su u veoma dobrom stanju zaslugom države koja je obnavljala zgradu suda.....

Servijski - Šulpe
iz 1855. godine, koja je udajom za Emila Šulpea imanje i dvorac donela u miraz porodici Šulpe. U zgradi je, dok su u njoj boravili prvobitni vlasnici bila velika bibloteka sa oko 3.000 knjiga, a u dvorcu su se nalazili retki primerci starog majsenskog porcelana, predmeti od srebra, bronze, stari

Servijski - Šulpe
Postoji mogućnost da ovaj dvorac postane turistička atrakcija ukoliko se sud preseli u zgradu komiteta....

Servijski - Šulpe
i skupoceni nameštaj i bogata zbirka lovačkih portreta i starog trofejnog oružja. Naslednica Katarine i Emila Šulpe bila je Vilhemina Šulpe, koja je udajom za Andor Talijana dvorac donela u miraz porodici Talijan, koji su posedovali još dva objekta u Novom Kneževcu.

Jednu zgradu sagradio je Andor Talijan, a drugu baron Fedor Feilić 1856. godine, da bi kasnije obe zgrade pripale Beli Talijanu. Dvorac Servijski-Šulpe je jedan od starijih, većih i raskošnijih objekata u Vojvodini i svojim proporcijama, obradom fasada i unutrašnjim rasporedom pripada grupi kasnobaroknih građevina ovog tipa.

Građen je kao slobodno stojeći objekat okružen parkom i ima izduženu pravougaonu osnovu. Središnji deo glavne fasade je istaknut rizalitom u čijem je središnjem delu karakteristična barokna terasa sa ogradom od kovanog gvožđa. Na atici iznad balkona u reljefu je izveden grb porodice Servijski. Atika i središnji deo masivnog krovišta daju svečani ton i reprezentativnost objektu.

Ukrasi u malterskoj plastici, profilisani kordonski i potkrovni venac kao i centralni rizalit, odlike su arhitekture poznobaroknog vremena sa elementima već nastupajućeg klasicizma. Sav pokretni materijal je nakon Drugog Svetskog Rata razvučen.

Danas se u dvorcu nalazi opštinski sud i administracija komunalnih službi opštine Novi Kneževac. Prilikom adaptacije objekta za administrativne službe dvorac je izgubio autentičnost spahijske porodične zgrade. Dvorac je kulturno dobro od velikog značaja. Tekst preuzet sa www.dvorci.info

U blizini
Dvorac Lederer13 kmDvorac Karas18 kmDvorac Divan Georga28 km
Zoo vrt Palić31 kmEtno park Majkin salaš36 kmCvetni salaš 36 km
Palićko jezero37 kmDvorac Bajić46 kmNarodni muzej Kikinda 50 km
Kako Do Tamo
Opšte informacije
GPS Lokacija 46°02'42.98''N 20°05'17.86''E
Manifestacije

Volim te Banate moj

Ova manifestacija održava se polovinom aprila i sastoji se od izložbe samostalnih stvaralaca rukotvorina i folklora. Povratak u prošla vremena, gde su narodne nošnje bile svakodnevna garderoba, a rukotvorine koje se sada kupuju kao suveniri bili predmeti koji su se koristili svakodnevno.

Severobanatski susreti folklornog stvaralaštva

Manifestacija se održava svake godine krajem aprila. Okuplja folklorne grupe severnobanatskog okruga kojih ima oko 20. Na ovoj manifestaciji igrom se predstavljaju različiti narodi, njihovi običaji, narodne nošnje i ples.

Smotra dečijih dramskih grupa

Manifestacija je napraljena sa ciljem da podstakne druženje i igru dece. Okuplja dečje dramske grupe iz: Kikinde, Čoke, Sente, Ade, Novog Kneževca, Kanjiže i Subotice. Održava se svake godine tokom meseca aprila u organizaciji narodne biblioteke „Branislav Nušić“.

Eko kamp

U toku jula i avgusta održava se EKO KAMP pored reke Tise na lokaciji „Žuta kuća“,
više nedelja se mladi angažuju u toku letnjeg raspusta na proučavanju seobe ptica, uz druženje i upoznavanje.

Takmičenje u kuvanju riblje čorbe i gulaša

Krajem meseca jula u Novom Kneževcu se održava takmičenje u kuvanju riblje čorbe i gulaša. Takmičenje je otvorenog karaktera i ukoliko se smatrate majstorom ovih veština, pridružite se ovoj manifestaciji i dokažite svoje kulinarske sposobnosti. U svakom slučaju i ako ne umete da kuvate, ovo je jedinstvena prilika da probate specijalitete koje Vam spremaju vrsni poznavaoci ovih jela.

Svetostefanski praznik novog hleba

Ovom manifestacijom obeležava se nacionalni praznik mađarske zajednice. Manifestacija se održava polovinom meseca avgusta svake godine. Pored takmičenja u spravljanju najlepšeg hleba, manifestaciju prati bogat kulturno umetnički program.

Lagani Tiski spust

Manifestacija koja je 2009.godine održana prvi put i u okviru koje više desetina raznih plovila (čamci, dušeci, splavovi, traktorske gume….) u svojeručnoj izradi i bez motora prevaljuje tok Tise od plaže u Srpskom Krsturu do spusta na Tiskom cvetu u Novom Kneževcu. Nakon završetka spusta, na tiskom keju u Novom Kneževcu organizuje se bogat gastronomsko-zabavni program. Ova manifestacija održava se svake godine.

Zanimljivosti

Sagradiću ja sebi crkvu gde će mi zvoniti kad ja hoću!!!

Predanje kaže da je „gospodar od Turske Kanjiže“ zahtevao da se crkvena zvona na Srpskoj pravoslavnoj crkvi oglašavaju kada on ulazi u portu, ali da prota Damjan nije na to pristajao, pravdajući se crkvenim kanonom koji predviđa da se zvona oglašavaju samo pri ulasku episkopa. Tada je Đorđe ljutito izjavio da će sagraditi on svoju crkvu u kojoj će mu zvona zvoniti kad on hoće.

Đorđe Servijski i raskalašan život

Bogati trgovac i plemić iz Turske Kanjiže često je boravio u Beču i Budimpešti, gde je rado dočekivan zbog njegove velike rastrošnosti, a iz tih godina samačkog života vezane su i priče o njegovom pijanstvu i orgijma na posedu u varoši na obali Tise. U nedostatku samopoštovanja, naredio je da prolaznici kraj njegovog dvorca, čak i kada nema nikog, skidaju šešir u znak poniznosti. Ostale su i manje pouzdane ili skrivene priče o gospodarevom korišćenju prava „prve bračne noći“.

Zmajev kum

Đorđe Servijski je bio jako ugledan i bogat čovek toga vremena. Veliko nasledstvo koje je dobio od oca samo je vremenom uvećavao. Za razliku od njegovog oca koji je stekao plemičku titulu i kupio Novi Kneževac sa okolinom, i koji nije bio omiljen među ljudima u Novom Sadu, jer su izrazili sumnje u način dobijanja plemićke titule, njegov sin Đorđe je bio sušta suprotnost. Koincidencija je htela da Đorđe bude kum na krštenju Jovanu Jovanoviću Zmaju.

Weather, 16 September
Belgrade Weather booked.net
+26

High: +26° Low: +15°

Humidity: 50%

Wind: NNW - 9 KPH

Kragujevac Weather
+26

High: +26° Low: +13°

Humidity: 49%

Wind: NNW - 9 KPH

Nis Weather
+26

High: +26° Low: +13°

Humidity: 45%

Wind: NNW - 11 KPH

Top 5 Lokacija
Glasanje

Restoran Potočar...

Krupajsko vrelo

Veliko vrelo - Li...

Bazen Sunčani br...

Obedska bara

Top 5: Dvorci
Glasanje

Fantast

Biserno Ostrvo

Kulpin

Kaštel

Kapetanovo

Obavestite prijatelja
Prijatelji sajta