Predlažemo

Bogorodičina crkva - Donja Kamenica
Bogorodičina crkva - Donja Kamenica

Bogorodičina crkva se nalazi u selu Donja Kamenica, na udaljenosti od oko 15 km jugoistočno od Knjaževca. Crkva je smeštena na malom trgu koji predstavlja centar sela Donja Kamenica, na levoj obali reke Trgoviški Timok, na starom vojnom putu koji je vodio od Pirota do Vidina. Bog...

Crkva Svetog Nikole - Kuršumlija
Crkva Svetog Nikole - Kuršumlija

Manastir posvećen Svetom Nikoli se nalazi na uzvišenju iznad ušća reke Banjske u Toplicu. Sa ovog uzvišenja se pruža pogled na staru varoš Kuršumlije sa jedne strane i reku Toplicu sa druge strane. Manastir Svetog Nikole je građen u tri faze, a najstariji deo je izgradio još Stef...

Savina isposnica - Studenica
Savina isposnica - Studenica

Isposnica Svetog Save je smeštena na obroncima planine Radočelo, na udaljenosti od 12 km od manastira Studenica. Isposnica je izgrađena u pećini, na strmoj, stenovnitoj litici, do koje se može stići uskim drvenim mostićem koji se na nju oslanja. Pored isposnice Svetog Save, se na...

Newsletter

Crkva u Borču

Crkva u Borču nalazi se skrivena ispod Boračkog Krša, u senci stoletnog drveća......

Crkva u Borču

Crkva Svetog Arhangela Mihaila - Borač

Komentara: 0 | Autor: Sofija |

Ajmo Negde
  • 5/

(5)

Oceni lokaciju

(4)

Detaljan opis

Crkva Svetog Arhangela Gavrila nalazi se u selu Borač, u podnožju Boračkog krša. Podignuta je 1359. godine i spada u jedan od najznačajnijih srpskih srednjevekovnih spomenika, a potiče iz doba slavne dinastije Nemanjića. Vekovima je pratila sudbinu srpskog naroda i sa njim delila dobro i zlo. O crkvi nema natpisa niti povelja, na osnovu kojih bi se mogli utvrditi sigurni podaci o vremenu nastanka. Mnogob

Crkva u Borču

Mala crkva iz 1359. godine i zvonik pored nje......

Crkva u Borču
ojne legende i narodna predanja vezana su za njenu prošlost. Po jednom predanju u nju su svratili i u njoj se pričestili pre odlaska na Kosovski boj knez Lazar i kneginja Milica. Postoji legenda da je crkvu obilazio i sam car Dušan, kada je boravio u ovim krajevima. 

Crkva je više puta rušena od strane Ugara i Turaka, ali je i ponovo obnavljana. Tako da se u

Crkva u Borču
Groblje iz 17 veka u neposrednoj blizini crkve.....

Crkva u Borču
nekim istorijskim izvorima kao njen ktitor spominje veliki čelnik Gruže, Radič Postupović, velmoža despota Stefana Lazarevića. Izgrađena je od kamena u krečnom malteru, sa niskim i slepim kubetom. Na ikonostasu crkve naslikane su dve aždaje i mrtvačka glava

Aždaje u Crkvi Svetog Arhangela Gavrila su retka predstavaNa zidovi ma crkve su brojne ikone koje vreme nije moglo da uništi. Jedna od zanimljivih fresaka je i freska rimskog pape Silvestera, koja se takođe retko javlja u pravoslavnim hramovima. 

Današnja crkvena porta, zahvaljujući trudu mlađih sveštenika, izuzetno je lepo uređena, a crkva je i dan danas u funkciji. Uokvirena je redovima stogodišnjih lipa. Odmah do crkve nalazi se izuzetno retko sačuvano staro seosko groblje, na kojem neki od spomenika i stećaka ( ima ih preko hiljadu ), potiču još iz srednjeg veka. Galeriju fotografija možete pogledati ovde.


U blizini
Borački krš1 kmBazen Prive18 kmBrvnara za dvoje Glišović23 km
Hotel Euro gaj23 kmEtno selo Kuća Čolovića30 kmNarodni muzej Kragujevac30 km
Muzej 21. oktobar31 kmEko park Ilina Voda32 kmJezero Bubanj35 km
Atomska banja Gornja 36 kmJezero Šumarice38 kmVodopad Duboki potok40 km
Sportska hala Breza48 kmRestoran Norveška kuća48 km 
Kako Do Tamo
Opšte informacije
Naziv Crkva Svetog Arhangela Mihaila
Adresa Selo Borač
GPS Lokacija 43°57'42.34"N 20°36'16.93"E
Nadmorska visina 360 m
Manifestacije

Likovna kolonija - Gružanska jesen

Gružanska jesen je osnovana 1996.godine, a njen organizator je Turistička organizacija Knić. Kroz koloniju je proteklih godina prošlo više od sto pedeset umetnika iz Srbije i inostranstva.Kolonije su održavane u različitim gružanskim selima. Domaćini su do sad bili Borač, Bare i Žunje. Gružanska jesen je po svojim brojnim obeležjima kolonija jedinstvena i neobična, drugim rečima nekonvencionalna. Međutim, suštinu svake kolonije ne čine program i organizacija već finalni rezultati likovnih radova, koji ipak u velikoj meri zavise i od pravih uslova. Neobičnost, gotovo retkost Gružanske jeseni je prevashodno rad u prirodi s jedne strane, i boravak učesnika umetnika kod različitih seoskih domaćina, s druge strane.

Festival Razigrana Gruža

Međunarodni Festival folklora predstavlja kulturni događaj u opštini Knić, a njegov doprinos očuvanju i negovanju kulture i tradicije izvornog stvaralaštva, svrstava ga u manifestaciju od državnog i međunarodnog značaja. Pored najboljih folklornih ansambala iz Srbije, na festivalu Razigrana Gruža svoju tradiciju i kulturu predstaviljuju i ansambli iz Ukrajine, Makedonije i Republike Srpske.

Zlatno zrno Šumadije

U julu mesecu, u prostorijama Doma kulture u Kniću održava se  manifestacija Zlatno zrno Šumadije koja se organizuje pod pokroviteljstvom Šumadijskog upravnog okruga i Opštine Knić. Program manifestacije počinje okruglim stolom u jutarnjim časovima o žitu i hlebu. Zvaničan početak svečanosti je oko podneva, kada se proglašavaju pobednici manifestacije i kada se dodeljuju priznanja najboljim takmičarima. Nakon proglašenja pobednika sledi kulturno-umetnički program u okviru koga nastupaju kulturno-umetnička društva iz Knića i okoline. Manifestacija Zlatno zrno Šumadije dobitnik je republičke nagrade Zadružnog saveza Srbije.

Zlatni otkos

Zlatni otkos u ovkiru koje se u ručnom košenju pšenice takmči više ekipa iz Šumadije i cele Srbije koje broje po tri člana. Prvoplasirana ekipa sa tog takmičenja učestvuje na republičkom takmičenju žetelaca u Subotici, koja se održava u okviru manifestacije Zlatno zrno Šumadije. Takmičari će se u ručnom košenju pšenice nadmetati na privatnoj parceli kraj Gružanskog jezera, a ocenjivaće se, ne toliko brzina, koliko proces otkosa, počev od načina košenja, preko slaganja otkosa do vezivanja. Od pre osam godina kada je počela ta manifestacija svake godine održava se u jednoj od opština Šumadijskog okruga u čast hlebnog žita i žeteoca. Tokom njenog trajanja poljoprivredni proizvođači takmiče se u više kategorija ručnom košenju pšenice, najboljem prinosu, u najviše predatoj pšenici ovlašćenim skladištima i najviše požnjevenih površina.

Zanimljivosti

Dve aždaje i mrtvačka glava

Prema narodnom predanju i crkvenom verovanju ako su aždaje u lancima, poslate su da najave dobra vremena i da od zla čuvaju pravoslavni narod. Lobanja simbolizuje verovanje u zagrobni život. Mrtvačka glava simbolizuje pobedu Hrista nad smrću svojim raspećem i vaskrsenjem.  Ako zveri nemaju lanaca i nisu vezane, poslate su da kažnjavaju narod. 

Komentar urednika
Komentar urednika

Ova lokacija zbirno sa svim lokacijama u okolini predstavlja idealno mesto za dnevne izlete u okviru prolećnih i jesenjih dana. Selo Borač ima dosta toga da ponudi potencijalnim turistima, od Boračkog krša, preko crkve, Boračke reke sa svojim virovima, gde pecaroši mogu da upecaju odlične primerke Klena i ostale rečne ribe. Ono što zasigurno možemo pohvaliti je tradicionalna kuhinja koja se sprema u ovom selu. Ako odlučite da posetite Borač, imajte na umu da su stanovnici ovog sela zasigurno potomci Srba koji su ovde živeli još u vreme osnivanja srednjevekovnog grada.
 
 

Weather, 16 September
Belgrade Weather booked.net
+26

High: +26° Low: +15°

Humidity: 50%

Wind: NNW - 9 KPH

Kragujevac Weather
+26

High: +26° Low: +13°

Humidity: 49%

Wind: NNW - 9 KPH

Nis Weather
+26

High: +26° Low: +13°

Humidity: 45%

Wind: NNW - 11 KPH

Top 5 Lokacija
Glasanje

Restoran Potočar...

Krupajsko vrelo

Veliko vrelo - Li...

Bazen Sunčani br...

Obedska bara

Top 5: Crkve
Glasanje

Crkva u Borču

Savina isposnica

Majke Angeline - ...

Bogorodičina crk...

Sv. Đorđa - Bra...

Obavestite prijatelja
Prijatelji sajta